Gözyaşı kanal tıkanıklığına lazer tedavisi

Bir İnci Göz Hastanesi doktorlarından Op. Dr. M. Necdet Cinhüseyinoğlu, gözyaşı kanal tıkanıklığının gözde sulanma ve çapaklanmaya neden olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Gözyaşı kanal tıkanıklığına lazer tedavisi

Bir İnci Göz Hastanesi doktorlarından Op. Dr. M. Necdet Cinhüseyinoğlu, gözyaşı kanal tıkanıklığının gözde sulanma ve çapaklanmaya neden olduğunu söyledi. Cinhüseyinoğlu, "Kanal içi mikrop kapar ve gözyaşı kesesi şişer. Şişen kese göz ile burun arasında dışarıdan rahatlıkla görülebilir. Hastalar gün içinde devamlı sulanmadan ya da çapaklanmadan hatta rüzgâra çıkınca gözlerinin sulanmasından şikâyet ederler." dedi.

Gözün kaş altında bulunan gözyaşı bezinden salgılanan gözyaşı ile yıkandığını kaydeden Cinhüseyinoğlu, bu sıvının hem gözün ön tarafını hem de kurumasını önlediğini söyleyerek şunları aktardı:

"Gözyaşı sıvısı işlemini gördükten sonra gözyaşı kanalına girerek oradan burun içine oradan da boğazımıza doğru akar. Bu işlem gün içinde devamlı tekrarlanır. Eğer gözyaşı kanal tıkanıklığı var ise bu sıvı kanal içinden geriye doğru akar. Gözde sulanma ve çapaklanma oluşur. Kanal içi mikrop kapar ise gözyaşı kesesi şişer. Şişen kese göz ile burun arasında dışarıdan rahatlıkla görülebilir. Hastalar gün içinde devamlı sulanmadan ya da çapaklanmadan hatta rüzgâra çıkınca gözlerinin sulanmasından şikâyetçidirler. Gözyaşı kanalı tıkanıklığının birden fazla sebebi vardır, kanalın alt ucunun açıldığı burun içinde alerjik sebeplerden olan tıkanıklık, kese içinde oluşan enfeksiyon sonucu görülen tıkanıklıklar ve doğuştan olan tıkanıklıklardır."

Belirtilerinin gözlerde devamlı sulanma şeklinde ortaya çıktığını anlaran Cinhüseyinoğlu, "Bazen sulanmaya iltihaplanmalar eşlik edebilir ve burun köklerine bastırıldığında görülen sıvı çıkar. Her yaşta görülebilir, en çok bayan hastalarda görülür. Hastalar ayrıca sürekli olarak gözlerini silmek zorunda kalmaktan şikayetçidirler." bilgisini verdi. Tedavi edilmediği takdirde gözyaşı kesesinin ve gözyaşı yollarının mikropla dolacağını belirten Cinhüseyinoğlu, "Bu mikroplar göz, kapak ve çevre dokular için tehlike oluşturur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı olan hastalarda katarakt ameliyatı yapmak bile bir risk oluşturur." dedi.

Göz sulanmasının nedeninin gözyaşı kanal tıkanıklığı olduğunun anlaşılması durumunda tedavinin genellikle cerrahi olduğunu vurgulayan Cinhüseyinoğlu, şunları kaydetti:

"Sulanma ve çapaklanma hatta gözyaşı kese şişliği ilaç verilerek geçirilebilir. Ama kanal tıkanıklığı devam ettiği için tüm bulgular kısa sürede tekrarlayacaktır. Tedavinin amacı gözyaşı kesesi ile burun boşluğu arasında yeni bir yol açılmasıdır. 2 türlü tedavi yapılmaktadır, lazerle gözyaşı yollarının açılması ve birde açık ameliyat metodu. Klasik DSR ameliyatında cilt kesisi yapılmaktadır. Yüzde 95 başarı oranına sahiptir. Endoskopik DSR burundan yaklaşılarak uygulanmaktadır. Doğumsal dakriosistosel, burundaki anomaliler, burun içi kist durumunda daha etkin olabilmektedir. Endonazal Lazer DSR işleminde de burundan yaklaşıldığı için ciltte kesi olmamakta, kanama kontrolü de daha iyi olmakla birlikte işlemi dar alanda uygulamak daha fazla beceri gerektirmektedir. Estetik kusur oluşturmaması, kısa cerrahi süresi, düşük komplikasyon oranı ve kısa öğrenme periyodu gibi nedenlerle lazer DCR cerrahisi günümüz göz hekimlerine bir çok avantajı birlikte sunmaktadır."

Gözyaşı kanalı tıkanıklığında lazer tedavisinin yeni bir uygulama olduğunu belirten Cinhüseyinoğlu, "Multidiod Laser DSR diye adlandırdığımız bu cerrahi yöntem yukarıda anlattığımız 2 yöntemin birleştirilerek dikişsiz bir şekilde lazerle yapılmasıdır." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar