Grizu davasında sona yaklaşıldı:Savcı mütalaasında '7 kişi cezalandırılsın' dedi

Zonguldak’ta 30 işçinin öldüğü, 11 kişinin yaralandığı ve 4 yıldır devam eden grizu faciasında sona gelindi. Cumhuriyet Savcısı, mahkemeye mütalaasını sundu.     Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 28 kişinin yargılandığı...

Google Haberlere Abone ol
Grizu davasında sona yaklaşıldı:Savcı mütalaasında '7 kişi cezalandırılsın' dedi

Zonguldak’ta 30 işçinin öldüğü, 11 kişinin yaralandığı ve 4 yıldır devam eden grizu faciasında sona gelindi. Cumhuriyet Savcısı, mahkemeye mütalaasını sundu.

    Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 28 kişinin yargılandığı davaya devam edildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında eksi 540 kodunda meydana gelen grizu patlamasında, ocakta galeri açma çalışması yapan taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 2’si maden mühendisi 30 madenci öldü. Faciayla ilgili haklarında, 'Birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçlamasıyla dava açılan dönemin Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse ve şantiye şefi Kadir İpek'in de aralarında bulunduğu 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.

    2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, haklarında 15 yıla kadar hapis istenen sanıklardan İsmail Güner, Doğan Özçelik, Fuat Melih Yaman, Mehmet Kuduz ile ölen madencilerin yakınları ve avukatlar katıldı.

    Sanık avukatları, raporda suçlanan görevlilerinin suç ve sorumluluk alanlarının somut bir şekle belirtilmediği gerekçesiyle sorumluluk alanlarının detaylı bir şekilde yer alacağı yeni bir bilirkişi talebinde bulundu.

    SAVCI MÜTALAASINI VERDİ

    Cumhuriyet Savcısı Erdoğan Doğan, 28 kişinin yargılandığı davayla ilgili mütalaasını Mahkemeye sundu. Savcı Doğan, asıl işveren konumundaki dönemin TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner, Eğitim Şube Müdür Vekili Murat Taşçı, Havalandırma ve Tozla Mücadele Başmühendisi Vedat Küçükbükücü, İş Güvenliği Başmühendisi Ahmet Kaya Altınsoy ile taşeron Yapı-Tek firması İşyeri Temsilcisi Halim Köse ve firmanın proje Sorumlusu Kadir İpek’ten oluşan 7 kişinin cezalandırılmasını istedi.

    Diğer 21 kişinin ise beraatini talep etti.

    DAVA KARAR BAĞLANABİLİR

    Mahkeme heyeti, Cumhuriyet Savcısı'nın mütalaasını vermesinin ardından sanık avukatlarının talebi doğrultusunda mütalaaya karşı son savunmalarının yapılması amacıyla duruşmayı 31 Ekim 2014 tarihine erteledi. Mahkeme ayrıca, yeni bilirkişi taleplerini de reddetti.

    ACILI AİLELER TEPKİLİ

    Mahkeme çıkışında gazetecilerin sorusunu cevaplandıran grizuda ölen Adem Çengel’in ablası Fatma Elemen, "Her zamanki gibi boş. Kendileri bizim gibi can vermediği için neyin ne olduğunu bilmiyorlar. İnsan vicdanını öldüğü yerde ne söyleseniz boş olduğunu bir daha gördük, yine göreceğiz. Adalete güvenimizi sarsmak için ellerinden geleni yapıyorlar. 4 sene oldu. Bana kardeşimi geri getirebilecekler mi?” dedi.

    Madende ölen Hüseyin Arslan’ın kızı Dilek Arslan, "Adalete güveniyoruz. Bundan sonraki mahkemede biteceğine inanıyorum. Bitecek de ne olacak? Gidenler geri mi gelecek, acıları dinecek mi? Elbette bunlar olmayacak. Benim babam gitti, ben genç yaşımda babasız kaldım. Kimi eşsiz, kimi kardeşsiz, kimi çocuksuz, kimi babasız kaldı. 301 insan daha öldü Soma’da. Onların acısı da dinmeyecek. Böyle davalar çabuk bir şekilde sonuçlansın ve sorumlular cezasını çeksin. Biz 4 senedir buralara gelip gidip sürünmeyelim. Maddi imkanı olmadığı için buralara gelemeyen insanlar var. Biz mahkemelerden hızlı bir şekilde sonuçlanan adalet istiyoruz. Suçlu kimse bir sonraki mahkemede zaten çıkacak. Bir gün bile yatsalar bizim içimiz soğusun. Biz cezalılar cezasını alsın istiyoruz." diye konuştu.

    Olayda eşi Adem Çengel ve 2 yakın akrabasını yitiren Hava Çengel ise şunları söyledi: "Eşimin kanı yerde kalmasın. Biz çok yaralandık. Eşimi ve 2 tane yeğenimi kaybettim. 3 tane acı yaşadık, kolay değil. Suçluların cezalandırılmasını istiyorum." CİHAN

Yorumlar