Görmez: Tartışmalara yüce değerleri alet etmemek gerek

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, son aylarda ülkenin çok yanlış ve kötü tartışmalardan geçtiğini belirterek, “Benim sadece bu tartışmalarda herkesten bir istirhamım var.

Google Haberlere Abone ol
Görmez: Tartışmalara yüce değerleri alet etmemek gerek

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, son aylarda ülkenin çok yanlış ve kötü tartışmalardan geçtiğini belirterek, “Benim sadece bu tartışmalarda herkesten bir istirhamım var. Şahsi tartışmalarımıza dinin simgelerini, inancımızın değerlerini, camiyi, ezanı, mabedi, minareyi, karıştırmayalım. Onları asla alet etmeyelim.” dedi. Şahsi tartışmalara yüce değerleri alet etmenin hiçbir mümine yakışmayacağını vurgulayan Görmez, “Onun için bunlar bizim yüce değerlerimizdir. Hepimizi birleştiren, hepimizi bütünleştiren, varlığımızın, istiklalimizin, bağımsızlığımızın simgeleri aynı zamanda vatanımızın tapularıdır. Camilerimiz ve mabetlerimiz aynı zamanda vatanımızın tapularıdır.” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Nevşehir merkez ve Ürgüp ilçesinde iki caminin açılışı ile din görevlileriyle toplantı yapmak üzere Nevşehir’e geldi. Nevşehir Valiliği’ni ziyaret eden Görmez, Fuaye Salonu’nda şeref defterini imzaladı. Burada bir basın mensubunun 'kuraklık nedeniyle son günlerde yağmur duaları yapıldığını' belirtmesi ve değerlendirmesini sorması üzerine “Gönülden samimi dua etmeye davet ediyorum. Allah dualarımızı kabul etsin” diye kısa cevap verdi ve başka soru istemedi. Görmez, Vali Mehmet Ceylan’ın makamına çıkarak bir süre sohbet etti. Görmez, Vali Ceylan’a Diyanet yayınlarından oluşan bir kitap seti, Vali ise Görmez'e çini bir tabak hediye etti.

Daha sonra Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’ı ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, burada da şeref defterini imzalamasının ardından Rektör Kılıç’a Diyanet yayınlarından oluşan bir kitap seti hediye etti. Görmez ardından Afat Evleri Mahallesi'ndeki Hacı Bekir Kurt Camii'nin açılış törenine katıldı. Açılışta yaptığı konuşmada, son aylarda ülke gündeminde çokça yer alan tartışmalara değinen Mehmet Görmez “Son aylarda ülke çok yanlış ve kötü tartışmalardan geçiyor. Benim sadece bu tartışmalarda herkesten bir istirhamım var. Şahsi tartışmalarımıza dinin simgelerini, inancımızın değerlerini, camiyi, ezanı, mabedi, minareyi, karıştırmayalım. Onları asla alet etmeyelim. Şahsi tartışmalarımıza yüce değerlerimizi alet etmek hiçbir mümine yakışmaz. Yüce değerlerimiz hepimizi birleştiren, hepimizi bütünleştiren, varlığımızın, istiklalimizin, bağımsızlığımızın simgeleri aynı zamanda vatanımızın tapularıdır. Camilerimiz ve mabetlerimiz aynı zamanda vatanımızın tapularıdır.” şeklinde konuştu.

Nevşehir Müftüsü Yakup Öztürk ise “Camiler, Allah’ın evi, Beytullah’ın şubeleridir. Cami mihrabıyla mabed, kürsüsüyle minberiyle bir mekteptir. Diğer bir yönüyle uhuvvettir, vahdettir ve rahmettir. Başka bir yönüyle nezakettir, nezafettir, muaşerettir, muavelettir.” dedi.

Vali Mehmet Ceylan da camilerin Müslümanların birlikte oldukları, bir araya geldikleri, toplandıkları gerçekten önemli bir görevi ifa eden ibadethaneler, evler olduğunu kaydetti. Hz. Peygamber (SAV)’in Medine’yi Münevvere’ye hicretlerinde ilk işinin cami inşa etmek olduğunu hatırlatan Ceylan, ayrıca camilerin birliğin, beraberliğin timsali ve sembolü olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Vali Ceylan, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve İl Müftüsü Öztürk, caminin açılışını birlikte yaptı. Görmez, açılışını yaptığı camide cuma namazını kıldırdı. CİHAN

Yorumlar