Gezi sanığı: Biz değil şiddet uygulayanlar yargılanmalı

Gezi Parkı olayları nedeniyle Taksim Dayanışması adlı platform üyelerinin de aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına başlandı. Sanıklardan mimar Mücella Yapıcı, kamusal alana yönelik hukuk dışı suçlara karşı geldiklerini belirterek...

Google Haberlere Abone ol
Gezi sanığı: Biz değil şiddet uygulayanlar yargılanmalı

Gezi Parkı olayları nedeniyle Taksim Dayanışması adlı platform üyelerinin de aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına başlandı. Sanıklardan mimar Mücella Yapıcı, kamusal alana yönelik hukuk dışı suçlara karşı geldiklerini belirterek kendilerinin değil kamusal alana karşı suç işleyen ve kendilerine şiddet uygulayanların yargılanması gerektiğini söyledi.

İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 26 sanıklı davanın ilk duruşması başladı. Çok sayıda izleyicinin geldiği duruşmaya CHP ve HDP’den milletvekileri de izledi. Mahkemede kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından savunmalara geçildi.

İlk olarak Taksim Dayanışması üyesi mimar Mücella Yapıcı, savunmasını yaptı. 5 arkadaşıyla birlikte suç işlemek için örgüt kurmak, toplantı ve gösteri kanununa muhalefet, uyarılara rağmen dağılmamakla suçlandıklarını hatırlatan Yapıcı, suçlamaları reddetti. Platform olarak özellikle kamusal alana karşı işlenen hukuk dışı suçlara karşı geldiklerini ifade eden Yapıcı, bu nedenle ortada işledikleri bir suç olmadığını savundu.

Tüm uyarılarına ve yetkililere ilettikleri uyarılara rağmen Taksim Meydanı’na hukuka aykırı şekilde iş makineleriyle müdahalede bulunulduğunu söyleyen Yapıcı, “Suç işlemek bir yana yüksek yargı tarafından haklılığımız onaylanmıştır.” dedi. Taksim planına karşı davalar sürerken 27 Mayıs’ta yasal olmayan bir inşaat çalışması başlatıldığını kaydeden Yapıcı, kepçeyle ağaçların sökülmeye başlanması üzerine çevredeki halkın kendilerini oraya çağırdığını ifade etti.

Kamuyu ve çevreyi zarara uğratacak şekilde çalışmalara devam edildiğini belirten Yapıcı, daha sonra polisin müdahalesi ile karşılaştıklarını belirtti. yarım metreden yüzüne 2 tüp gaz boşaltıldığını iddia eden Yapıcı, “Bunun üzerine ‘imdat’ diye bağırmam suç delili olarak gösterildi.” diye konuştu. Yapıcı, gözaltına alınış şeklinin aşırı şiddetli olduğunu öne sürdü ve çıplak arandıklarını öne sürdü.

Yapıcı, “Emniyette neden gözaltına alındığımı sordum. Aldığım cevaba güldüm. ‘Polise mukavemetten’ dediler. Yaşım itibariyle bu suçlamayı karizmatik buldum. Örgüt kurmak suçu yoktu. Savcıya da sordum o da ‘polise mukavemet ve izinsiz gösteri’ dedi.

Mahkemeye çıktınca örgüt kurmakla suçlandım.” dedi.

Dosyadaki bir fotoğrafta eylemcileri yönlendirdiği iddia edilen sarışın bir kadının kendisi olduğunun belirtildiğini söyleyen Yapıcı, fotoğraftaki kişinin kendisi olmadığını ifade etti. Suçlamaları kabul etmediğini belirten Yapıcı, kendisinin ve arkadaşlarının beraatlerine karar verilmesini istedi. Yapıcı, kendilerinin değil asıl kamusal alana karşı suç işleyen ve kendilerine şiddet uygulayanların yargılanmasını istediklerini söyledi. Yapıcı’nın bu ifadeleri üzerine salondakiler alkışladı. Yapıcı, Taksim düzenlemesine karşı kazandıkları mahkeme kararlarını ve bilirkişi raporlarını da mahkemeye verdi.

Yapıcı’nın ifadelerinin alkışlanması üzerine hakim, duruşmanın düzeninin bozulması ve alkışın tekrarlanması durumunda salonu boşaltacağı uyarısında bulundu. Duruşma diğer sanıkların savunmaları ile devam ediyor.

İDDİANAME

İddianamede, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun da aralarında yer aldığı 5 şüpheli hakkında "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" ve "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlarından 5’er yıldan 13’er yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer 21 şüphelinin de "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri" iddiasıyla 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapsi talep edildi.

Şüpheliler hakkındaki ilk iddianameyi savcı Nazmi Okumuş hazırlamış ve mahkemeye gönderilmişti. Mahkeme, eksiklikler gerekçesiyle iddianameyi iade etmişti. Mahkeme, bazı şüphelilerin ‘suç örgütü kurmak’ ile suçlandığını ama hangi suç veya suçları işlemek için örgüt kurduklarının anlaşılamadığını belirtilmişti. Şüphelilerin savunmasının alınabilmesi için hangi kanundaki, hangi suç veya suçları işlemek için örgüt kurduklarının iddianamede açıklanması gerektiğini de ifade eden mahkeme, şüphelilerin memura mukavemet ile suçlandığını ancak iddianamede cebir veya tehdit edilen kamu görevlisinin şikayetçi olarak yer almadığını da belirtmişti. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında bulunan suçlara dair soruşturmaların Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yapılmasına karar verilmesinin ardından, soruşturma ilk savcısı Nazmi Okumuş’tan alınarak savcı Mesut Erdinç Bayhan’a verilmişti. Bayhan eksiklikleri tamamlayarak iddianameyi tekrar mahkemeye göndermişti.

CİHAN

Yorumlar