Görmez'in Zaman Kitap'ın fuara alınmamasına cevabı: Mekan sınırlı

İstanbul Müftülüğü'nün düzenlediği iftar programına katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bazı yayınevlerinin kitaplarının İstanbul Kitap ve Kültür Fuarı'na sergilenmemesi ile ilgili, "Mekan hakikaten çok sınırlı. Durum...

Google Haberlere Abone ol
Görmez'in Zaman Kitap'ın fuara alınmamasına cevabı: Mekan sınırlı

İstanbul Müftülüğü'nün düzenlediği iftar programına katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bazı yayınevlerinin kitaplarının İstanbul Kitap ve Kültür Fuarı'na sergilenmemesi ile ilgili, "Mekan hakikaten çok sınırlı. Durum böyle olunca belli bir sayıda yayınevi kabul edebiliyorlar. Her sene mutlaka dışarıda kalan yayınevlerimiz var." dedi.

İstanbul Müftülüğü'nün Hidiv Kasrı'nde düzenlediği iftar programına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Süryani Ortodoks Cemaati Patrik Vekili Yusuf Çetin, Fener Rum Patrikhanesi temsilcisi Peder Benyamin, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi'nden Başpiskokops Aramya Ateşyan, Hahambaşı İshak Haleva, farklı din ve cemaatlerin temsilcileri ile diyanet mensupları katıldı.

Program sonrası İstanbul Kitap ve Kültür Fuarı'na aralarına Zaman Kitap, Kaynak Yayınları gibi yayınevlerinin kitaplarının alınmamasına ilişkin soruya Görmez, "Mekan çok sınırlı olduğu için hepsi alınamıyor. Bu sene arkadaşlar yine şikayetleri getirdi. Kimse bunda herhangi bir kasıt aramasın. Mekan hakikaten çok sınırlı. Durum böyle olunca belli bir sayıda yayınevi kabul edebiliyorlar. Her sene mutlaka dışarıda kalan yayınevlerimiz var. Bundan dolayıda üzülüyoruz. Bunun kriteri kitap sayısı kadardır." cevabını verdi.

Yenişafak ve Star gazetelerinin fuara alınması ile ilgili olarak da Görmez, "Gazetede çıkan yayınlardan sonra arkadaşlara bu konuyu bende sordum. Yenişafak ve Star gazeteleriyle yayınevinin tanıtımını yapmak üzere bir anlaşma yapılmış. Bir kitap evi olarak onlar alınmamış. Bu tür konulardan artık ayrılıklar gayrılıklar çıkarmaya sürekli oradan bir şeyler üretmeye çalışmayın. Çünkü orada aynı mahiyette başka kitapevleri de var. Ve onlar bütün yayınlarıyla oradalar. O arkadaşlarımız kitaplarını orada bulunan yayınevlerine verebilirler ve orada sergileyebilirler. Bir kitap evine katılımdan dahi, Ramazan başından itibaren bu tür şeyler çıkarmak, ayrılık, gayrılık üretmek doğru değil. Bunu yapmayın lütfen." şeklinde konuştu.

Daha önceki yıllarda fuara alınan fakat bu sene fuara alınmayan yayınevlerinin olduğu hatırlatılması üzerine, "Her sene gidin o listeye bakın en az 50-60 civarında yayınevi bu fuara katılamıyor. Katılamadığı içinde üzüntülerini ifade ediyorlar. Dolayısıyla burada bir kasıt aramayın." dedi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özavşar'ın Zaman Kitap'ın fuara alınmamasını "Süreçle alakalıdır herhalde" şeklinde değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine "Kişisel açıklamaları bana sormanızı size yakıştırmıyorum. Bırakın artık bunları" şeklinde yorumladı.

Kitap fuarının önümüzdeki yıllarda Yenikapı'da düzenlenmesine ilişkin soruya da Görmez, şunları söyledi: "Kitap fuarını Diyanet İşleri Başkanlığı bizzat düzenlemiyor. Türkiye Diyanet Vakfı düzenliyor. Türkiye Diyanet Vakfı'nında bir parçası düzenliyor. Bu konuyla ilgili ben cevap veremem. Fuarları ben düzenlemiyorum." CİHAN

Yorumlar