Görmez: Şiddet cihat değildir

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Sudan ziyaretinde önemli izahatlarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Görmez: Şiddet cihat değildir

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Sudan İrşat ve Evkaf Bakanı El-Fatih Tac es-Sir'le bir araya geldi.

"SÖMÜRGECİLERDEN DAHA FAZLA ZARAR VERDİNİZ"

Görmez, Hartum'daki temasları çerçevesinde İrşat ve Evkaf Bakanlığını ziyaret etti. Burada yaptığı konuşmada, alanda yaşanan sorunlara yer veren Görmez, "Afrika'daki 200 yıllık sömürge düzeni İslamı ortadan kaldıramadı. Ancak korkarım ki son devirde Müslümanlar içerisinde ortaya çıkan kusur düşünceler, sömürgecilerin yaptıklarından daha çok tahribata yol açabilme imkanına zemin hazırlayacaktır" dedi.

"TEKFİR İYİ BİR ŞEY DEĞİL"

İslam tarihinde 4 zorlu çağ olduğunu dile getiren Görmez, şöyle devam etti:

''Birinci zor çağ Hz. Osman'ın katledilmesiyle başlayan 'fitne' dönemiydi, ikinci zor dönem, 'Moğol istilası ve Haçlı seferleri' evresiydi, üçüncüsü ise 'Sömürgecilik' dönemiydi. Bugün yaşananlar ise ihtilafın derinleşmesi, harp ve şiddetin Müslümanların kendi aralarında gerçekleşmesidir. Bugün Bağdat'ta, Suriye'de, Yemen'de Afrika'nın belirgin merkezlerinde, Filistin'de dünyanın bir çok aşırı sahasında kocaman musibetler yaşanmaktadır. Müslümanların birbirlerini tekfir etmeleri, tekfir edilenlere karşı uyguladıkları şiddeti cihat şekilde görmeleri kabul edilebilmekte bir vaziyet değildir. Bu durum, batıdaki İslamafobia'yı da derinleştirmektedir. Bu sorunları aşmak için ilim adamlarına, dini müesseselere, üniversitelere çok aşırı kocaman görevler düşmektedir.''

"TÜRKİYE SUDAN HALKININ YANINDADIR"

Sudan halkına C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun selamını ileten Görmez, Sudan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Türk halkı en zor döneminde 100 yıl öncelikle Sultan Ali Dinarın Türk halkına yaptığı katkısı unutmamıştır ve hiç bir süre unutmayacaktır. Sudan kökenli Kara Musa'nın hizmetleri de unutulmamıştır. Türkiye ve Sudan ezeli iki kardeş ülkedir. İki milletin, iki halkın yüreklerini, kalplerini, tarihlerini ve kültürlerini birleştiren çok aşırı sayıda birlikte noktamız bulunmaktadır."

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar