Göçmenlere yönelik kampanyada gerçek kişiler değil fotomodel kullanılmış

Almanya'nın başkenti Berlin’de göçmen gençleri kamu sektöründeki mesleklere çekmek amacıyla başlatılan afiş kampanyasında gerçek kişiler yerine fotomodel kullanıldığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Göçmenlere yönelik kampanyada gerçek kişiler değil fotomodel kullanılmış

Almanya'nın başkenti Berlin’de göçmen gençleri kamu sektöründeki mesleklere çekmek amacıyla başlatılan afiş kampanyasında gerçek kişiler yerine fotomodel kullanıldığı ortaya çıktı. Afişlerde örnek göçmenler olarak gösterilen fotoğrafların yanısıra hakkında bilgilerin de verildiği kişiler kampanya kapsamında gerçekten kamu sektöründe çalışan başarılı memurlar olarak yansıtılıyor. Berliner Zeitung Gazetesi’nin haberine göre ‘Cem Altan’ olarak tanıtılan ve mühendislik fakültesini bitirdikten sonra Eyalet İş ve Sağlığı Koruma ve Teknik Güvenlik Dairesi’nde görev yaptığı belirtilen örnek kişinin aslen bir fotomodel olduğu belirtiliyor.

Berlin’de üniversiteler de dahil olmak üzere kamuya açık çeşitli devlet binalarına asılan afişler "Mach Berlin zudeinemJob-Berlin senin işin olsun" kampanyası kapsamında hazırlandı. Bir internet sayfası ile de desteklenen kampanyayı hazırlayan kişi ise Berlin Göç ve Uyum Sorumlusu. Berlin Göç ve Uyum Sorumlusu Monika Lüke Berliner Zeitung Gazetesi’ne yaptığı açıklamada kamu kurumlarında çalışan göçmenler arasında kampanyada yüzünü kullandırmak isteyen personel bulamadıklarını, bu yüzden fotomodel kullandıklarını belirterek kullanılan yöntemi savundu.

“Reklam kampanyalarında fotomodellerle çalışılması olağan bir durumdur. Kamu kuruluşlarına göçmen eleman kazanmaya çalışıyoruz. Kamu kuruluşlarındaki göçmen sayısını arttırmak istiyoruz." diyen Lüke kampanyanın ciddi bir kampanya olduğunu söyledi. Lüke, “Olmayan bir şeyi iddia etmiyoruz. Cem Altan adı altında yer alan göçmen kişinin kampanya kapsamında söylediği sözlerin altına her devlet dairesi imza atar." görüşünü savundu.

Afişlerde ‘Cem Altan’ olarak gösterilen reklam yüzünün yanı sıra ‘Deborah Miller’ adlı kişinin de gerçek olmadığı, bir fotomodel olduğu, ancak Deniz Ağda ile Nguyenvan Huong adlı kişilerin gerçek şahsiyetler olduğu belirlendi.www.mach-berlin-zu-deinem-job.de adlı sitede kamu sektörüne yönelik bilgilerin yanısıra kampanya kapsamında özendirici kişilikler olarak sergilenen göçmenlerle röportajlar yer alıyor.Berliner Zeitung, konunun Berlin Göç ve Uyum Sorumlusu ise görüşülmesinden sonra ilgili sitede ‘Cem Altan’ ve ‘Deborah Miller’in profillerinin silindiğini yazdı. CİHAN

Yorumlar