Gül: Polonya ile dostluğumuzu yeni nesillere aktarabilmek önemli

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin 600. yılı nedeniyle düzenlenen sergiye katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Polonya ile dostluğumuzu yeni nesillere aktarabilmek önemli

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin 600. yılı nedeniyle düzenlenen sergiye katıldı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Gül, "Şimdi artık önemli olan bu dostluğun kıymetini bilmek ve yeni nesillere bunu taşıyabilmek." dedi.

Sakıp Sabancı Müzesi'nde gerçekleşen sergiye; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül’ün yanı sıra Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowsk, Güler Sabancı ve çok sayıda davetli katıldı. Serginin açılışını konuk Cumhurbaşkanı ile birlikte yapan Cumhurbaşkanı Gül, açılışta bir konuşma yaptı. Konuşmasında iki ülkenin tarihi ilişkilerinin önemine değinen Abdullah Gül, “Vaktiyle Osmanlı Devleti ile Leh Krallığı arasındaki dostluk, bugün Türkiye Cumhuriyeti ve Polonya Devleti arasında güçlü bir şekilde devam ediyor. Bu vesileyle sayın Cumhurbaşkanı’nın ziyareti ilişkilerimize ayrı bir ivme, güç katmıştır. Şimdi önemli olan bu dostluğun kıymetini bilmek ve yeni nesillere bunu taşıyabilmektir. Bunun için de bütün alanlarda siyasi, güvenlik alanlarında çok güçlü ilişkilerimiz devam ederken 140'a yakın etkinlikle 600. yıl dostluğunu değerlendireceğiz.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE İLE AVRUPA BİRLİĞİ BÜNYESİNDE BULUNMAK İSTİYORUZ

Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ise "Polonya ve Türkiye arasındaki ilişkilerinin tesisinin 600. yıl dönümü kutlandığı zaman gerçekten tek ayağın üzerinde durmaya değer. İki ülkenin 600 yıllık tarihi boyunca iki büyük komşu ülke olduğunu unutmamak gerekiyor. Kırım civarında iki ülkemizin sınırları birleşiyordu. Bu 600 yıl süren ortak ilişkilerimiz içerisinde her iki ülkemizin bazen diğer gelişmiş ülkelere yetişmemiz gerektiği oldu ama hiçbir zaman teslim olmadık. Özellikle son birkaç on yıllık süreçte farklı organizasyonlara Türkiye ile beraber üyeyiz. NATO’nun üyesiyiz. Türkiye ile beraber Avrupa Birliği’nin bünyesinde bulunmayı istiyoruz, temenni ediyoruz. Şark ile Avrupa’nın buluşması için burası çok uygun bir yer. Ve bence Polonya ve Türkiye’nin buluşması için daha uygun bir yer düşünülemezdi.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül ile Polonya Cumhurbaşkanı Komorovski, birlikte sergiyi gezdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çıkışta basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevapsız bıraktı.






CİHAN

Yorumlar