Görme Engelliler Federasyonu: KPSS tercihlerinde engellilere haksızlık yapılıyor

Görme Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri ve Konya Görmeyenleri Koruma Derneği Başkanı Veli Özağan, KPSS tercihlerinde engellilere haksızlık yapıldığını dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Görme Engelliler Federasyonu: KPSS tercihlerinde engellilere haksızlık yapılıyor

Görme Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri ve Konya Görmeyenleri Koruma Derneği Başkanı Veli Özağan, KPSS tercihlerinde engellilere haksızlık yapıldığını dile getirdi. Özağan, normal vatandaşlara 30 tercih hakkı tanınırken engellilere 15 tercih hakkı tanınmasına tepki gösterdi.

Başkan Özağan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2010 referandumunda engelliler için pozitif ayrımcılığın anayasal bir hak haline getirilmesine karşın, kamudaki istihdamda engellilere eşit hak bile sağlanamadığını belirtti. ÖSYM tarafından açıklanan memur alımları ile ilgili kılavuzda, sağlıklı bireyler için 30, engellilere ise 15 tercih hakkı tanındığını vurguladı. Ortaya çıkan fırsat eşitsizliğinin düzeltilmesi gerektiğini aktaran Özağan, “Referandumda yapılan Anayasa değişikliği ile ‘Pozitif ayrımcılık’ Anayasa’ya girdi. O halde bir pozitif ayrımcılık olsa sağlıklı bireyler için 30 tercih hakkı varsa engelliler için bu sayı 40-50 olmalıydı. Ancak tam aksine bizim tercih hakkımız 15 ile sınırlı tutulmuş. Bu engelliler için pozitif ayrımcılık değil, bir fırsat eşitsizliğidir.” dedi.

Engelliler olarak pozitif ayrımcılık istemediklerini aktaran Özağan, “Biz pozitif ayrımcılık istemiyoruz. Bize bütün bireyler gibi eşit hak ve fırsatların tanınmasını, engelli – engelsizler arasındaki tercih adaletsizliği ortadan kaldırılmasını istiyoruz.” açıklamasında bulundu. Milli Eğitim Müdürlüklerinde çalıştırmak üzere 1620 engelli memur kadrosu açıldığını hatırlatan Özağan, bu kadrolar için ilkokul ve ortaokul mezunlarına tercih hakkı tanınmadığını ifade etti.

"YASAL SORUN YOK, ZİHNİYET SORUNU VAR"

Engellilerin yasal ve anayasal haklar konusunda sorunu olmadığını anlatan Özağan şunları ifade etti: “Bizim en büyük sorunumuz insanların zihniyetleri noktasında yaşadığımız sorun. Zihniyet, engellileri görmek istemiyor, önemsemiyor. Bir de kamuoyunda söylenen sözlerle bize yapılan davranışlar çok farklı. Engelli arkadaşlarımız hukuk fakültesini bitirse bile kamuda avukat kadrosu açılmadığı için arkadaşlarımız santrallerde ve çeşitli yerlerde çalıştırılıyor. Engelli istihdamı konusunda, yasalara uymayan özel kurumlara ceza kesiliyor ancak kamu kurumlarında aynı hassasiyet gösterilmiyor.” CİHAN

Yorumlar