Görmez: Şehitler marşa değil duayla uğurlanmalı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şehitlerin marşla değil duayla uğurlanması gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Görmez: Şehitler marşa değil duayla uğurlanmalı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, şehit cenazelerinde kendi kültümüze ait olmayan bir marşın çalınmasını doğru olmadığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, "Trakya Kur'an Günleri ve Kur'an Okuyucuları Semineri' için geldiği Edirne'de program öncesi basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, şehit cenazelerinde kendi kültümüze ait olmayan bir marşın çalınmasını doğru olmadığını söyledi. Görmez, şehitleri tekbirle, dua ile, Kur-an'ı Kerim'le ahirete göndermenin daha uygun olacağını belirtti.

"ŞEHİTLERİN MARŞ YERİNE TEKBİR VE DUA İLE AHRETE GÖNDERMEK DAHA UYGUN"

Şehit ailelerinden kendisine 'cenaze marşı' ile ilgili bir talep olduğunu dile getiren Görmez, cenaze marşının çalınması yerine, şehitlerin tekbirle, dua ile, Kur-an'ı Kerim'le ahrete göndermenin daha uygun olacağını belirtti.

Bir basın mensubunun "şehit cenazelerinde cenaze marşının çalınmasına ilişkin çok sayıda şikayetler alıyorsunuz" hatırlatması üzerine Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konu ile ilgili şehit ailelerinden kendisine bizzat müracaat ve yazılı mektupların olduğunu belirterek, "Doğrusu şehit ailelerinin bir talebi olduğu için ben kamuoyuyla paylaştım. Pek çok şehit ailesinin bana bizzat müracaatları ve yazdıkları mektuplarda ifadeleri, kendi evlatlarının peygamberlikten sonra en yüce makam olan şehitlik mertebesine ulaştıktan sonra camide cenaze namazı gibi güzel bir ibadetle birlikte tekbirle, dua ile, Kur-an'ı Kerim'le onları ahrete, ebedi hayata göndermenin çok daha doğru olduğu, bizim kültürümüzde olmayan, bize ait olmayan bir marş ile uğurlanmasını uygun bulmadıklarını bana ifade ettiler. Bende bunu kamuoyuyla paylaşmayı, yetkililerle paylaşmayı şehitlerimizin yüce hatırası için bir gereklilik duydum" diye konuştu.

Şehitlere Allah'tan rahmet dilediğini dile getiren Görmez, "Bizim millet olarak şehitlere karşı en büyük görevimiz, onların uğruna canlarını verdikleri değerlerde birleşmek, bizi biz yapan, millet yapan yüce değerler etrafında birleşmektir. Ayrıca milletimizin büyük hüznüne ve üzüntüsüne rağmen şehit cenazelerinde gösterilen o vakar dolayısıyla doğrusu her türlü takdirleri ifade etmek gerekiyor. Ben bütün şehit ailelerine yüce rabbimden sabırlar diliyorum" dedi.

"TERÖR OLAYLARI NEDENİYLE 89 CAMİ TAHRİP EDİLDİ"

Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan terör olayları nedeniyle 89 caminin tahrip edildiğine değinen Görmez, "Maalesef terör olayları nedeniyle 89 camii tahrip edildi. Bunların içerisinde bazıları tamamen ibadet edilemez hale geldi. Şu anda arkadaşlarımız, büyük bir kısmını tekrar tamir ettiler. İnşallah en kısa zamanda ibadethanelerimizin, camilerimizin tamamı milletimizin ibadetine açılır ve bir daha da millet olarak bu acıları yaşamayız" ifadelerini kullandı.

Yorumlar