Gözaltına Alınan Ramazan Akyürek Adliyeye Sevk Edildi

Hrant Dink suikastı soruşturması kapsamında gözaltına alınan Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek adliyeye sevk edildi.

Google Haberlere Abone ol
Gözaltına Alınan Ramazan Akyürek Adliyeye Sevk Edildi

İsmi Hrant Dink cinayeti itibarı ile çok yoğun gündeme gelen zamanın Trabzon Emniyet Müdürü bulunan eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, dün sabah saatlerinde Ankara'da gözaltına alındı. Gözaltı sonrası İstanbul'a getirilen Akyürek sıhhat kontrolünden geçirildi.

ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ifadesinin peşinden adliyeye sevk edildi.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Hrant Dink soruşturması kapsamında gözaltına tahsil edilen eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in avukatı soruşturmanın siyasal amaçlı yürütüldüğünü savundu. Dink ailesi avukatlarının savcılığa bir dilekçe vererek şu anki İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in ifadeye çağrılmasını istek ettiklerini hatırlatan avukat Adnan Şeker, 'Görüyoruz ki savcılık makamı bu Öğrenci Ramazan Akyürek'i gözaltına aldırarak yanıt vermiştir.' dedi.

Soruşturmanın asıl amacının ihmali olanların ortaya çıkarılması olmadığını anlatım eden Şeker, siyasal iradenin mitinglerine, matbuat demeçlerine gereç çıkarmak için gözaltılar ve tutuklamalar yapıldığını söyledi.

SÜREÇ NASIL İŞLEMİŞTİ

Hrant Dink cinayetinde ihmali yer aldığı iddia edilen, zamanın İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile emniyet görevlilerinin de aralarında yer aldığı 9 halk görevlisi ile ilgili açılan soruşturmaya ait İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce verilen takipsizlik kararı, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 6 Haziran'da kaldırılmıştı.

Heyet, gereğinin yapılması için tahkikat dosyasının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade edilmesine hükmetmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi savcılarından Yusuf Doğan'a teslim edilen, Dink cinayetinde halk görevlilerinin ihmali yer aldığı iddialarına yönelik dosya ile süren tahkikat dosyası, tek tahkikat dosyası şekilde birleştirilmişti. Yusuf Doğan'ın Yargıtay'da görevlendirilmesiyle dosya, tıpkı bürodaki görevli savcılardan Gökalp Kökçü'ye devredilmişti.

3 KİŞİ TUTUKLANDI

Tek dosyayla tahkikat yürütmeye başlayan savcılık, bu tahkikat kapsamında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, emniyetteki enlem bina soruşturmasında tutuklu bulunan eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, zamanın İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, zamanın İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, zamanın İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, zamanın Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve zamanın Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı'nın 'şüpheli', cinayet davasının sanığı Ogün Samast'ın ise 'tanık' sıfatıyla ifadelerine başvurmuştu.

Soruşturma kapsamında polis memurları Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ile Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir tutuklanmıştı.

'12 KEZ HATIRLAMIYORUM, 15 KEZ BİLMİYORUM'

Soruşturmanın şüphelilerinden Ramazan Akyürek'de, geçen Ekim ayında zanlı şekilde anlatım vermişti. Akyürek ifadesinde, Dink'in İstanbul Emniyet Müdürlüğü sebebi ile korunması gerektiğini vurgulayarak, 'Ben İstanbul Emniyet Müdürü olsaydım daima Önlem alırdım' demişti. Ramazan Akyürek 16 sayfa tutan ifadesinde kendisine sorulan sorulara da 12' kere 'hatırlamıyorum' 15 kere de 'bilgi sahibi değilim, bilmiyorum' diye yanıt vermişti.

Soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü, Ramazan Akyürek ile ilgili TCK 83.maddesi gereği gözaltı emri verdi. Gözaltına tahsil edilen Akyürek, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Akyürek'in İstanbul'a getirileceği kaydedildi.

