'Gribal enfeksiyonda balgam rengi zatürre başlangıcını gösterir'

Melikşah Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Işın Cantekin, gribal enfeksiyonda hijyene ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğin belirterek, çıkan balgamın rengi yeşil ve sarı renkte ise mutlaka hekime başvurulması gerektiğini çünkü bunun ileri evresinin zatürre.

Google Haberlere Abone ol
'Gribal enfeksiyonda balgam rengi zatürre başlangıcını gösterir'

Melikşah Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Işın Cantekin, gribal enfeksiyonda hijyene ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğin belirterek, çıkan balgamın rengi yeşil ve sarı renkte ise mutlaka hekime başvurulması gerektiğini çünkü bunun ileri evresinin zatürre olduğunu açıkladı.

H3N2 virüsü olarak adlandırılan grip salgınından korunmanın yollarını anlatan Melikşah Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Işın Cantekin önemli açıklamalarda bulundu. Cantekin, kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üzeri bireyler ve solunum problemi olan kişilerin eylül ve ekim aylarında, kış dönemi öncesi eczanelere gelen grip aşısını alıp muhakkak aşılarını yaptırmalarının gerektiğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Cantekin, 6 aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk üç ayı içerisinde olan bayanlar ve yumurtaya alerjisi olan kişilerin bu aşıyı yaptırmaması gerektiğini söyledi.

-MEVCUT SALGIN HASTALIKTAN NASIL KORUNURUZ?

Ülkemizde ve dünyada salgın olan bu hastalıktan korunmanın yollarından bahseden Yrd. Doç. Dr. Cantekin, “Bu bir virüs olduğu için insana antibiyotikler etki etmemekle birlikte şunlara dikkat ederek hastalıktan korunabiliriz. Kapalı ortamda çok fazla bulunmamalıyız, bulunmak durumunda kalırsak ortamın havalandırılmasına dikkat etmeliyiz. Vücudu korumak adına bol sıvı almalı ve dengeli beslenmeye dikkat ederek bağışıklık sistemini güçlendirmeliyiz. Temizliğe ve hijyene önem vererek ellerimizi bol su ile yıkamalıyız. ”dedi.

-HASTALIĞA YAKALANANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Antibiyotiklerin virüse karşı çok işe yaramadığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Cantekin, “Doktorlar bu antibiyotikleri insanda ikinci bir enfeksiyon olmaması için veriyor. Hastalığı atlatabilmek için öncelikle dinlenmemiz gerekiyor. Yine bol sıvı alarak bu şekilde vücuttaki virüsü atabilelim ama göğsümüzde yanma hissediyor ağrı ile birlikte boğazımızdan gelen balgam yeşil ve sarı renkte ise muhakkak bir hekime başvurmalıyız çünkü gribin ileriki evresi zatürredir. Bu şekilde birçok insan yaşamını yitirebiliyor.” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Cantekin, son olarak enfeksiyonun çok çabuk yayılmasının sebebinin ellerin çok fazla yıkanmaması, hapşırma esnasında genelde yüzümüzü ellerimizle kapatıp daha sonra elimize bulaşan virüsü dokunduğumuz yerlere de bu şekilde bulaştırdığımızı, yine kapalı ortamlarda virüs hızlı bir şekilde yayıldığı için buna da çok fazla dikkat edilmediğini belirtti. Mümkün olduğunca hastalıktan korunmak için hijyene gerekli önemin gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
CİHAN

Yorumlar