GÖP: MİT, Başbakan'ın özel istihbarat örgütüne dönüştürülmek istenmektedir

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) MİT yasasında yapılacak değişikliklerle ilgili yaptığı açıklamada; devletin istihbarat örgütü, Başbakan'ın özel istihbarat örgütüne dönüştürülmek istenmektedir denildi.

Google Haberlere Abone ol
GÖP: MİT, Başbakan'ın özel istihbarat örgütüne dönüştürülmek istenmektedir

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) MİT yasasında yapılacak değişikliklerle ilgili yaptığı açıklamada; devletin istihbarat örgütü, Başbakan'ın özel istihbarat örgütüne dönüştürülmek istenmektedir denildi. GÖP açıklamasında, "Basın ve ifade özgürlüğünün ötesinde kişi hak ve özgürlüklerine saldırı niteliği de taşıyan yeni düzenlemeyi; Türkiye'yi evrensel değerlerden uzaklaştıran, demokrasi yürüyüşümüzü geri döndürmeye yönelik bir çaba olarak görmekteyiz." ifadelerine yer verildi.

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), mecliste görüşülen MİT yasasıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Tasarı yasalaştığında; kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar başta olmak üzere ticari kuruluşlar hiç bir gerekçe göstermeden kendilerinden istenen bilgi ve belgeyi vermek zorunda kalacaklardır." denildi.

GÖP açlıklamasında şu ifadelere yer verildi: "MİT, gazetecilerden haber kaynaklarını açıklamalarını isteyebilecektir. Basın Yasası'nın 12. Maddesinde yer alan 'Süreli yayın sahibi, sorumlu müdür ve eser sahibi, bilgi ve belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz.' hükmü de öne sürülemeyecektir. Tasarı yasalaştığında, hapis cezası tehdidi gazetecilerin başlarının üzerinde 'Demokles'in kılıcı' gibi sallanacaktır. Bu durumda basın özgürlüğü ortadan kalkarken, halkın haber alma hakkı da yok edilecektir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, gazetecinin haber kaynaklarını açıklanmaya zorlanmasının, ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna dair yerleşmiş içtihadı bulunmaktadır. Keza, Anayasamızın 28. maddesinde basın hürriyetinin özel olarak teminat altına alındığını da belirtmek isteriz.

MİT Yasası'nda yapılacak değişikliğe rağmen, gazetecinin haber kaynaklarını açıklamak zorunda olmayacağını ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamayacağını; aksine uygulamanın, Anayasamıza ve tarafı olduğumuz uluslararası antlaşmalara aykırı olacağını vurgulamak isteriz. Bu nedenle, Türkiye’nin uluslararası arenada imajını zedeleyecek bu hükmün yasadan çıkartılması veya Basın Yasası'nın 12. Maddesindeki istisnaya yer verilmesini, Yüce Meclisten talep ediyoruz.

Ülkemizin, ileri demokratik standartlara kavuşması için verdiğimiz mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi, çabalarımızı her türlü platformda sürdüreceğimizi hatırlatıyoruz. Hükümeti darbe dönemlerde bile görülmeyen antidemokratik uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Sansür ve otosansürün yasalaşmasını istemiyoruz." CİHAN

Yorumlar