Gül: İsrail’i Gazze’ye kara operasyonu yapmaması konusunda ikaz ediyorum

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırılara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. İsrail’in bütün dünyanın gözü önünde Gazze’de evleri yıktığını ve masum insanları öldürdüğünü belirten Gül,...

Google Haberlere Abone ol
Gül: İsrail’i Gazze’ye kara operasyonu yapmaması konusunda ikaz ediyorum

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırılara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. İsrail’in bütün dünyanın gözü önünde Gazze’de evleri yıktığını ve masum insanları öldürdüğünü belirten Gül, "Bunu çok tehlikeli bir gelişme olarak görüyorum. Bu saldırıların bir an önce durması için çağrı yapıyorum ve ayrıca İsrail’in bir kara operasyonuna hazırlandığını görüyoruz. Kesinlikle böyle bir şeye tevessül etmemesini ve kesinlikle böyle bir saldırıyı gerçekleştirmemesini buradan ikaz ediyorum. Bunun çok tehlikeli gelişmeler ve çok tehlikeli tırmanmalar oluşturacağını ve çok büyük nefret tohumlarını bölgede ekeceğini hatırlatmak istiyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cuma namazını Köşk’ün karşısındaki Simon Bolivar Bulvarı üzerinde bulunan ‘Hasan Tanık Camii’nde kıldı. Gül, Cuma namazını kıldıktan sonra çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Mübarek Ramazan ayı içinde Türkiye’nin komşularının başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgedeki birçok İslam ülkesinde çok büyük acıların yaşandığını belirten Gül, "Çok kan akmakta ve adeta iç savaşlarda herkes birbirini maalesef öldürmekte. Bundan hem utanıyoruz hem çok derin bir üzüntü duyuyoruz." dedi. İslam dünyasının bu acıklı hali ortada iken maalesef birkaç gündür İsrail’in bu boşluktan adeta istifade edercesine denizden ve karadan Filistinlileri bombaladığını kaydeden Gül, “Gazze şehri başta olmak üzere bütün dünyanın gözü önünde evleri yıkmakta, masum insanları öldürmekte. Bunu çok tehlikeli bir gelişme olarak görüyorum. Bu saldırıların bir an önce durması için çağrı yapıyorum ve ayrıca İsrail’in bir kara operasyonuna hazırlandığını görüyoruz. Kesinlikle böyle bir şeye tevessül etmemesini ve kesinlikle böyle bir saldırıyı gerçekleştirmemesini buradan ikaz ediyorum. Bunun çok tehlikeli gelişmeler ve çok tehlikeli tırmanmalar oluşturacağını ve çok büyük nefret tohumlarını bölgede ekeceğini hatırlatmak istiyorum.” diye konuştu.

Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere bütün uluslararası kuruluşları bölgedeki bütün ülkeleri de yakın bir işbirliği ve istişareye davet eden Gül, "Bu yaşananlar gerçekten bütün insanların gözü önünde olmakta ve bu tırmanış sonu gelmeyen bölgemizde çok büyük kaosları ortaya çıkarması muhtemeldir. Onun için herkesin elinden gelen gayreti gösterip önce bu saldırıları durdurması daha sonrada Suriye’deki çatışmaları durdurmak için yakın bir işbirliği ve istişare içerisine girmesi çağrısında bulunuyorum." şeklinde konuştu

"BUGÜN KONUŞULACAK ŞEY ACIMASIZCA ÖLDÜRMELERİN DURDURULMASIDIR"

Bir gazetecinin, "2008 yılındaki Gazze saldırısında İsrail ile olan ilişkiler kötü bir noktaya gitmişti. Bu süreçten özellikle son saldırılardan sonra bir normalleşmenin mümkün olacağını görüyor musunuz İsrail’le” şeklindeki sorusuna Gül, “Her şeyden önce bu saldırıların durması gerekir. Bu saldırılar dediğim gibi nefret tohumlarını ekmektedir. Bu saldırılar sonu alınmaz bir kaosa gebedir. Onun için süratli bir şekilde bu saldırıları durdurmalı ve asla bir kara operasyonuna girmemek gerekir. Daha sonra da tabiki bizim vizyonumuz bölgede iki devletin yan yana yaşayacağı bir barış sürecinin başlamasıdır. Aslında bu çabalara çok daha fazla önem verilse idi belki mesafe kat edilebilirdi. Bugün konuşulacak şey bütün insanların gözü önünde yaşanan bu facianın bu katliamların ve bu acımasızca öldürmelerin durdurulmasıdır." cevabını verdi.

Bir başka gazetecinin, "İsrail’e yönelik Türkiye’nin herhangi bir hamlesi olacak mı? BM ile ya da uluslararası platformla?” sorusuna Gül şu cevabı verdi: "Şuanda ikili ilişkilerimiz en düşük seviyededir. Dolayısıyla yapılacak şey uluslararası camianın toplu bir şekilde bu tırmanışı durdurması konusunda İsrail’e müdahil olmasıdır."

CİHAN

Yorumlar