Göçmenler 'güvenli geçiş' için yürüdü

Bodrum'da bir grup, mülteci ve göçmenlerin güvenli geçişinin sağlanması için yürüyüş yaptı

Google Haberlere Abone ol
Göçmenler 'güvenli geçiş' için yürüdü

Bodrum İnsanca Yaşam Derneği ile bazı sivil toplum kuruluşlarına üye yaklaşık 50 kişilik grup, Bodrum Belediye Meydanı'nda toplanarak mülteci ve göçmenlerin hakları için basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklamayı okuyan Bodrum'da İnsanca Yaşam Derneği Kurucu üyesi Ece Kubat, 21. yüzyılda hala acı ve vahim manzaralara tanık olduklarını belirterek "Bugün, Avrupa kıtasında ve dünyanın birçok şehir merkezlerinde vatandaşlar, bir araya gelerek insan hakları için, mülteci hakları için ayağa kalkıyor" dedi.

Etkinliğin aynı anda 33 ülke ve 120'den fazla şehirde yapıldığına dikkati çeken Kubat, şunları söyledi:

"İnsanlar, tek bir yürek ve tek bir ses olarak sesleniyor. Bizler, hemen şimdi Avrupa yetkilileri ve hükümetlerinden korunmaya muhtaç herkese, güvenli geçiş yollarının açılması için harekete geçmesini talep ediyoruz. Güvenli geçiş, yasal ve emniyetli yollar, sınırlarda daha fazla ölüm olmaması demektir. Güvenli geçiş, Avrupa'ya yolculukları sırasında mülteciler için koruma demektir."

Binlerce insanın savaş ve çatışmaların barış içinde sonlanmasını talep ettiğine işaret eden Kubat, "Bu soruna geçerli ve insani bir çözüm bulunmalıdır. İnsanlık ayıbının son bulmasını, ölüm ve kayıpların bir an önce önlenmesi için insani çözümlerin de harekete geçirilmesi gerekiyor. Mülteci haklarına da saygı gösterilmesini istiyoruz" dedi.

Dernek üyelerinden Chris Drum Berkaya da artık daha fazla insanın ölmemesini istedi. Güvenli geçişin yapılması gerektiğine işaret eden Berkaya, "Ben, 20 yıldır Bodrum'da yaşıyorum. Suriyeli, Pakistanlı ve Afganistanlı göçmenlerle de konuştum. Hepsinin ayrı hikayeleri var" diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından ellerinde "Avrupa, mülteci hakları için yürüyor", "Güvenli geçiş, şimdi" ve "Ege, barışın denizi" yazılı dövizlerle Bodrum Kalesi ve mendireğine doğru yürüyüş yaptı.

Yaklaşık yarım saatlik yürüyüşün ardından yasa dışı geçişlerin yoğun olarak yaşandığı ve 2 yaşındaki Aylan Kurdi'nin de hayatını kaybettiği Akyarlar Fenerburnu sahiline geçen grup, burada katılımcıların yazdıkları mesajları bir şişeye koyarak Avrupa'ya ulaşması umuduyla denize bıraktı.

 

Yorumlar