Gezi iddianamesi savcılığa iade edildi

Gezi Parkı eylemleri kapsamında Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ayşe Mücella Yapıcı'nın da şüphelileri arasında bulunduğu 26 şüpheli hakkında düzenlenen iddianame, gönderildiği İstanbul 33.

Google Haberlere Abone ol
Gezi iddianamesi savcılığa iade edildi

Gezi Parkı eylemleri kapsamında Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ayşe Mücella Yapıcı'nın da şüphelileri arasında bulunduğu 26 şüpheli hakkında düzenlenen iddianame, gönderildiği İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nce geri çevrildi. Hakim Ahmet Tokat, şüphelilerin hangi kanundaki suçları işlemek için örgüt kurduklarının belirtilmediği, cebir ve şiddet uygulandığı iddia edilen kamu görevlilerinin iddianamede müşteki olarak gösterilmedikleri gibi eksiklikler olduğunu belirterek iddianameyi savcılığa iade etti.

Taksim Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 8 Temmuz 2013 tarihinde yaşanan olaylarla ilgili olarak 26 şüpheli hakkında düzenlenen ve İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilen iddianameye ilişkin inceleme tamamlandı. Hakim Ahmet Tokat, geri çevirme yazısında iddianamede eksik gördüğü konuları 3 madde halinde sıraladı. Buna göre iddianamede şüphelilerin suç işlemek için örgüt kurduklarının belirtildiğini, ancak hangi suç veya suçları işlemek için örgüt kurdukları veya yönettiklerinin anlaşılmadığı açıklandı.

Ayrıca şüphelilerin memura mukavemet suçundan yargılanmalarının istendiği belirtilen geri çevirme yazısında, "TCK.'nun 265. maddesinde memura karşı cebir veya tehdit kullanılması gerekli olup, dosyamızda kendisine karşı cebir ve tehdit kullanılan kamu görevlisinin müşteki olarak gösterilmesi gerekirken müşteki olarak gösterilmemiştir." ifadesine yer verildi.

Müşteki olarak gösterilen Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul İl Başkanlığı ile bu müştekiye ait aracı kullandığı belirtilen müşteki Mustafa Aksu'nun kullandığı 34 FV 042 plakalı araca zarar verildiği anlatılmış olmasına rağmen şüphelilerin bu eyleme ilişkin hangi suçtan dolayı cezalandırılmalarının istendiğinin de açıklanmadığı ifade edildi.

Geri çevirme yazısının sonunda, iddianamedeki bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla iddianamenin iadesine karar verildiği belirtildi. İadesine karar verilen iddianame ile ilgili olarak iddianameyi hazırlayan savcının, 7 iş günü içerisinde nöbetçi olan Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz hakkı bulunuyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı'nın müşteki olarak gösterildiği ve 26 şüphelisi arasında Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ayşe Mücella Yapıcı'nın da bulunduğu iddianame, 4 Şubat 2014 tarihinde İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ne verilmişti. CİHAN

Yorumlar