Gezi eylemcisi 36 kişinin yargılanmasına başlandı

Gezi Parkı eylemleri kapsamında sosyal medya üzerinden 'Taksim'e 1 milyon kişi' sloganıyla 3 Ağustos 2013 akşamı toplanan grubun dağılımı sırasında 'Cebir, şiddet veya tehditle mukavemette bulunma' suçlamasıyla haklarında dava açılan 36 kişinin yargılanm.

Google Haberlere Abone ol
Gezi eylemcisi 36 kişinin yargılanmasına başlandı

Gezi Parkı eylemleri kapsamında sosyal medya üzerinden 'Taksim'e 1 milyon kişi' sloganıyla 3 Ağustos 2013 akşamı toplanan grubun dağılımı sırasında 'Cebir, şiddet veya tehditle mukavemette bulunma' suçlamasıyla haklarında dava açılan 36 kişinin yargılanmasına başlandı.

İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi, 3 Ağustos 2013 tarihinde Taksim'de meydana gelen Gezi Parkı olaylarına ilişkin davanın ilk duruşması yapıldı. Duruşmaya, 13 tutuksuz sanık katıldı.

Emekli bankacı olduğunu belirten sanık Hakan Topkurulu savunmasında, olay günü Taksim’de arkadaşlarıyla yemek yediğini, daha sonra da ortalığın karıştığını söyledi. Topkurulu, "Yukarıdan aşağıya doğru polis orada bulunanları joplayarak gelmeye başladı. Polis bizim masaya doğru geldi. Beni ve arkadaşlarımı darmadağın ettiler. Bir şey yapmadığım halde beni yere attılar. İddia edildiği gibi polislere sinkaflı sözler söylemedim. Konuşma imkanımız dahi olmadı, suçlamayı kabul etmiyorum." dedi. Topkurulu'nun avukatı ise olay gününü ilişkin kamera görüntülerinin bulunduğu bir CD'yi mahkemeye sunarak haklarındaki suçlamaya ilişkin bir eylemin söz konusu olmadığını dile getirdi.

Sanık Mesut Aktaş ise Taksim'e gezmek amacıyla geldiğini, polisin kalabalığı sıkıştırması üzerine bir mağazaya girmek zorunda kaldığını söyledi. Mağazanın çıkışında polis tarafından önlerinin kesildiğini belirten Aktaş, kalabalığın arasında kimsede şişe görmediğini, sadece slogan atıldığını anlattı. Kaçmadığını, aksine gözaltında 3 gün kaldığını ve polislerin hakaretine maruz kaldığını belirten Aktaş, asıl mağdurun kendisi olduğunu iddia etti. Diğer sanıklar da yasadışı bir olaya karışmadıklarını, polisin şiddet ve hakaretine uğradıklarını öne sürdü.

Duruşma sonunda, sanık Hakan Topkurulu'nun avukatı tarafından sunulan CD'nin çözümlenmesi için bilirkişiye gönderilmesine karar verildi. Alman vatandaşı olan sanıklar Mark Klaus Jörk Sander ve Denis Schmick hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca ABD vatandaşı sanık Jeff Allen Crane ile 6 sanığın en yakın asliye ceza mahkemesinde ifadeleri alınmak üzere yakalama emri düzenlenmesine hükmedildi. Duruşma 27 Mayıs'a ertelendi. CİHAN

Yorumlar