Gözü yaşlı anneler dağa giden çocuklarını geri istedi

İzmir’in Bayraklı ve Buca ilçelerinde yaşayan ve birbirleriyle arkadaş olan 6 genç, terör örgütü PKK tarafından kandırılarak dağa götürüldü. Evlerini terk ederek terör örgütü tarafından dağa götürülen, yaşları 18 ile 22 arasında...

Google Haberlere Abone ol
Gözü yaşlı anneler dağa giden çocuklarını geri istedi

İzmir’in Bayraklı ve Buca ilçelerinde yaşayan ve birbirleriyle arkadaş olan 6 genç, terör örgütü PKK tarafından kandırılarak dağa götürüldü. Evlerini terk ederek terör örgütü tarafından dağa götürülen, yaşları 18 ile 22 arasında değişen gençlerin aileleri, bugün bir araya gelerek çocuklarının bulunmasını istedi. Anneler, çocuklarının geri dönmesi için gözyaşı döktü.

Son günlerde terör örgütünün, ailelerinden kopararak dağa götürdüğü gençlerin sayısı giderek artıyor. İzmir’de 5’i aynı mahallede yaşayan 6 genç, yaklaşık 1,5 ay önce kayboldu. Çocuklarından uzun süre haber alamayan aileler, polise başvurdu ancak hiçbir sonuç alamadı. Çocuklarının terör örgütü tarafından kandırılarak dağa ya da Suriye’ye götürüldüğünü düşünen aileler, seslerini duyurmak bir araya geldi.

Terör örgütünce kaçırılarak dağa ya da Suriye’ye götürüldükleri tahmin edilen lise 3. sınıf öğrencisi Mehmet Urak (18), 3,5 aylık asker olan Salim Kalın (20), Kamuran Gökay (19), Emrah Fırtına (22) ve Adem Teykik’in aileleri, bir an önce çocuklarının ya da kardeşlerinin bulunmasını ve eve dönmelerini istedi. 3,5 aylık asker olan 20 yaşındaki yeğeni Salim Kalın’ın, sürpriz bir şekilde evine geldiğini anlatan dayısı Murat Çelik, “Yeğenim askerdi, bir gün baktım izne gelmiş. Niye geldiğini sordum, ‘size sürpriz yaptım’ dedi. Sabah kalktık yok. Gidiş o gidiş. Emniyete gittik, her yere gittik, kimse bir şey yapmadı. Biz çocuklarımızı istiyoruz, baştaki kimse çocuklarımızı getirsin. Biz çocukları dağa göndermek istemiyoruz, okula göndermek istiyoruz.” dedi.

Mahallelerinde örgütlenme olduğunu, söylentiler olduğunu ancak buna inanmadıklarını ifade eden Çelik, “Burada genç çocukların kafalarını yıkıyorlardı, uyuşturucu, hap veriyorlardı. Çocukları kandırdılar, askerde olan bir insan askerliğini bırakıp dağa çıkar mı? Çocuğun askerde bile beynini telefonla yıkayıp, kandırıp dağa götürdüler. Bizim çocuklarımız, terör örgütü PKK’nın yan kuruluşu tarafından YPG tarafından, Suriye’de savaşmaya götürüldü. İzmir genelinde 180-200 kişi gitmiş.” diye konuştu.

Aynı mahallede yaşayan ve terör örgütü PKK’ya yardım eden, destek veren dost bildikleri birçok kişinin kendilerine sırtını döndüğünü ifade eden Çelik, kendisinin de Kürt olduğunu ama destek vermediğini, kimseden de korkmadığını söyledi. ‘Hepimiz kardeşiz, aynı bayrağın altında yaşıyoruz,’ diyen Çelik; tek isteklerinin çocuklarının geri getirilmesi olduğunu söyledi.

Salim Kalın’ın ağabeyi Engin Kalın da “Kardeşim 3,5 aydır Afyonkarahisar’da askerdi. Hiçbir sıkıntısı yoktu, her gün konuşuyorduk. 16 Nisan günü akşam 11-12 civarında eve geldi, canı sıkıldığı için izne geldiğini söyledi. Sabah 7’de kalktığımda evde yoktu, öğlen 12.00 sıralarında küçük kardeşimi aradı, ‘Karşıyaka’dayım geliyorum’ dedi. Saat 15.00 sıralarında aradık, telefonu kapalıydı, bir daha ulaşamadık. Bugüne kadar hiç haber alamadık. Dağa mı gitti, kayıp mı kaçırıldı mı bilmiyoruz.” diye ifade etti.

Kaybolan gençlerden Emrah Fırtına’nın annesi Atike Fırtına ise 2 ay önce askerden gelen oğlunun bir anda ortadan kaybolduğunu ve 1 aydır oğlundan haber alamadığını belirtti. Anne Fırtına, çocuğunun diğer çocuklarıyla birlikte gittiğini belirterek, “Oğlumu aldı götürdüler, arıyoruz bulamıyoruz, haber alamadık. Gören duyan varsa Allah rızası için haber versin.” dedi. Terör örgütünün kandırarak dağa götürdüğü gençlerden Adem Tekik’in annesi Zübeyde Tekik de “Adem sesimi duyursan gel, bizi yalnız bırakma Adem.” diyerek gözyaşı döktü. Anne Tekik, oğlunun askere gitmeye hazırlanırken kandırıldığını belirtti.

"ÇOCUĞUMU GERİ GETİRSİNLER"

Lise 3. sınıf öğrencisi Mehmet Urak’ın gözü yaşlı annesi Azize Urak ise oğlunun 26 Mart tarihinde kaybolduğunu ifade etti. Anne Urak, şöyle dedi: “Seçimden 3-4 gün önce aniden kayboldu. Bugüne kadar hiçbir haber alamadık, devletten, Başbakan'dan yardım istiyorum. Oğlum seni çok özledim, çocuğumu geri getirsinler. Mehmet nerdesin, Allah aşkına evine geri dön, seni çok özledim. Çocuğumu geri getirsin.” diyerek feryat etti.

Oğlu 19 yaşındaki Kamuran Gökay’ın 26 Mart’tan bu yana kayıp olduğunu anlatan baba Ali İhsan Gökay da “Ne olduğunu bilmiyorum, hiçbir bilgi alamadık. Saat 16.00 sıralarında çıktı bir daha da haber alamadık. Evden çıktıktan sonra telefonu kapalıydı. Emniyete haber verdik.” dedi. Baba Gökay, oğlunun hiçbir sorununun olmadığını, kendisinden habersiz dışarı bile çıkmadığını söyledi. Baba Gökay, 5 gencin aynı dönemde kaybolmasının tesadüf olamayacağının da altını çizerek, kandırıldıklarını söyledi.

"KARDEŞİM EN SON BDP BİNASINDA GÖRÜLMÜŞ"

Adem Tekik’in ağabeyi Vedat Tekik ise kardeşinin 17 Nisan’dan beri kayıp olduğunu, en son BDP binasında görüldüğünü belirtti. Polis başta olmak üzere birçok yere başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını kaydeden Tekik, şöyle devam etti: “Kardeşimiz kandırıldı ama nasıl bilmiyoruz. Devletimizden başka sığınacak yerimiz yok. Mahallemizden 5 çocuk gitti, araştırırken İzmir’den başka yerlerden de giden olduğunu duyduk. Bunlar bozuk para mı ki İzmir’den al buradan Kuzey Irak’a götür.”

Kardeşinin Kürtçe’yi öğrenmek için BDP binasına kursa gittiğini, kendilerinin de dil öğrensin düşüncesiyle bir şey söylemediklerini dile getiren ağabey Tekik, “Ama dağa çıkması, Kandil’e gitmesi aklımızın ucuna gelmezdi.” diye konuştu. Götürenlerin, kafasına girenlerin belli olduğunu ancak kimsenin bir şey yapmadığını ifade eden Tekik, “Kardeşimin büyük ihtimal örgütün elinde olduğunu düşünüyoruz. En son BDP binasında kahvaltı yapmışlar. Sorduğumuzda kahvaltı yaptıklarını söylediler bir daha gören yok.” dedi. Ağabey Tekik, kardeşinin giderken telefonunu ve kimliğini yanına almadığı bilgisini de verdi.

"SİLAHLA ÇÖZÜM OLMAZ KARDEŞİMİZİ GERİ İSTİYORUZ"

Terör örgütüne seslenen ağabey Tekik, şunları söyledi: “Siz kardeş kardeşi vurmaya çalışıyorsunuz, bir haram işliyorsunuz. Silahla çözüm olmaz, biz kardeşimizi istiyoruz. Sesimizi duyan yetkililerden, bizim çocuklarımızı kendi çocuklarının yerine koymasını ve ellerinden geleni yapmasını istiyoruz. Erzurum’u arıyoruz, oradan da sadece bir ilçeden 100-150 kişinin gittiğini duyuyoruz.”

Aileler, çocuklarıyla birlikte aynı dönemde Adem Uçar’ın da ortadan kaybolduğunu söyledi. Aynı mahallede yaşayan bir genç kızın da 7-8 ay önce kaçırıldığı iddia edildi.

CİHAN

Yorumlar