HATIRLAMADIKLARI VE BİLMEDİKLERİ

Ramazan Akyürek Hrant Dink soruşturması kapsamında geçen Ekim'de verdiği ifadesinde kendisine sorulan sorulardan bazılarına 'Hatırlamıyorum ve bilmiyorum' halinde anlatım vermişti. İşte Akyürek'in hatırlamadıkları ve bilmedikleri:

Yasin Hayal'i İstanbul'da yakaladılar ve bana bu çerçevede yararlanabilecekleri bir destekçi istihbarat elemanı bulduklarını söylediler, ismini söylemiş olabilirler ama ben hatırlamıyorum.
Ben Erhan Tuncel'in Mc Donald's vakayı ile ilgili herhangi bir ilgisinin olduğunu ve sizin belirttiğiniz atılan bombayı oluşturan şahıs yer aldığı ile ilgili hiç bir bilgiye sahip değilim.

23 Kasım 2006 tarihinde ben İstihbarat Daire Başkanı iken, Trabzon'dan Erhan Tuncel'in ajanlıktan çıkartılması ile ilgili ova geldiği zamanlarda onun yerine bir ikame yapılmadığı ve ya teknik takip yapılıp yapılmadığı meselesi için bana bilgi verilmedi, bilgi sahibi değilim.

Yasin Hayal ile ilgili teknik takip kararı alındığına yönelik bir bilgi sunulup sunulmadığını hatırlamıyorum.

Ben Trabzon İl Emniyet Müdürü iken Yasin Hayal ve diğerlerine yönelik bir teknik takip yapıldığını biliyorum, böyle bir çalışmadan haberdarım ama içeriğini bilmiyorum.
Trabzon'da iken yapılan teknik takip yani dinlemenin neticesinde elde edilen görüşmelerin çözülüp çözülmediği bilgisine sahip değilim.

Muhittin Zenit ile Erhan Tuncel arasındaki ilişkinin devam edip etmediğini bilmiyorum. Bu konuşmanın muhteviyatı ile ilgili bilgi sahibi değilim.
Ne Ali Öz'ün bana ne de benim Ali Öz'e bilgi sunumu yapıp yapmadıklarımızı hatırlamıyorum. Bu konu ile ilgili ne çeşit Önlem alınacağına dair konuşulduğunu hatırlamıyorum.
Hrant Dink'in medyaya yansıyan bilhassa Hrant Dink ile ilgili davaların görüldüğü adliyelerde ve ya o alanlarda uğradığı saldırılar dışında hususi bir bilgi gelip gelmediğini hatırlamıyorum.
Trabzon İstihbarat Şubesi'nin log kayıtlarının tutulduğu bilgisayar 'server'larının daire başkanlığımıza gönderilip gönderilmediğini hatırlamıyorum.

Ben log kayıtlarının kimler sebebi ile silinebileceği anlamında net bir bilgiye sahip değilim. Trabzon'dan gelen log kayıtlarının silinip silinmediğini bilmiyorum.
Ben Hrant Dink'e ait log kayıtlarının silinip silinmediğinden haberdar olmadığım için Şayet silinmiş ise ne amaçla silindiği ile ilgili bilgi sahibi değilim.
Ben o tarihte İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ile görüşme yapıp yapmadığımı hatırlamıyorum.

Bana göstermiş olduğunuz şemaların hazırlanıp hazırlanmadığı meselesi için bilgi sahibi değilim. Gördüğüm şemaları hatırlamıyorum. (Hrant Dink cinayetine ait şüphelilerle ilgili hazırlandığı ileri sürülen şema.)

TCK 83.MADDE NEDİR ?

Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi
MADDE 83. - (1) Kişinin yükümlü yer aldığı göze çarpan bir icrai davranışı gerçekleştirmemesi dolayısıyla meydana gelen ölüm neticesinden mesul tutulabilmesi için, bu neticenin oluşumuna sebebiyet verici yükümlülük ihmalinin icrai davranışa eşdeğer olması gerekir.
(2) İhmali ve icrai davranışın eşdeğer kabul edilebilmesi için, kişinin;
a) Belli bir icrai davranışta bulunmak hususunda kanunî düzenlemelerden ve ya sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması,
b) Önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının yaşamı ile ilgili şekilde tehlikeli bir vaziyet oluşturması,
Gerekir.
(3) Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme sebep bulunan şahıs hakkında, ana ceza olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine onbeş yıldan yirmi yıla kadar, öteki hâllerde ise on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar