Gezi Parkı duruşması 12 saat sürdü, 3 kişi tahliye edildi

İstanbul Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla Antalya'daki eylemlere katılan ve daha sonra 3'ü tutuklanan 5 sanığın ilk yargılanması yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Gezi Parkı duruşması 12 saat sürdü, 3 kişi tahliye edildi

İstanbul Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla Antalya'daki eylemlere katılan ve daha sonra 3'ü tutuklanan 5 sanığın ilk yargılanması yapıldı. On iki saat süren duruşmada tutuklu 3 sanık, adli kontrolle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Antalya'da Gezi Parkı eylemleri nedeniyle haklarında dava açılan ve 2 Ekim 2013 tarihinde tutuklanan Ayşe Deniz Karacagil (20), Murat Sezgin (20) ve Mustafa Cihan Yılmaz (25) ile tutuksuz yargılanan Ali Karakuş ve Leyla Nuyan, Antalya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Katılımın yoğun olması nedeniyle Adliye Konferans Salonu'nda görülen duruşmada 50 avukat, sanıkları savunmak için hazır bulundu. Ayrıca duruşmada müşteki sıfatıyla 18 emniyet mensubu, kamu kurumları temsilcileri de yer aldı. Duruşmaya çok sayıda vatandaş da katıldı. Mahkeme üyelerinin yerini almasıyla salona getirilen tutuklu sanıklardan Mustafa Cihan Yılmaz ve Murat Sezgin ‘yaşasın devrimci mücadelemiz’ diyerek uzun süre slogan attı. Salonda sanık yakınları da slogan atınca Mahkeme Başkanı Şenol Demir, aynı olayın bir kez daha tekrarlanması durumunda salonu boşaltma uyarısında bulundu. Demir, “Burası gösteri salonu değil. Adaletin tecelli edeceği yer.” diye slogan atanlara tepki gösterdi. Kısa süre sonra tekrar slogan atılması üzerine Başkan Demir, salonun boşaltılmasını istedi. Bu sırada araya giren avukatlar Demir’le konuşarak kararından vazgeçirdi.

Kimlik tespitlerinin ardından iddianamenin özet bölümünü okuyan mahkeme üyeleri daha sonra sanıkların ifadelerini almaya başladı. İlk olarak savunması alınan sanık Murat Sezgin, mahkeme heyetine 28 sayfalık yazılı savunmasını okudu. Suçlamaları kabul etmeyen Sezgin, Gezi Parkı eylemlerinin ardından açılan davaların komplo olduğunu savundu. 2 Ekim 2013’te gözaltına alındıktan sonra emniyette baskı altında ifadesinin alındığını iddia eden Sezgin, “O ifademi savcılıkta değiştirdim. Ancak iddianamede yer almamış. Kamu mallarına da zarar vermedim. Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi şikayetçi değildir. Herhangi bir gruba önderlik etmem söz konusu değildir.” dedi. Mahkeme Başkanı Şenol Demir’in, “Eylemlerde neden yüzünü kapattın?” sorusuna Sezgin, “Atılan gazlardan etkilenmemek için yüzümü kapattım. Kimliğimi gizlemedim. Gizlesen zaten sokağa çıkmam. MLKP'ye ait slogan atmadım.” diye cevap verdi. Sezgin, olaylarda polise taş atmadığını savundu.

Diğer tutuklu sanık Mustafa Cihan Yılmaz da 12 sayfalık savunma okuyarak mahkemeye sundu. Sanık Yılmaz, savunmasında, Devrimci İşçi Partisi yöneticisi olduğunu, partisinin görüşleri doğrultusunda eylemlere katıldığını, terör örgütü MLKP'nin çağrısı ile meydanlara çıkmadığını iddia etti. Kimseyi galeyana getirmediğini, polise taş atmadığını, yol kapatmadığını belirten Yılmaz, “Herhangi bir örgüt üyesi değilim. Ama parti yöneticisi olarak ve halk hareketi olarak düşündüğüm Gezi olaylarına katıldım. Kamu malına zarar vermem veya polise mukavemet etmem söz konusu değildir.” dedi.

Tutuklu sanıklardan Ayşe Deniz Karacagil, 20 sayfalık savunmasında, 4 ay 6 gündür tutuklu bulunduğunu hatırlatarak, suçlamaları kabul etmediğini söyledi. 9 Ekim 2013 tarihinde barikat kurarak yolu kapattıklarını, ancak polise taş atmadığını savunan Karacagil, kendisinin atılan taşlardan yaralandığını, tedavi olmak için gittiği ambulansta görevlilerin kendisini polise teslim etmek istemeleri üzerine buradan ayrılarak evine gittiğini ifade etti.

“POLİSE TAŞ ATTIM”

Tutuksuz sanıklardan Leyla Nuyan’ın uzun savunmalarının ardından 2 sayfalık kısa savunmasını gören mahkeme başkanı Şenol Demir, “Bu dava bittikten sonra gel benden bir çay iç.” esprisi üzerine salonda gülüşmelere neden oldu. Nuyan, savunmasında suçlamaları kabul etmezken, yüzünü de gazlardan korunmak için kapattığını sordu. Başkan Demir’in “Polise taş attın mı?" sorusuna üzerine Noyan, “Evet polise taş attım.” diye cevap verdi.

Diğer tutuksuz sanık Ali Karakuş ise yaşa dışı terör örgütüne üye olmadığını, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, birkaç olaya katıldıktan sonra memleketine gittiğini söyledi.

Mahkeme heyeti sanıklarının ardından müşteki sıfatıyla duruşmaya katılan 18 polisin ifadesini aldı. Olaylarda araçları zarar gören, bazıları da yaralanan polisler, salondaki sanıkları tanımadıkları gerekçesiyle şikayetçi olmadı. Polisler, araçlarına ve kendilerine zarar veren şahısların tespiti halinde şikayetçi olduklarını, ileriki davalara katılmak istemediklerini söyledi.

Müşteki sıfatıyla iddianamede yer alan Muratpaşa ve Büyükşehir Belediyesi avukatları sanıklardan şikayetçi olmadıklarını belirtirken, Kepez Belediyesi avukatı Melek Sırmacı ise belediye olarak maddi zarara uğradıklarını ve sanıkların ceza almasını istediklerini söyledi. Antalya Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü de zararlarının karşılanmasını istedi.

Avukatların savunmalarının ardından karar için mahkeme heyeti ara verdi. Aranın ardından mahkeme başkanı Şenol Demir, tutuklu bulunan 3 sanığın adli kontrolle tahliye edilmelerine, davaya 3 Nisan 2014 tarihinde devam edilmesini karara bağladı. CİHAN

Yorumlar