Göksu Vadisi ve deltasında ekolojik temelli doğa eğitimi verildi

Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Göksu Vadisi ve deltasında bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen ‘Ekolojik temelli doğa eğitimi’ projesi kapsamında 30 öğrenciye eğitim verildi. Bölgenin ekolojik yapısının korunması ve yaşatılması...

Google Haberlere Abone ol
Göksu Vadisi ve deltasında ekolojik temelli doğa eğitimi verildi

Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Göksu Vadisi ve deltasında bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen ‘Ekolojik temelli doğa eğitimi’ projesi kapsamında 30 öğrenciye eğitim verildi.

Bölgenin ekolojik yapısının korunması ve yaşatılması açısından oldukça önemli olan ve TÜBİTAK ve Mersin Üniversitesi tarafından desteklenen projede, kendi alanlarında uzman olan 18 akademisyen, yurdun çeşitli bölgelerinden gelen yüksek lisan, doktora öğrencileri ve yerel temsilcilerden oluşan 30 katılımcıya 9 gün süreli eğitim verdi. Projenin yürütücüsü Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Doç.Dr. Sait Akbaşlı, yaptığı açıklamada; Bölge hakkındaki verdikleri bilgilerin gelecek kuşaklara aktarılması ve bölge kültürünün yaşatılması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Akbaşlı, "Eğitimimizin bölgenin ekolojik, turizm, deniz ve tatlı su biyolojisi özellikle vadi ve delta alanlarında ekibimiz tarafından farklı branştan öğrencilere 9 gün boyunca eğitim verdik. Bölgenin genel yapısını tarihini ve halk kültürünü inceleyerek öğrencilerimizle birlikte bir farkındalık yaratma, bunu gelecek kuşaklara aktarma ve sürdürülebilir bir sistemin oluşturulabilmesini amaçladık." diye konuştu.

Coğrafik ve ekolojik anlamda bölgenin çok zengin bir yapıya sahip olduğunu belirten proje koordinatörü Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Adnan Pınar, "Göksu vadisi ve deltası coğrafik olarak inanılmaz zenginlikler ve çeşitliliklerle dolu bir yer. Diğer biyolojik ve tarihi kalıntılar anlamında zemin olma özelliği taşıdığı için son derece önemlidir. Biz öğrencilerimize bütün bu zenginlikleri katılımcılara tanıtmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Projede uzman olarak eğitim veren aynı zamanda Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi olan Kürşat Sayın ise bu yıl beşincisi yapılan projenin turizme ve bölge ekonomisine de büyük sağladığını söyledi. Sayın, farklı illerden ve branşlardan öğrencilere proje kapsamında 5 yıldır eğitim verdiklerini belirterek, her eğitim alan katılımcının da bölgeye hem turizm hem de ekonomik olarak katkı sağlayacağını açıkladı.

Öğrencilere eski çağ tarihi hakkında eğitimler veren Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Tarihçe Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kurt ise deltanın içerisinde bulunan tarihi değerleri koruyabilmek ve bu konular üzerinde katılımcılara bilgiler aktardıklarını dile getirdi.

Bölgenin jeopolitik ve stratejik konumu itibari ile tarih boyunca önemli bir yapıya sahip olduğunu ve her adım atılan alanda rastlanan münferit verilerin bulunduğunu belirtti. Projeye katılan öğrenciler ise aldıkları eğitim sayesinde edindikleri bilgilerin mesleki kariyerleri açısından oldukça faydalı olacağını belirttiler. Katılımcılar, farklı illerden bir araya geldiklerini proje sayesinde hem önemli bir eğitim aldıklarını hem de birbirleriyle kaynaşarak iyi dostluklar edindiklerini dile getirdiler. 9 gün eğitim alan katılımcılar eğitimin sonunda TÜBİTAK ve Mersin Üniversitesi’nden onaylı birer sertifika alacaklar.

CİHAN

Yorumlar