Görmez: Hakikati şahıslara bağlı öğrenirsek yanılırız

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde düzenlenen Kutlu Doğum programında şahıs merkezli okumalardan kaçınılması yönünde tavsiyede bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Görmez: Hakikati şahıslara bağlı öğrenirsek yanılırız

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde düzenlenen Kutlu Doğum programında şahıs merkezli okumalardan kaçınılması yönünde tavsiyede bulundu. Görmez, “Tarihin hangi evresinde olursa olsun yaşayan bütün büyüklerden istifade edelim. Ama biz eğer hakikati şahıslara bağlı öğrenirsek, sonra yanılırız. Bu kim olursa olsun.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kampüsü içerisinde Selçuklu mimarisinden esinlenerek projelendirilen caminin açılışını yaptı. İkindi namazının kılınmasının ardından Kutlu Doğum Haftası için organize edilen programa geçildi. Üniversiteye ait Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte konuşan Görmez, dört şeyin hayat boyunca peşinin bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti. Bunlardan birincisinin varlığın bilgisi olduğunu belirten Görmez, “Varlığın maddeden, fizikten ibaret olmadığını görün. Varlığın ötesindeki manayı, maddenin ötesindeki manayı, fiziğin ötesindeki metafiziği ihmal etmeyin. Sonra, insan sadece etten, kemikten ibaret,bedenden ibaret bir varlık değil. Onu insan kılan bir ruhu var, onu insan kılan yüce değerleri var. İnsan anlayışımızı gözden geçirmeliyiz. Alem tasavvurumuzu gözden geçirmeliyiz. Alem sadece bu dünyadan ibaret değil, bir de ebedi bir alem var. Varlık, bilgi, insan ve alem tasavvurlarımızı gözden geçirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Okumalarda dikkat edilecek bir hususun daha bulunduğunu vurgulayan Görmez, şunları söyledi: “Şahıs merkezli okumalardan kaçının. Herkesi okuyun, her insanı okuyun, her fikir adamını, her âlimi okuyun. Ama hiçbir zaman bir insan bütün okumalarını bir şahıs merkezli yaptığı zaman, Allah’ın, yüce Rabbimizin o ‘İkra’ emrine de muhalefet etmiş oluruz. Elbette değerli ne kadar yazar varsa, ne kadar âlim varsa, herkesten istifade edin. Tarihin hangi evresinde olursa olsun yaşayan bütün büyüklerden istifade edelim. Ama biz eğer hakikati şahıslara bağlı öğrenirsek, sonra yanılırız. Bu kim olursa olsun. Hocanız derse girer. Size bir şeyler öğretir. Siz zannedersiniz ki, o konunun en büyük üstadı, o konunun en büyük odur zannedersiniz. Ama bir başka kitap okursunuz, bakarsınız ki durum başka. Onun için şahıs merkezli okumalar hep problemli olmuştur.”

İŞLER: SAMİMİYET, İLİŞKİLERDE ÇIKAR VE MENFAAT GÖZETMEMEKTİR

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de insanlığın atası Hz. Adem’den bugüne kadar herkesin samimiyet sınavına tabi tutulduğunu anımsatarak, “Samimiyet, içi dışı bir olmak, Hz. Mevlana’nın ifadesiyle göründüğü gibi olmaktır. Samimiyet, içten ve gönülden bağlılıktır. Hesabi değil, hasbi olmaktır. İki yüzlülükten uzak durmaktır. Aldatmamaktır, aldanmamaktır. İlişkilerde çıkar ve menfaat gözetmemektir. Kısacası her işi Allah için yapmaktır. Bizler de Allah ile olan ilişkilerimizi, insanlarla olan ilişkilerimizi, kısaca bütün evrenle olan ilişkilerimizdeki samimiyetimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Amirimiz, memurumuz, komşumuz, ailemiz, kısaca hepimiz bütün beşeri ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Apar topar kıldığımız namazlarımızı, açılmadan kapanan avuçlarımızdaki dualarımızı, dilden kalbe inmeyen tövbelerimizi, gösteri aracı yapılan sadakalarımızı, mideye tutturduğumuz oruçlarımızı, turistik geziye dönen umre ve haclarımızı, kalplere inmeden okuduğumuz İhlas ve Fatihalarımızı yeniden düşünmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Etkinlik çerçevesinde tasavvuf konserinin yanı sıra, sanatçı İbrahim Sadri de şiir dinletisi sundu. CİHAN

Yorumlar