Göbeklitepe’yi kazan arkeolog hayatını kaybetti

Göbeklitepe Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt, hayatını kaybetti. 61 yaşındaki Alman Arkeolog Schmidt’in kalp krizinden dolayı hayatını kaybettiği öğrenildi. Şanlıurfa Müze Müdürlüğü yetkilileri olayı doğruladı. Tarihi...

Google Haberlere Abone ol
Göbeklitepe’yi kazan arkeolog hayatını kaybetti

Göbeklitepe Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt, hayatını kaybetti. 61 yaşındaki Alman Arkeolog Schmidt’in kalp krizinden dolayı hayatını kaybettiği öğrenildi. Şanlıurfa Müze Müdürlüğü yetkilileri olayı doğruladı.

Tarihi değiştiren Göbeklitepe Kazı Başkanı Alman Arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt’in geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Göbeklitepe’nin dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olduğunu ortaya koyan ve Göbeklitepe hakkında eserler kaleme alan Klaus Schmidt’in dün Almanya’da hayatını kaybettiği bildirildi. Şanlıurfa Müze Müdürlüğü yetkilileri arkeoloğun hayatını kaybettiğini doğrularken detaylı bilgiye ulaşmadıklarını ifade etti. Schmidt’in yakınlarına ise ulaşılamıyor. Klaus Schmidt her yıl ilk ve sonbahar aylarında Şanlıurfa’ya gelerek bir aylık kazılarını sürdürüyordu. Göbeklitepe kazılarının ise bu yıl yapılamayacağı öğrenildi.

KLAUS SCHMİDT’İN KİM?

Alman arkeoloji profesörü Klaus Schmidt 11 Aralık 1953'da Feuchtwangen'da doğdu. Prehistorya ,yakın tarih, klasik arkeoloji ve jeoloji bölümlerini okuyan Schmidt, Heidelberg Üniversitesi ve Erlangen Üniversitesi'nde öğrenim gördü.

1978 yılında Türkiye'ye gelen Schmidt Şanlıurfa Göbeklitepe'de kazı çalışmalarına başladı. Şanlıurfa Müzesi başkanlığında ve Klaus Schmidt bilimsel danışmanlığında kazılar başladı. 2007 yılından itibaren ise kazı çalışmaları Bakanlar Kurulu kararlı kazı statüsüyle ve yine Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Klaus Schmidt'in başkanlığında devam ettirildi. Projeye Alman Heidelberg Üniversitesi Tarihöncesi Enstitüsü de katıldı. Yıllarca sürdürülen ayrıntılı kazı çalışmaları, Neolitik Devrim'i ve hazırlayan koşulları yeniden yazmayı sağlayacak güvenilir bilimsel sonuçlar sağladı. CİHAN

Yorumlar