Göcek Koyları İçin İçeride İhale, Dışarıda Eylem

Göcek koylarının ihalesini işletmeci Hüseyin Gülen kazanmasının ardından restoranları ellerinden gidecek olan köylüler ihaleyi protesto etti.

Google Haberlere Abone ol
Göcek Koyları İçin İçeride İhale, Dışarıda Eylem

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kiralığa çıkardığı dört koy arasındaki Akbük ve Bedri Rahmi (Taşyaka) koylarının ihalesini Dalaman Sevgi Yolu'nda etkinlik belli eden Barkod Kafeterya'nın işletmecisi Hüseyin Gülen kazanmasının peşinden yıllardır işlettikleri restoranları ellerinden gidecek bulunan köylüler, hukuki yollara başvurup, ihalenin iptalini isteyeceklerini söyledi.

'BABADAN, DEDEDEN BURALIYIZ'

Bedir Rahmi Koyu'nda restoran işleten ve ihaleye giren Bilal Sarıhan:

'Dört müşterek olarak, bir aile işletmesi bunun şeklinde yıllardır hizmet veriyoruz. Anadan, babadan, dededen buralıyız. Hepimiz Yörüğüz. Bu koylarda hiç bir şey yokken, bugünkü hale getirdik. Tüm koylarda ruhsatsız, hemen hemen 30 restoran açılınca baktılar ki bunun sonu bulunmamaktadır Valilik 1998 yılında hususi yönetim vasıtası ile bizlere en az dörder müşterek şartıyla tek işletmeye izni verdi. Her üç yılda bir sözleşme imzalayarak bugüne kadar geldik.'

'BURALARI YİNE SİZE VERECEĞİZ DEDİLER'

'45 ile 50 bin lira içinde yıllık kira ödüyoruz. İhaleye çıkacağından haberimiz dahi olmadı. Hatta, 'Buraları gene size vereceğiz' diyerek harita ölçümlerini bizlere yaptırıp, parasını dahi bizden aldılar. Biz sezon hazırlıklarına başladık. Bir sürü nakit harcayıp eksiklerimizi yaptırırken bir de duyduk ki ihaleye çıkarılmış. İhaleye girdik fakat kazanamadık. Yasal haklarımızı araştıracağız. Bu koyları rahmetli Turgut Özal köylülere istihdam sağlamak amacıyla bizlere vermişti' dedi.

'ÜNLÜLER DOĞA İÇİN GELDİLER'

Sarıhan, işlettikleri restorana Demi Moore'den Shakira'ya kadar pek fazla aşırı meşhur ismin geldiğine de dikkati çekip, 'Doğa için geldiler. Herkes lüks istemediği için buraya geldi. Bakir bir tek Göcek koyları kaldı. Diğer her yer beton yığını' diye konuştu.

'BİR RESTORANDAN 50 KÖYLÜ EKMEK YİYOR'

Kapıkargın Mahalle Muhtarı ve Bedri Rahmi (Taşyaka) Koyu'nun dört ortağından birisi bulunan Sedat Orhan da, koyda 1982 yılından buyana daha doğru dürüst turizmin bulunmadığı dönemden bu güne işletmecilik yaptıklarını söyledi. İşlettikleri koy için belirenen ecrimisil bedellerini bugüne kadar devrinde ödediklerine dikkati çeken Orhan:

'Yıllarca iş verdiğimiz koyun şimdi ihaleye çıkartılmasına mana veremiyoruz. İhaleye girdik, lakin kazanamadık. Bunun arkasını bırakacak halimiz yok. Orada doğup orada büyüdük. Dedelerimizin mezarı dahi orada. Bir restorandan en az 50 köylü ekmek yiyor. Buradaki ormanı koruyan benim köylülerim ve çobanlarımız. Tek tek koyları dolaşıp deniz içindeki pislikleri biz temizledik. Bugüne kadar koyu biz bekledik. Bir tek orman yangını dahi olmadı' dedi.

'3 YILA KALMAZ TEK ÇAM AĞACI KALMAZ'

'Eğer bu ormanlar duruyorsa restoranları işleten ve çalıştıranlar yardımıyla duruyor' diyen Göbün Koyu ortağı İsmail Korkmaz ise şöyle devam etti:

'Yılda hiç olmazsa 15-20 yangın başlangıcını önlüyoruz. Pikniğe gelen ateşini yakıp söndürmeden gidiyor. Yangın çıktığında onu söndürecek en yakın bireyler oradaki işletmeciler. Üç seneye kalmaz bir adet çam kalmaz orada. Burayı alacak zenginler buraya sahip çıkmaz.'

'ARTIK BURALARI KATLEDECEKLER'

Göbün Koyu'nun öteki ortağı bulunan ve burada doğup, büyüdüğünü söz eden Cihan Şahin de ihaleye girenlerin amaçlarının burada marina, otel yapmak olduğunu ileri sürdü. Şahin, 'Antalya, Marmaris ve Bodrum beton yığını oldu. Bunların gayesi belli. Göcek'e dünyanın her yerinden turist geliyor. Artık buraları katledecekler' dedi.

'MAFYALARIN GİRDİĞİ İHALEDE KAZANMA ŞANSIMIZ OLABİLİR Mİ?'

Yarın ihaleye çıkartılacak Küçük Sarsala Koyu'nda 18 yaşından bu güne çalışan 37 yaşındaki Hasan Kaba 'Küçük işletmeleriz. Mafyaların girdiği ihaleden bizim kazanma şansımız olabilmektedir mi? 900 bin lira verdiler. Yerler peşkeş çekildi. Mağduruz. Pide, gözleme, zeytin, peynir satarak buraları geliştirdik. Ama durumumuz şu anda vahim. Koy, elimizden gitti artık' diye konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar