Gezi konuşmasına ceza verilen lise öğrencisinin babası: Kararla oğlumu astılar

İzmit'te, Gazi Anadolu Lisesi'ni birincilikle bitiren ve mezuniyet töreninde Gezi olaylarına vurgu yapan Işıtan Önder hakkında okul idaresince soruşturma açılması ardından ceza tebliğ edilmesine baba Mustafa Önder tepki gösterdi. Önder, “Yağlı...

Google Haberlere Abone ol
Gezi konuşmasına ceza verilen lise öğrencisinin babası: Kararla oğlumu astılar

İzmit'te, Gazi Anadolu Lisesi'ni birincilikle bitiren ve mezuniyet töreninde Gezi olaylarına vurgu yapan Işıtan Önder hakkında okul idaresince soruşturma açılması ardından ceza tebliğ edilmesine baba Mustafa Önder tepki gösterdi. Önder, “Yağlı ipe gerek kalmadı şuanda oğluma astılar.” dedi. Kent merkezindeki Gazi Anadolu Lisesi'nden bu dönem mezun olan 170 öğrenci için 12 Haziran'da mezuniyet töreni gerçekleştirildi. Yüzlerce öğrencinin ve velilerin önünde yapılan tören sırasında, ders notları son derece yüksek olan ve okulu birincilikle bitiren Işıtan Önder yaş kütüğüne plaket çakıp konuşma yaptı.

Işıtan Önder, konuşmasında Gezi olaylarına da vurgu yaparak, bu olaylarda yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan'ı unutmadıklarını kaydetti. Önder, "Onların yaşama hakkını ellerinden aldılar. Kimsenin aklına Berkin Elvan ya da Ali İsmail Korkmaz'ın gelmemesi mümkün değil. Biliniz ki Ali İsmail Korkmazlar, Berkin Elvanlar bu sıralarda hep oturuyor olacaktır." dedi. Bu konuşma nedeniyle Önder, hakkında soruşturma açıldı ve ceza verildi. Mezuniyet töreninde öğrenci Işıtan Önder'e birincilik plaketini veren Okul Müdürü Ahmet Kemal Saral'ın, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne istifa dilekçesini verdiği ve istifasının kabul edildiği kaydedildi.

Okul Müdürü Ahmet Kemal Saral imzasıyla öğrencinin annesi Ayşe Önder’e ceza tebliği gönderildi. Tebliğde şu ifadeler yer aldı: “Velisi bulunduğunuz 12/A sınıfı 1011 No’lu Işıtan Önder’in olumsuz davranışlarından dolayı Ortaöğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri uyarınca cezalandırıldığını tebliğ ederken; öğrencinizle yakinen ilgilenip, aykırı davranışlarının düzelmesi, çevreye uyumunun sağlanması ve problemlerinin çözümünde rehber ve yardımcı olmanızı, okul idaresi ve sınıf öğretmeni ile temasınızı artırmanızı rica ederim.”

Baba Mustafa Önder, Cihan Haber Ajansı’na (CİHAN) yaptığı açıklamada, ceza tebliğine tepki gösterdi. Önder, verilen tebliğle oğlunun psikolojik hasta olduğunun söylenmek istediğini iddia ederek, şunları kaydetti: “Bana verilen bugünkü belge ile benim oğlum meğerse 4 yıldır psikolojik hastaymış, benim haberim yok, okula bildirmemişim. Bugünkü belgede çocuğumun hasta olduğunu, okul bunu idare ettiğini ben bugün öğrendim. Bu olaylardan sonra benim çocuğumu nasıl birinci seçtiler, nasıl o kürsüye getirdiler ben şaşırıyorum. Ben böyle bir idarenin böyle bir yönetim böyle bir felsefenin olduğunu düşünemiyorum. Bu çocuk hastaysa nasıl birinci oldu, nasıl 4 yıldır bu eğitimde birinci, birinci oldu da son yıl okul birincisi olarak ilan edildi. Ben okul idaresinden şüpheliyim. Ben böyle bir şeyi ne gördüm, ne bizim ailede böyle bir şey var. Yazıklar olsun.” Belge bugün okuldan aldığını belirten Önder, “Belgeyi okul idaresi verdi. Gazi Lisesi’nden aldım. Bugün aldım. Şoktayım gözlüğüm yoktu okuyamadım. Samimiyetle imzaladım aldığıma da pişman değilim. Çok çirkin bir şey bütün Türkiye’nin duymasını istiyorum.”dedi.

Oğlunun ceza aldığı süreci anlatan Önder, şöyle devam etti: “Çocuğuma telefon ediyorlar, ‘Birinci seçtik. Şu gün mezuniyet töreni var. Konuşma yapacağız.’ Diye. Bir program veriyorlar. Bunu ezberle oku gel diyorlar. Çocuk okula gidiyor. Kendisinden bazı şeyler ilave ediyor. Ondan sonra kalkıyor kürsüde plaketini veriyorlar aileye, onur belgesini veriyorlar. Oğlum kürsü de dedi ki, ‘Keşke benim okuduğum okulda, karar tahta da Elvan’da, İsmail’de olsaydı oraya yazı yazsaydı’ Bu kürsüde onlarda olabilirdi diye ifadede bulundu. Başka bir şey yok siyasi konuşma yapmadı. Böyle konuştu diye siyasi ortama çekiyorlar. Şuanda benim oğlumun birinciliğiyle oynuyorlar, birinciliğini elinden almak istiyorlar. Halbuki okul bitmiş, notlar yazılmış, karne verilmiş, takdir belgesi verilmiş, plaket verilmiş. Bu nasıl karar? Ne yapmak istiyorlar anlayamıyorum. Bu belge nedeniyle psikoloji doktoruna gideceğim çocuğumu tedavi ettireceğim. Eğer böyleyse. Ama benim çocuğum hasta değil. Bunlar resmen bizim hayatımızla oynuyorlar. Yazıklar olsun.”

Olayın peşini bırakmayacağını belirten Önder, “Bu şartlarda birincilik gider. Okul bitmiş, sen birincilik vermişsin, yaş kütüğünü ismini çakmışlar. Gülünç bir şey. Tiyatro. Böyle bir hukuk var mı? Bu olay İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gidecek. Sonuçta Işıtan haklı çıkacak. Haklılığı onaylanacak. Yazık değil mi böyle bir çocuğu harcamak. Yağlı bir ip götürseydim asacaklardı. Yağlı ipe gerek kalmadı şuanda astılar.” Diye konuştu. Önder, oğlunun psikolojisinin iyi olduğunu belirterek, şunları dedi: “Oğlum çok iyi. Üniversiteye gideceğim orada da birincilik alacağım diyor. Bu birincilik önemli değil. Orada birinci olacağım önlerine koyacağım.”

CİHAN

Yorumlar