Google ve Facebook'a erişimde yaşanan kısıtlı durum Meclis gündeminde

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, TBMM çatısı altında Google ve Facebook sunucularına erişimde yaşanan kısıtlı durumun Türk Telekom'un Google DNS kimliği altında gizlenerek yaptığı kontrol ve denetimden kaynaklanıp kaynaklanmadığını...

Google Haberlere Abone ol
Google ve Facebook'a erişimde yaşanan kısıtlı durum Meclis gündeminde

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, TBMM çatısı altında Google ve Facebook sunucularına erişimde yaşanan kısıtlı durumun Türk Telekom'un Google DNS kimliği altında gizlenerek yaptığı kontrol ve denetimden kaynaklanıp kaynaklanmadığını sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nca yazılı olarak cevaplandırılması için yazılı soru önergesi veren İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Gök, Twitter ve Youtube’da yaşatılan erişim yasağından sonra TBMM çatısı altında Google ve Facebook sunucularına bağlanmanın çok güçleştiğini ifade etti.

"Erişim nerdeyse en alt seviyede kalmıştır." diyen Gök, TBMM’deki bu olumsuzluğun Türk Telekom’un kendi bünyesinde ekstra bir yapı kurarak Google DNS kimliği altında gizlenmek suretiyle erişim trafiğini kontrol ve denetim altına almasından kaynaklandığı ifade edildiğini kaydetti.

Gök, şu soruları yöneltti: "Türk Telekom’un kendi bünyesinde ekstra bir yapı kurarak Google DNS kimliği altında gizlenmek suretiyle erişim trafiğini kontrol ve denetim altına aldığı doğru mudur?

Bu iddia doğru ise iletişimin içeriğine bakılmakta ve buna göre mi işlem yapılmaktadır?

TBMM kampüsünde Google ve Facebook sunucularına bağlanmakta yaşanan bu kısıtlılığın internet erişimine getirilen kontrol ve denetimin sisteme getirdiği ekstra yüke bağlı olarak izah edilmesi doğru mudur?

Buna göre TBMM’nden Google, Gmail ve Facebook’a erişimin bazı an ve alanlarda imkânsızlaşmasına karşı yapılacaklar için ilgililere bir talimat vermeyi düşünüyor musunuz?

Sorunun iletildiği TBMM Bilgi İşlem Başkanlığı personeli şu ana kadar veremediği tatmin edici bir cevabı ne zaman verebilecektir? Bu erişim yavaşlığı sorunu ne zaman çözülecektir?

Bir belgenin çıktısını almak için dahi 10-15 dakika beklemeyi zorunlu kılan bu olumsuzluk ne zaman giderilecektir?

Faks sunucusu kurulmuş bulunmasına karşın, gönderim işleminin bir tarayıcıyla mümkün olabileceğini belirten Bilgi İşlem Başkanlığı, sekretaryalara tarayıcı temin edilip edilmeyeceği yolundaki sorulara yanıt verememektedir. Bu durumda, tarayıcı alınıp alınmayacağı konusunda bir açıklama yapacak mısınız?" CİHAN

Yorumlar