Gül: İsrail’i bir kez daha ikaz ediyorum

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başlatmasıyla ilgili bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplanacağını söyledi. Dün gece başlayan saldırıların çok tehlikeli bir safhaya geldiğini belirten...

Google Haberlere Abone ol
Gül: İsrail’i bir kez daha ikaz ediyorum

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başlatmasıyla ilgili bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplanacağını söyledi. Dün gece başlayan saldırıların çok tehlikeli bir safhaya geldiğini belirten Gül, “İsrail’i bir kez daha ikaz ediyorum. Bu saldırganlığı durdurmazsa bölge çok daha büyük olaylara gebedir, çok daha büyük olaylar, büyük neticeler doğuracaktır.” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile beraber Tarabya Merkez Camii’nde Cuma namazı kılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çıkışta gazetecilere konuştu. İsrail’in Gazze’ye saldırılarıyla ilgili soruları cevaplayan Gül, “Geçen haftalarda açıklamalarda bulunduk. Dünyanın birçok tarafında huzursuzlukların olduğunu söylemiştik. Özellikle İsrail’in Filistin’e olan saldırılarının bir an önce durdurulması ve özellikle bir kara harekatını yapmaması konusunda ikaz etmiştim. Yoğun bir çalışma yaptık. Maalesef gelinen noktada 60 senedir büyük bir çile ve gözyaşı döken Filistin halkı bu hafta içerisinde yine büyük saldırılara hedef oldu. Masum çocuklar kumsallarda bütün dünyanın gözü önünde öldürülmeye devam eti. İsrail’in bu kural tanımaz saldırganlığı sadece Filistin’de değil dünyanın her tarafında nefret tohumlarını saçmakta. Dünyanın radikalleşmesinde İsrail’in çok büyük bir sorumluluğu olmaktadır. Bir tarafta yaşanan insani acılar, bir tarafta zulüm ve saldırganlık bir an önce durması gerekir. Bugün öğleden sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanacak. Güvenlik Konseyi’ni çok acil bir şekilde İsrail’in saldırganlığını durdurmaya dair çok kuvvetli bir tedbir ve açıklama davet ediyorum.” diye konuştu.

Bugün Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la görüşeceklerini ifade eden Gül, şöyle devam etti: “Son surumla ilgili ortak açıklamalarımız olacak. Dün gece başlayan saldırıların çok tehlikeli bir safhaya geldiğini buradan bir kez daha duyurmak istiyorum. İsrail ‘i bir kez daha ikaz ediyorum. Bu saldırganlığı ve bu tırmanmayı durdurmazsa çok daha büyük olaylar gebedir. Çok daha büyük olaylar ve neticeler doğuracaktır. Hayatını kaybeden bütün mazlum insanlara başsağlığı diliyorum.”

Düşürülen Malezya uçağıyla ilgili de görüşlerini dile getiren Gül, “Dün Ukrayna ‘da düşürülen Malezya uçağında hayatını kaybeden herkesin ailesinin acılarını paylaştığımız gibi ait oldukları bütün milletlere de başsağlığı diliyorum.” dedi.

Bir gazetecinin, “Ateşkesle ilgili olarak Türkiye’ye yönelik bazı suçlamalar oldu. Ateşkesi Türkiye engellemiştir şeklinde?” sorusuna cevap veren Gül, “Bunlar çok saçma şeylerdir. Böyle bir şey söz konusu olur mu? Türkiye bir kişinin ölmemesi, gözünün kanlı ve yaşlı hale gelmemesi için olağanüstü bir çaba göstermektedir. Hükümetimizin, Dışişleri Bakanlığımızın faaliyetleri bütün dünyanın gözü önündedir. Yapılan konuşmalar ve ikna turları bütün dünyanın gözü önündeyken bunu Türkiye’ye karşı bir suçlama olarak yönetmeyi çok büyük bir vicdansızlık olarak görüyorum. Türkiye en kısa süre içerisinde kalıcı bir ateşkesin sağlanması uğrunda yoğun bir çaba sarf geçen etmektedir. İlgili ülkelerle ateşkes için yoğun temaslarla uğraşılırken bu tip suçlamaları haksızlık olarak görüyorum. Türkiye’nin saldırılara ve bu haksızlıklara karşı gür sesinden rahatsız olanların bunu bir olumsuz tavrı olarak görüyorum.” ifadelerini kollandı.

Konuşma sonrasında Gül ve Davutoğlu camiden beraber ayrıldı.

CİHAN

Yorumlar