Gezici kanser tarama aracı ücretsiz hizmet verecek

Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (ONKO-SEV) tarafından Sunay Mahallesi’nde gezici kanser tarama aracının tanıtımı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Gezici kanser tarama aracı ücretsiz hizmet verecek

Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (ONKO-SEV) tarafından Sunay Mahallesi’nde gezici kanser tarama aracının tanıtımı yapıldı.

Sunay Aile Sağlığı Merkezi bahçesinde özellikle meme kanserine yakalanmamak için erken tanının önemine vurgu yapmak için düzenlenen etkinliğe kadınlar ilgi gösterdi. Tanıtım programına katılan Vali Vedat Büyükersoy’un eşi Zehra Kadriye Büyükersoy, kanser tarama aracının sağlık için çok önemli olduğuna dikkat çekti. Büyükersoy, “Sağlığımız için mecbur olan ve senede bir defa doktorlarımızın dile getirdiği gibi sağlık kontrolüdür. Basit bir uygulama olup sıkıntısı yoktur. İnşallah temiz sonuçlar çıkar. Tüm kadınlarımızı bu uygulamadan yararlanmaya davet ediyoruz.” dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Serdal Türkoğlu ise aracın gezici olduğuna vurgu yaparak, “Bunu peyderpey ilimizin belli mahallelerine, aile sağlık merkezlerine ve köylerimize gönderip halkı tarayacağız. Yakın zamanda aracımız iki olacak ve Bakanlığımız bize bir tane daha tahsis edecektir. İnşallah bu çekim kapasitesini iki katına çıkarmış olacağız. Erken tanı ve tedavide 2. basamak sağlık kuruluşuna katkımızı sunmuş olacağız. 2013 yılında faaliyetlere başlayıp daha da fazla aktive ettik. Aracı daha aktif kullanmaya başladık. Biz şanslı bir iliz. Birçok ilimizde bu araç yok ve olmayan ilere ilk kez verilince bize ikincisi verilmiş olacak. Hedef kitlemiz beli bir yaş üstündeki özelliklerde bayanlarımızdır. Mamografi çekimleri yapılacak meme kanseri için bunu yapıyoruz. Amacımız geniş bir kitleye ulaşmaktır. Aynı zamanda rahim ağzı tedavisi için sinir almaya uygun durumdadır. Doktor kontrolünde çekimine onay verilen hastalara da bu hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Bu uygulamanın güvenirliliği son derece yüksektir. Çekilen çekimleri depoda muhafaza ediyoruz. Hastane bilgi, sistemlerine girerek ve bunları iki radyolog doktorumuzla okutuyoruz. Daha sonra ise iletişim kurup ileri tetkik ve tedavi uyguluyoruz.” diye konuştu.

Muş Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi ve Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği Başkanı Op. Dr. Özgür Ömer Yıldız da şunları söyledi: “Biz Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği ve Genç Birikim Derneği olarak ilimizde ve bölgemizde kanser hastalığı farkındalığı oluşturmak için gayretle çalışıyoruz. Bizim buradaki amacımız kanserin tedavi sürecini çok sıkıntılı olduğunu biliyoruz. Hem hekim olarak hem de sivil toplum örgütü olarak bir farklındalık oluşturmak için çalışıyoruz. Tamamen ücretsiz sunulan bu hizmetle hedeflediğimiz kadın popülasyonuna kadın kanserlerine yönelik erken teşhis hem de erken tedaviyi hızlandırma adına çalışmalarımızı aktif olarak sürdürüyoruz. Araç proje ile ilk defa Muş’ta uygulandı. Amacımız gerçekten çok yorucu bir tedavi süreci olan kanser hastalığının önüne geçebilmek için kansere karşı el ele verip üstesinden gelebiliriz. İnşallah memleketimiz için iyi olur. Hem ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi hem de hem de farkındalık oluşturmak adına gerek dernek gerek halk sağlığı müdürlüğü hem de hastane olarak gayretle çalışmaya devam edeceğiz.” CİHAN

Yorumlar