Greenpeace üyeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde eylem yaptı

Greenpeace üyesi bir grup Mersin Akkuyu’da nükleer santralin kurulması için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Raporu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edilmesi için bakanlık önünde eylem yaptı.’ÇED...

Google Haberlere Abone ol
Greenpeace üyeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde eylem yaptı

Greenpeace üyesi bir grup Mersin Akkuyu’da nükleer santralin kurulması için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Raporu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edilmesi için bakanlık önünde eylem yaptı.

’ÇED Raporu’u eksik dolu dur de, nükleer değil temiz enerji istiyoruz’ dövizlerini taşıyan grup, yeşil tişörtler giyip bakanlık binasının girişinde toplandı. Rosatom Şirketi tarafından hazırlanan ve ikinci defa bakanlığa sunulan rapor nükleer santralin bölgede kurulması için gerekli açıklamaları yer alıyor. İkinci defa bakanlığa sunulan raporun kabulüne engel olmak için, ‘ÇET Raporu’nun Değerlendirme ve İnceleme Toplantısı’nda düşüncelerini bakanlık yetkililerine istedi.

Eylemciler adına yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Bizler Greenpeace ve diğer çevre örgütleri olarak geçen yılki toplantıya da katılmıştık. ÇED Raporu geçen yıl iade edilmişti. Tekrar revize edilmiş bir şekilde bakanlığa sunuldu. Revize ÇED raporuna baktığımızda bizim geçen yıl sormuş olduğumuz soruların, eksikliklerin, taleplerimizin hala yerine getirilmemiş olduğunu ve raporun hala eksikliklerle dolu olduğu görüyoruz. Örneğin bir nükleer kaza gerçekleştiğinde bu kazanın hukuki sorumluluğunu ve mali sorumluluğu kimin alacağı hala belli değildir. Nükleer enerji santralinin teknolojisinden tasarımına kadar pek çok konuda yükümlülük sahibi olan Rusya tarafının, raporda adı geçen şirketlerin bir kaza olduğu zaman sorumluluğu kimin alacağı hala belli değildir. Atıkların depolanması ve taşınması konusundaki eksiklik ve problemler hala giderilmemiştir. Nükleer atıklar Rusya’ya taşındığı zaman bu taşınma deniz yoluyla gerçekleşecekse boğazlar üzerinden taşınması son derece yüksek riskli bir faaliyettir. Bu risklerin çevresel etki değerlendirilmeleri yapılmamıştır. Pek çok eksiklikleri olan bir rapor söz konusu. Toplantıya katılıp bu raporun iade edilmesini ve nükleer santralin faaliyete geçmemesin talep edeceğiz."

Grup, Türkiye genelinde topladığı 250 bin imzayı da bakanlık yetkilileriyle görüşmelerinde onlara teslim edecek. Çevik kuvvet ekipleri de eylem sırasında bakanlık önünde hazır bekletildi. CİHAN

Yorumlar