Göz Kuruluğuna Karşı Doktorlar Uyarıyor

Büyük şehirlerde çok görülen göz kuruluğu ile ilgili doktor tembihi geldi.

Google Haberlere Abone ol
Göz Kuruluğuna Karşı Doktorlar Uyarıyor

Göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Emrullah Taşındı, bu anlamda “Otomobil, uçak gibi yerlerde havalandırma göze gelmemeli. Yatılan oda nemli olmalı, Güneşli ve rüzgârlı havada koruyucu güneş gözlüğü takılmalı. Bilgisayara belli bir seviyede durulmalı ki karşıdan ışık ve klima rüzgârı gelmemeli. Bilgisayar kullanırken gözler devamlı kırpıştırılmalı, zaman zaman dinlendirilmeli.” uyarılarında bulundu.



Taşındı, kuru göz bulguları olanların bol su içmesi gerektiğini de vurguladı.




Göz kuruluğu, akşam geç saatlerde bulanıklık veya gözlerde yorgunluk ya da sabah uyanınca gözü açmada güçlük çekme; gözlerde yanma, batma ile ortaya çıkıyor. Taşındı, polikliniklere başvuran hastaların yüzde 70’inin yanma, batma, yabancı cisim hissi ve bulanıklıktan şikâyet ettiğini dile getirdi. “Bu rahatsızlığın günlük yaşantıyı etkilemesinin dışında progresif yani ilerleyici olduğunu vurgulamamız gerekiyor.” diyen Taşındı, şöyle devam etti:

“Günlük yaşantınızda sizin konforunuzu bozan her şey sizi rahatsız eder. Her sabah gazete okuyorsanız, göz kuruluğu yüzünden bunu yapamamaya başlarsanız, bu sizi rahatsız eden bir unsurdur. Her gün sekiz saat bilgisayar kullanırken bu altı saate düşüyorsa bu konforunuzu ve yaşam kalitenizi bozan bir şeydir. Bunun altında yatan sebeplerden en önde geleni kuru gözdür. Eğer sizde göz kuruluğu bulguları olduğunu düşünüyorsanız, kuru göz konusunda toplumu bilinçlendirmeyi hedefleyen www.kurugoz.com adresinde bulunan Kuru Göz Anketini (OSDI Testi) cevaplayıp, kuru göz durumunuzu derecelendirebilir ve bunu göz doktorunuzla paylaşabilirsiniz.”

Kuru göz semptomlarının tedavi edilmediği takdirde ilerlediğini aktaran Taşındı, “Gözü nemli tutabilmek için, gözyaşının yerini tutan pek çok suni gözyaşı damlası var. Birinci aşamada günde iki defa damla damlatıyorsanız, tedavi edilmezse ikinci basamakta bu beşe çıkıyor. Yanına ek ilaçlar almak durumunda kalıyorsunuz. Bu yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor. Kişi gözünde devamlı bir yanma batma ve yabancı cisim hissi olduğu için sosyal ve görsel olarak rahatsızlık hissediyor. Kişinin hem kendi görüşü bozuluyor, hem de sık göz kırpma ve kızarık göz karşıdaki kişileri rahatsız edebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Taşındı, şunları kaydetti:

“Estetikle her şeyi gençleştirebilirsiniz, bir tek göz hariç. Çünkü iki göz kapağı arası sürekli havayla temas ettiği için seneler içinde giderek sararıyor. ‘Gözlerimin parlaklığı azaldı’ sık kullanılan bir deyimdir. Gözyaşı yapısı sağlıklı olanlarda bu parlaklık azalması daha geç oluşuyor. Vücudumuzda havayla temas eden iki önemli yer var. Ağzımız ve göz kapağı aralığımız. Sağlıklı ve yeterli gözyaşınız yoksa enfeksiyonlara da daha açık hale geliyorsunuz. Konjonktivit, alerji, kirpik dibi iltihabı gibi birçok hastalığa daha yatkın oluyorsunuz.”

Göz kuruluğunun nedenleri şöyle:



• Yaşlanma: Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda, ilerleyen yaşla birlikte azalır. Kuru göz semptomları hormonal değişimlere bağlı olarak özellikle kadınlarda daha sık görülmektedir.

• Çevresel faktörler: Nemi düşük, sıcak veya rüzgarlı ortamlar, radyasyon veya kimyasal maddelere maruz kalma, yüksek yerlerde bulunma kuru göze neden olabilir.

• Menopoz: Kuru göz her yaş grubunu etkileyen bir hastalık olmakla beraber, menopoza bağlı hormonal değişimler sebebiyle genelde kadınlarda daha sık gözlenmektedir.

• Klimalı ortamlar: Klima kullanımı ortamın kurumasına neden olarak gözyaşının buharlaşmasını hızlandırmakta ve Kuru göze yol açmaktadır.

• Kontakt lens kullanımı: Kontakt lens kullanımı gözyaşının daha hızlı buharlaşmasına neden olacağından Kuru göze yol açmaktadır.

• Göz ameliyatları: Operasyonlara bağlı olarak göz yüzeyi ve gözyaşı bezleri etkilenmekte ve Kuru göz belirtileri ortaya çıkabilmektedir.

• Yoğun bilgisayar kullanımı: Gözyaşının göz yüzeyine yayılmasını sağlayan “göz kırpma” hareketinin sıklığı, yoğun bilgisayar kullanımında azalmaktadır. Daha az göz kırpma da buharlaşmayı artıracağı için kuru göze neden olmaktadır. Sadece bilgisayar değil, TV ekranı karşısında uzun saatler geçirme ya da uzun süreli okumalarda da göz kırpma sayısının azalmasına bağlı olarak kuru göz oluşabilmektedir.

• Sigara kullanımı: Sigara dumanındaki maddeler göz yüzeyini olumsuz yönde etkilemektedir.

• Romatizma: Bağışıklık sistemi ile ilişkili romatizmal hastalıklarda gözyaşı salgılayan bezler de etkilenmekte ve kuru göz tetiklenmektedir.

• Hastalıklar ve tedavide kullanılan ilaçlar: Hipertansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, tiroid (guatr), alerji ve depresyon gibi çeşitli hastalıklar ve bu hastalıklarda kullanılan ilaçlar kuru göz hastalığını tetikleyebilmektedir.

• Göz tansiyonu: Bu rahatsızlığın tedavisinde kullanılan göz damlaları göz kuruluğuna yol açabilmektedir.

Yorumlar