Gül: Türkiye’deki siyasi tartışmalar istikrarı sarsacak seviyede değil

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’de çeşitli siyasi tartışmaların olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Türkiye’deki siyasi tartışmalar istikrarı sarsacak seviyede değil

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’de çeşitli siyasi tartışmaların olduğunu söyledi. Gül, “Bazen çok sert münakaşalar var. Bunların hiç biri Türkiye’deki siyasi istikrarı sarsacak seviyede değil. Türkiye’deki siyasi istikrar sağlamdır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türk-Fransız İş Forumu’na katıldı. Toplantıda ilk konuşmayı Cumhurbaşkanı Gül yaptı.

Türkiye’de yaşanan son olayları hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Tabiî ki açık toplumda, basının her şeyi yazdığı toplumda, siyasetin açık tartışıldığı toplumda bir ülkede ne varsa o dışarı yansır. Fransa’da ne oluyorsa biz takip ediyoruz, bizde olursa Fransa takip ediyor. Bu sakın yanlış intiba yaratmasın. Bu günkü Türkiye’de çeşitli siyasi tartışmalar var. Çeşitli sıcak konular var. Bazen çok sert münakaşalar var. Bunların hiç biri Türkiye’deki siyasi istikrarı sarsacak seviyede değil. Türkiye’deki siyasi istikrar sağlamdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) güçlü bir çoğunluğu olan bir iktidar var. Tek parti iktidarı devam ediyor.” diye konuştu. Türk ekonomisinin temel göstergelerini ve makro ekonomik göstergeleri sarsacak herhangi bir güvensizliğin söz konusu olmadığını belirten Gül, “Şüphesiz ki 12 sene içerisinde inişler çıkışlar olacaktır. Hiçbir zaman tartışma olmayacak diye de bir şey olamaz zaten. Türkiye’nin trendi daima yükselmektedir bunu bilin. Yeni reformları yapmakta da gerek hukuk alanında, gerek ekonomi alanında gerek diğer alanlarda siyasi alanlarda da kararlıdır.” ifadelerini kullandı.

İş adamlarına seslenen Gül, “Enerji başta olmak üzere, nükleer enerji bunun en tepesidir. Burada Türk, Fransız, Japon iş birliği Sinop’ta bu çok büyük bir işarettir. Bunu başarılı bir şekilde başka ülkeler de takip edecektir. Enerji konusunda dün bakanlar geniş bir toplantı yaptı ve yeni mutabakatlar sağlandı. Dolayısıyla önümüz açıktır. Termik santral, alternatif enerjiler konusunda her konuda iş birliğine hazırız.” diye konuştu.

Türkiye enerji konusunda bağımlı bir ülke olduğuna dikkat çeken Gül, şöyle devam etti: “Dolayısıyla enerjimizi üretmemiz gerekir. Bunun için Fransa bizim en iyi ortağımız olabilir. Savunma sanayi konusunda ve sanayinin bütün alanlarında, uçak otomotiv her alanda iş birliğimiz çok sınırsızdır. Turizm alanında kültür alanında, eğitim alanında, Türkiye’deki Fransız okullarında 9 bin öğrenci olduğunu düşünürseniz, burada güçlü bir Fransız ekolünün olduğunu göreceksiniz. Ticaret 15 milyar dolar dedik şimdi artık Euro olarak hedef koyduk. 20 milyar Euro. Bunlar çok kolay ulaşılabilecek hedeflerdir. Çünkü gerçek hedefin gerisinde kalması için adeta engellendi.”

Geçmişte iki ülke arasında yaşanan sorunları hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Siz iyi siyasi ilişkiler içerisinde olduğunuz, ön yargısız bir ülke alternatifi varken, ön yargıların olduğu bir ülkeyle mi siyaseti tercih edersiniz? Sizin açınızdan da geçerli bizim açımızdan da. Bunların hepsi lüzumsuzdu. Bunları bir kenara koymamız lazım. Öndeki engelleri aştığımızda ticarette bu koyduğumuz hedefe yakın ve çabuk ulaşacağımızdan hiç şüphem yok. Bizim Rusya ile 40 milyar dolar ticaretimiz var. Müttefikimizle neden bu kadar olmasın. O açıdan bu söylediklerin gerçekçidir. Hayali ve inanmadığım şeyleri hiçbir zaman konuşmam konuşmadım.” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği (AB) konusunda müzakereleri başarıyla bitirmeye konsantre olduklarına dikkat çeken Gül, “Herkes biliyor ki otomatik tam üyelik yoktur. Müzakereleri de bitirince de tam üye olacaksınız diye bir şey yok. Biz bunları biliyoruz. Belki Fransız halkı referandum da hayır diyecek, saygıyla karşılarız. Belki de Türk halkı o gün biz Norveç’in yaptığını yapmak istiyoruz diyecektir. Ama bunlar bugünün konusu değil. Ama burada Sayın Cumhurbaşkanı Hollande ile çok paylaştım. O çok iyi biliyor bunu. Ama iş adamları burada olduğu için onlara soruyorum. Sizin yatırımcılarınız, iş adamlarınız Avrupa Birliği müktesebatını standartlarının geçerli olduğu bir ülkede mi kendilerini daha çok güvende hissederler, yoksa bu standartların uygulanmadığı bir ülkede mi kendilerini daha güçlü hissederler?” dedi.

FRANSA FASILLARDAN BİRİNDE BLOKAJI KALDIRDI

Standartların yükseltilmesi konusuna değinen Gül, “Bizim bu fasılları açmamızda niye mani olsun ki? Hukuk standartlarımızı yükseltelim. Para ile ilgili konuları yükseltelim. Para faslıyla ilgili hiçbir açılış kriteri bile söz konusu değil. Otomatik açabiliriz. Neyi düzenleyeceğiz biz burada? Ekonominin daha iyi işlemesini, serbest piyasa ekonomisinin bütün şartlarının, rekabetin bütün şartlarının en iyi şekilde işlemesi için bu düzenlemeleri yapıyoruz. Bu standartları üstleniyoruz. Şimdi bunların hepsi olunca ticaret ve yatırımlar karşılıklı artacak. Herkes kendisini daha çok güvende hissedecek. Onun için ben bu çağrıyı tekrar yapıyorum. Herkesin kafasında şu vardı. Cumhurbaşkanı olduktan sonra siz bu gerçeği değiştirdiniz. Fransa’nı bir çok fasıllarda siyasi blokajı vardır. 5 fasılda siyasi blokajı vardır. Bunlardan birini 22. faslı kaldırdınız. Ama diğer fasılların da kaldırdığınızı söyleyin. Gerçekleşir gerçekleşmez bu ayrı bir mesele. Çünkü siz değil biz üstümüze düşeni yaparsak, gerçekleşecek. Biz üstümüze düşeni yapmazsak zaten o fasıllar hiçbir zaman kapanmayacak. Onun için bizi de test etmeniz için güzel bir fırsat bu. Bunlar olduğu süre içerisinde ilişkilerimiz tarihin hak ettiği seviyeye ulaşacaktır.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar