Gül: Letonya’dan AB katılım sürecimize görünür destek bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Andirs Berzins onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verdi.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Letonya’dan AB katılım sürecimize görünür destek bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Andirs Berzins onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verdi. Letonya’nın NATO üyeliğine verilen desteği hatırlatan Gül, "Letonyalı dostlarımızdan AB katılım sürecimize güçlü ve görünür desteklerini sürdürmelerini bekliyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül’ün daveti üzerine Türkiye’ye gelen Letonya Cumhurbaşkanı Berzins onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de hazır bulunduğu yemeğe çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Dokuz yıllık bir aradan sonra Letonya’dan, Türkiye’ye Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyareti gerçekleştiriyorsunuz.’’ diye başladığı konuşmasında, "Bizim için Letonya, 93 Harbi’nde Plevne’de esir düşen yaralı Osmanlı askerlerinin götürüldüğü ve hayatlarını kaybettiği topraklardır. Bu nedenle, bugün Letonya’da şehitliğimiz bulunmaktadır." sözlerine yer verdi.

Gül, Letonya’nın coğrafi açıdan uzak ancak kalben yakın dost bir memleket olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Letonya’nın önümüzdeki yıl üstleneceği AB Dönem Başkanlığı’nın, bu müşterek beklentinin hayata geçirilmesi bakımından önemli bir işlevi yerine getireceğine inanıyoruz. Letonya’nın NATO üyeliğine verdiğimiz güçlü destek gibi, Letonyalı dostlarımızdan AB katılım sürecimize güçlü ve görünür desteklerini sürdürmelerini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

MUHTELİF ALANLARDA İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Letonya Cumhurbaşkanı Berzins ise yemekte yaptığı konuşmada, Letonya’nın Sovyetler Birliği’ne dahil edilmesinin Türkiye tarafından hiçbir zaman tanınmamış olmasından söz ederek, "Muhtelif alanlarındaki işbirliğimizi arttırma yönünde bugün ortaya koyduğumuz kararlılık, dinamik ilişkilerimizin somut kanıtıdır." değerlendirmesinde bulundu.

LETONYA’DA GÖREV YAPAN F-16 PİLOTU UNUTULMADI

1 Nisan-31 Temmuz 2006 tarihinde Baltık Hava Polisliği görevini Türk Hava Kuvvetleri 6. Anajet Üstü’nde konuşlanan 162. Filo Komutanlığı’na bağlı F-16 uçakları gerçekleştirmişti. O dönemde orada görev yapan Binbaşı Muammer Kapkap’da Çankaya Köşkü’ndeki yemeğe davet edilen isimler arasındaydı.

KÖŞK’TEKİ YEMEĞE ÇOK SAYIDA GAZETECİ DAVET EDİLDİ

Letonya Cumhurbaşkanı onuruna verilen akşam yemeğine yazılı ve görsel medyanın Ankara temsilcileri ve bazı köşe yazarların da davet edilmiş olması dikkat çekti. Letonya ile doğrudan bir bağlantısının olmamasına rağmen Çankaya Köşkü’ndeki davete iştirak eden isimler arasında; Yavuz Donat, Muharrem Sarıkaya, Şükrü Küçükşahin, Yaşar Taşkın Koç yer aldı. CİHAN

Yorumlar