Göçmenler dijital ortamda yaşadıkları sorunları şikayet edebilecek

Türkiyeli ve Rus göçmen tüketicileri dijital ortamlarda karşılaştıkları sorunlara karşı bilgilendirmek ve haklarını bilen tüketiciler konumuna getirmek amacıyla Berlin’de “Göçmenler ve Dijital Pazarlarda Tüketici Hakları” adlı yeni bir proje uygulamaya s.

Google Haberlere Abone ol
Göçmenler dijital ortamda yaşadıkları sorunları şikayet edebilecek

Türkiyeli ve Rus göçmen tüketicileri dijital ortamlarda karşılaştıkları sorunlara karşı bilgilendirmek ve haklarını bilen tüketiciler konumuna getirmek amacıyla Berlin’de “Göçmenler ve Dijital Pazarlarda Tüketici Hakları” adlı yeni bir proje uygulamaya sokuldu. Proje kapsamında telefon şirketlerinin yurtdışı tarifeleri de mercek altına alınacak.

Berlin Tüketicileri Koruma Merkezi, Bremen ve Hamburg Tüketicileri Koruma Merkezleri’yle ortaklaşa Türkiyeli ve Rus göçmen tüketicilere yönelik “Göçmenler ve Dijital Pazarlarda Tüketici Hakları” adlı yeni bir proje başlattı.

Türkiyeli ve Rus tüketicileri modern teknolojiler, olası sorunlar konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan Göçmenler ve Dijital Pazarlarda Tüketici Hakları Projesi çalışmalarına 15 Mart Uluslararası Tüketiciler Günü’nde start verildi. İki yıl sürecek projenin tanıtımı Berlin’de grup çalışmalarını da içeren bir etkinlikle yapıldı. Etkinliğe projeyi finanse eden Federal Adalet ve Tüketicileri Koruma Bakanlığı Müsteşarı Gerd Billen, Berlin, Bremen ve Hamburg Tüketicileri Koruma Merkezleri’nin yetkilileri, Berlin Parlamentosu’nda temsil edilen siyasi partilerin temsilcileri ile sivil toplum örgütleri yöneticileri katıldı.

Tanıtım etkinliğinin sunuculuğunu RBB Radyo ve Televizyon Kurumu’nun Abendschau Haber Programı’nın kadrosunda sorumlu yönetici olarak yer alan gazeteci Cem Dalaman yaptı.

HUKUKÇULARIN BİLE BAŞI DERDE GİRİYOR

Federal Adalet ve Tüketicileri Koruma Bakanlığı Müsteşarı Gerd Billen, “Dünyamızın dijitalleşmesi bir yandan bizlere belli özgürlükler kazandırırken öte yandan tüketiciler için bin türlü sorunları da beraberinde getirdi. Örneğin cep telefonu sözleşmeleri tüketiciler tarafından anlaşılamayan kurallarla dolu, internet kullanıcıları ise çeşitli tuzaklara karşı kendilerini nasıl koruyacaklarını bilemiyorlar. Hukukçu olsanız bile bazen kendinizi internette kurulan para tuzaklarından koruyamıyorsunuz.” diyerek Hamburg eski Belediye Başkanı Olaf Scholz’un başına gelenleri örnek olarak gösterdi.

Müsteşar Billen, Scholz’un internetten yemek tarifi indirdiğini ve bir süre sonra posta kutusunda iki kez 69 Euro'luk fatura bulduğunu belirtti ve Scholz’un başına açılan beladan Hamburg Tüketici Haklarını Koruma Merkezi sayesinde kurtulduğunu söyledi.

TÜRKİYELİLERİN YÜZDE 60’I İNTERNET KULLANIYOR

Göçmenler ve Dijital Pazarlarda Tüketici Hakları Projesi’nin tanıtım etkinliğine katılan tüm konuşmacılar göçmenlerin dijital pazarlar üzerine bilgilenme haklarını savundular ve bu alandaki hizmetlerin genişletilmesi gerektiğine işaret ettiler. Berlin Tüketicileri Koruma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Eva Bel Türkiyelilerin modern teknolojileri yoğunlukla kullandığını belirtti ve bir ankette saptanan sonuçları kamuoyuna duyurdu. Buna göre Berlin’deki Türkiyelilerin yüzde 60’ı internet kullanıyor. 20 yaşın altındakilerde ise bu oran yüzde 86’ya yükseliyor.

Türkiyelilerin dijital pazarlarda yaşadıkları en büyük iki sorunu telefonlar ile internet oluşturuyor. Yeni hizmete sokulan proje kapsamında da bu sorunlar öncelikli olarak ele alınacak ve internet ortamında bilgiler iki dilde verilecek, bilgilendirme broşürleri ve el bildirileri hazırlanacak.

PİYASA ARAŞTIRMASI YAPILACAK

Berlin Tüketici Haklarını Koruma Merkezi’nin bünyesinde hizmete sokulan projenin yöneticiliğine göç uzmanı Dr.Çiçek Bacık getirildi. Bacık’la birlikte ekip toplam dört kişiden oluşuyor. Göçmenlerin gerçekten büyük ihtiyaç duyduğu bir konuda görev üstlenmiş olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren proje yöneticisi Çiçek Bacık, “Türkiyeli ve Rus göçmenleri tüketici hakları üzerine bilgilendireceğiz. Ayrıca piyasa araştırmaları yaparak göçmenlerin dijital ortamdaki sorunlarını belirleyeceğiz. Bunun yanısıra telefon şirketlerinin yurtdışı tarifelerini karşılaştıracağız ve tüm bunlardan yola çıkarak, elde ettiğimiz verileri politik talepler olarak siyasi gündeme taşıyacağız.” dedi.

Projenin tanıtım etkinliğine katılan SPD, CDU, Sol Parti, Korsanlar ve Yeşiller Partisi’nin tüketici haklarından sorumlu sözcüleri ayrı ayrı kendi partilerinin konuya bakış açılarını dile getirdiler. Yeşiller Partisi’nden Berlin Milletvekili Turgut Altuğ göçmen tüketicileri aydınlatma çalışmalarına göçmen kuruluşlarının da katılmasını istedi ve bunun için kuruluşlara maddi imkan sağlanmasını talep etti. CİHAN

Yorumlar