Görmez: Bu hallere bizi tembellik getirdi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Sudan'ın başkenti Hartum'daki en-Nur Camii'nde cuma hutbesine çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Görmez: Bu hallere bizi tembellik getirdi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, resmi ziyaret için olduğu Sudan'ın başkenti Hartum'daki en-Nur Camii'nde verdiği cuma hutbesinde, "Meşru gayelere gayri meşru araçlarla gidilmez" dedi.

KARDEŞLİK VURGUSU YAPTI

Hartum'un Kafuri Bölgesi'nde olan ve Türk mimarisinin Sudan'daki yeni örneklerinden bir tanesi şekilde gösterilen en-Nur Camii'nde minbere çıkan Görmez, cuma hutbesinde kardeşlik vurgusu yaptı.

Camide namaz kılan 2 bin bireyin dinlediği hutbe, Sudan ülke televizyonu yönünden naklen yayınlandı.

HUTBEYE HUCURAT SURESİYLE BAŞLADI

Görmez, hutbesine Hucurat Suresi 13. ayetiyle başladı:

"Ey insanlar! kuşku bulunmaz ki, biz sizi bir bey ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en kıymetli olanınız, O'na karşı gelmekten maksimum sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır."

Hz. Muhammed'in Veda Hutbesi'ndeki "Arabın Aceme, (Arap olmayana) Acemin Araba üstünlüğü bulunmadığı gibi, kırmızının karaya, karanın kırmızıya üstünlüğü yoktur. Hiçbir milletin diğerine üstünlüğü yoktur. Üstünlük fakat takva iledir" mealindeki hadis-i şerifini de okuyan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şahısların 3 sıkıntı ile savaş etmesi gerektiğini ve bunların "Cehalet, tembellik ve tefrika" olduğunu söyledi.

"GERİ KALMAMIZIN TEK NEDENİ TEMBELLİK"

İslam doğmadan önceki çağın "cahiliye" şekilde adlandırıldığını belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Bugün İslam ümmetinin arka kalmasının en iri sebebinin tembellik olduğunu" söyledi.

Görmez, tefrikanın tehlikeli olduğunu anlatım ederek "Tefrika toplumsal dayanışmayı bulunmaz eden bir mikroptur. Allah kitabında şöyle buyuruyor: ' Allah'ın ipine her zaman beraber sımsıkı sarılın bölünmeyin, tefrikaya düşmeyin' . Cenab-ı Allah, İslam birliğini emrediyor, beraber bir hedefte birleşmeyi ve beraber amaca beraber örneğe gitmeyi emrediyor" diye konuştu.

"İSLAMIN ONAYLAMADIĞI İŞLERLE MEŞRU İŞ YAPILMAZ"

Prof. Dr. Görmez, hutbesine şu sözlerle devam etti:

"Allah, kitabı Kur'an-ı Kerim'de dinlerinde parçalananları zemmediyor. Bunların parça parça olmasından dolayıdır bu durum. Her bir fırka cenneti kendisine has sayıp başkasına haram görür. Yahudi ve Hıristiyanlardan örnekler verir. Meşru gayelere gayri meşru araçlarla gidilmez, şiddet, saldırı, aşırılık, terör, fitne çıkarmak, kışıkırtmak üsluplarına sığınarak, başvurarak, İslam'ın onaylamadığı işlerle meşru hedeflere muhakkak gidilemez."

"Cehalet, tembellik ve parçalanma ile mücadelinin yolu ilim,çalışmak ve birliktir" diyen Görmez, tüm davranışların Allah rızasını kazanmaya yönelik olması gerektiğini, İslam içerisine fitne sokmanın insan öldürmekten daha fena olduğunu hatırlattı.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar