Gıda işletmeleri için kayıt ve onay belgelerinin süreleri uzatıldı

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Osman Akar, gıda işletmelerinin alması gereken işletme kayıt ve onay belgelerinin sürelerinin uzatıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Gıda işletmeleri için kayıt ve onay belgelerinin süreleri uzatıldı

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Osman Akar, gıda işletmelerinin alması gereken işletme kayıt ve onay belgelerinin sürelerinin uzatıldığını söyledi.

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Osman Akar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce daha önce duyurusu yapılan gıda işletmelerinin 2013 yılı sonuna kadar alması zorunlu bulunan, İşletme Kayıt ve Onay Belgesi'nin süresinin 2014 yılının sonuna kadar uzatıldığını söyledi. Konu ile ilgili açıklamada bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Osman Akar, şunları söyledi: "5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında 17.11.2011 tarihinde yürürlüğe giren Gıda İşletmeleri Kayıt ve Onay Yönetmeliği gereği 31.12.2013 tarihine kadar Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay işlemlerini tamamlama zorunluluğu getirilmişti. 07.01.2014 tarih ve 28875 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin Geçici 1. Maddesi'nin 1. Fıkrası '17.12.2011 tarihinden önce çalışma izin belgesi, çalışma izni ve gıda sicili belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge alarak faaliyet gösteren onaya tabi gıda işletmelerinden 31.12.2012 tarihine kadar modernizasyon planı veren ve modernizasyon planındaki yatırımını 31.12.2013 tarihine kadar tamamlayamayan gıda işletmeleri ile modernizasyon planı verdiği halde modernizasyon planındaki aşamalara uymadığı için faaliyeti durdurulan gıda işletmelerine, 15.2.2014 tarihine kadar müracaat etmeleri ve yetkili merci tarafından uygun bulunması halinde, yatırımlarını tamamlamaları için 31.12.2014 tarihine kadar ilave süre verilebilir.' ve 2. Fıkrası '17.12.2011 tarihinden önce çalışma izni ve gıda sicili belgesi, kayıt belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge almış ve halen faaliyet gösteren kayıt kapsamındaki gıda işletmeleri, bu belgelerini en geç 31.12.2014 tarihine kadar bu Yönetmelikteki kayıt belgesi ile değiştirmek zorundadır.' hükümleri gereğince işletmelerin Kayıt/Onay işlemlerinin süresi 2014 yılının sonuna kadar uzatılmıştır.
Ancak yukarıdaki maddelerde belirtilen belgeleri olmayan işletmeler en kısa sürede İşletme Kayıt ve Onay Belgelerini almak zorundadırlar. Aksi takdirde faaliyet alanlarına göre İşletme Kayıt ve Onay işlemlerini yaptırmayanlar 5996 Sayılı Kanunun Cezaî Hükümleri gereği; onay almadan üretim yapanlara on bin Türk Lirası, depo ve satış yerlerine beş bin Türk Lirası idarî para cezası, kayıt yaptırmayan üretim yerlerine iki bin Türk Lirası, perakende işyerlerine bin Türk Lirası idarî para cezası verilecektir.” Akar, “ Gıda işletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerini yaptırabilmeleri için İl / İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine giderek dolduracakları Beyanname ile İşletme Kayıt ve Onay Belgesi için başvuru yapmaları gerekmektedir” dedi. Gıda işletmecileri her hangi bir cezai işleme maruz kalmamak için uyarıda bulunan Akar, “Gıda işi ile uğraşan esnaflarımızın mağdur olmamaları için en kısa zamanda İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir." diye konuştu.



CİHAN

Yorumlar