GÖÇADER, Uğurluel ile Karslıları bir araya getirdi

Kars Gönül Erleri Çalışanları Derneği (GÖÇADER) ilk etkinliğinde Sanat Tarihçisi Talha Uğurluel’i Karslılar ile bir araya getirdi.

Google Haberlere Abone ol
GÖÇADER, Uğurluel ile Karslıları bir araya getirdi

Kars Gönül Erleri Çalışanları Derneği (GÖÇADER) ilk etkinliğinde Sanat Tarihçisi Talha Uğurluel’i Karslılar ile bir araya getirdi.

Özel Sultan Alparslan Koleji Konferans Salonunda gerçekleştirilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetini Bedir Durmuş'un yaptığı programda GÖÇADER Başkanı Eşref Emirtekin ilk etkinliklerinde tarih konulu konferans düzenlemelerinde tarihi örnek alarak geleceğe emin adım atmayı düşünmelerinin etkin olduğunu söyledi. Ecdada ve tarihe sahip çıkıp bunun yanı sıra örnek alarak geleceği planlamak istediklerini ifade eden Emirtekin, "Okullarımızda yıllarca tarih kitaplarımız bizden olmayanlar tarafından yanlış veya eksik yazılarak okutuldu. Reytingler uğruna tarihimiz ulusal kanallarda dizilerle aslı olmayan şekilde yansıtılarak dezenformasyona uğratıldı. Bu yüzden dernek olarak tarihimize sahip çıkmayı bir borç bilerek doğru bilinen yanlışları gün yüzüne çıkarmak adına Talha Uğurluel’i misafir ettik." dedi.

Sanat Tarihçisi Uğurluel programda, 'Kanuni Sultan Süleyman ve Harem' konulu sunumu ile katılımcılara o günleri yaşattı. Uğurluel, Kanuni'nin doğumundan sancağa ve tahta çıkışına kadar geçen sürede yaşadıkları, seferleri ve Osmanlıyı yönetim şeklini aktardığı konferansta, Kanuni'nin dizilerde anlatılmak istendiği gibi şatafatı seven, hazine mallarını dağıtan, zevk ve sefa içerisinde yaşayan biri olmadığını söyledi. Uğurluel, bu tür yakıştırmaların Avrupalı oryantalistlerle, bunların Türkiye'deki uzantıları tarafından, özellikle diziler aracılığı ile yapıldığına vurgu yaptı.

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN İÇİN YILLARCA ARAŞTIRMA YAPTI

Karslılara, yurt içinde ve yurt dışında yıllar süren Kanuni Sultan Süleyman ve Topkapı Sarayı araştırmalarını açıklayan Uğurluel bu çalışmaları sonrasında bulduğu, tamamı orijinal belgeler ve kendi çektiği fotoğraflardan oluşan arşivle konferanslar verdiğini söyledi. Televizyonda gösterilen Kanuni dönemini veya Osmanlı'yı anlatan dizilerde çarpıtma yapıldığına da değinene Uğurluel, "Padişah'ın dediği dedik, kestiği kestik söylemleri oryantalistlerin uydurmasıdır. 500 yıl önce Ortaçağ Avrupa'sında mutlak monarşi vardır. Krala karşı gelenin kellesi vurulur, tek karar verici kraldır. Ama Osmanlı'da mutlak monarşi yoktur. Bugünkü anlamda Bakanlar Kurulu vardır, başbakan vardır. Bunları padişah atar ama yetkileri vardır. Çoğu konuda padişaha fikir değiştirtebilirler" şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar