Görmez: İlahiyat fakültelerinde İslam dünyasını anlatan derslerden mahrumuz

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ilahiyat fakültelerinde pek çok ders verildiğini ancak, geniş İslam kültürünün ve aktüel İslam dünyasının anlatıldığı derslerden öğrencilerin mahrum olduğunu söyledi.Diyanet İşleri Başkanlığı'nın...

Google Haberlere Abone ol
Görmez: İlahiyat fakültelerinde İslam dünyasını anlatan derslerden mahrumuz

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ilahiyat fakültelerinde pek çok ders verildiğini ancak, geniş İslam kültürünün ve aktüel İslam dünyasının anlatıldığı derslerden öğrencilerin mahrum olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yurt dışı hizmetlerinin ana esaslarının ele alındığı “3.Yurtdışı Hizmetleri Konferansı” Sapanca'da başladı. ‘Ortak Akıl-Hedef-Eylem’ ana teması altında 4 gün sürecek toplantının açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yeryüzünden bütün kötülükleri ortadan kaldırmanın yolunun, kötülüklerin üstüne iyilikle gitmek olduğunu söyledi. Görmez “ Aslında ortak hedefimiz budur. Diyanet İşleri Başkanlığının yurtdışı hizmetlerini bu ayetle izah etmek en doğru yol olsa gerek."

Bugün 100’ü aşkın ülkede 120 noktada temsilcilikleri olan, üç bin sivil toplum örgütüyle çalışan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt dışı hizmetlerini iyilik, barış ve bilgi hareketi olarak değerlendirdiğini söyledi. Diyanet'in hizmetlerinin uluslararası siyasetin kavramları ile tanımlamanın mümkün olmadığını dile getiren Görmez, “Bugün uluslararası siyaset, özellikle dini kurumların, gönüllü kuruluşların farklı coğrafyalarda yaptıkları hizmetleri ‘softpower’ olarak tarif ediyorlar. Başında ‘soft’ sıfatı olsa dahi bu tür hizmetleri bir güç gösterisi olarak tarif etmek bu hizmetlerin hikmetini bilmemekten kaynaklanır. Bugün gerek Rusya’da gerek Orta Asya cumhuriyetlerinde, Kafkasya’da, Balkanlarda, Baltık cumhuriyetlerinde, Avrupa’da yaşayan millet varlığımızla yaptığımız çalışmalar. Son yıllarda Afrika’nın kırkı aşan ülkesine götürdüğümüz hizmetler. Avrasya İslam Şurası, Afrika Dini Liderler Zirvesi, Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi. Bütün bu çalışmalarımızın temel hedefi bir iyilik hareketidir." diye konuştu.

Bugün bilhassa dinlerin kadim tarihlerde nasıl ortaya çıktığı, nasıl yaşadığı ve bugün hangi değerleri insanlığa kazandırmak istediğine dair ilahiyat fakültelerinde pek çok dersler okutulduğunu vurgulayan Görmez, fakat dinin çağdaş dünyada toplumları nasıl etkilediği üzerinde durulmadığına dikkat çekti. Görmez, şöyle konuştu: “Yurt dışı din hizmetlerimiz için muhtaç olduğumuz bazı alanlar var. Geniş İslam kültürünü ve aktüel İslam dünyasını öğrencilere anlatan derslerden mahrumuz. İlahiyat fakültelerinin Müslüman ülkeleri ve buralardaki dini toplulukları ve o ülkelerde önemli etkinlikleri. Gerek İslam dünyasında gerek tüm dünyadaki farklı dini tezahürler. Müslüman azınlık hukuku. Çok dinli ve çok kültürlü toplumda din pedogojisi. Din ve kültüre dair gelişmeler. Bütün bunları müstakil araştırma alanları olarak seçen ihtisaslaşmalar ve buna uygun merkez ihtisas kütüphaneleri oluşturmaları bizlere katkı sağlayacaktır. “

Dini ve Sosyal Hizmet Vakfı’nı ismini ve yapısını değiştirerek, Müslüman Azınlıklar ve Topluluklarla Yardımlaşma Vakfı’na dönüştürdüklerini anlatan Görmez, Ayrıca 29 Mayıs Üniversitesi bünyesinde bir ‘Müslüman Azınlıklar ve Topluluklar Enstitüsü’ kurularak YÖK’e müracaatının yapıldığı bilgisini verdi. Görmez “Burada öğrencilerin ihtisaslaşmaları sağlanacaktır. Göç ve dine dair karşılaştırmalı çalışmalara şiddetle ihtiyaç vardır. Ülke ve bölgelere göre din-toplum ve din-devlet ilişkilerini müstakil olarak ele almaya ihtiyacımız var. Dış İlişkiler Genel Müdürlüğümüz bundan sonra periyodik olarak Din Özgürlükleri Raporu hazırlayacaktır.” dedi ve bu başlıklardan bazılarını şöyle açıkladı: “Uygulamalarla din özgürlükleri ihlalleri ve Müslümanların karşılaştıkları sorunlar. İbadethanelere yönelik işlenen nefret suçlar. Kılık kıyafet alanında din ve vicdan özgürlüğü ihlaller. Eğitim alanıyla ilgili din özgürlüğü kısıtlamaları. Helal kesim konusunda din özgürlüğü kısıtlamaları. Hukuk alanında ayrımcı uygulamalar. Belediyelerde ayrımcı uygulamalar. İstihdam konusunda ve yabancı düşmanlığı konusundaki ayrımcı uygulamalar. Medya ve Siyaset alanlarındaki İslamofobia.”

Çalışmalar kapsamında her ülkede yaşanan hadiseleri Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün bundan sonra rapor haline getireceğini ve farklı dillere tercüme ederek dünyadaki benzer kuruluşlarla paylaşacağını vurgulayan Görmez, “ Hazırlanan elimizdeki rapor içinde İngiltere, Hollanda, İsveç ve muhtelif yerlerde yaşanan sıkıntılar ele alınmıştır. Başlattığımız bu iyilik hareketinin hedefine ulaşmasını diliyorum. Bizim tek gayemiz yeryüzünde nerde bir kötülük varsa o kötülüğün üzerine iyilikle gitmektir. Toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar