Gezi davasının 8. duruşmasında 143 sanığın savunması tamamlandı

Gezi Parkı olaylarına ilişkin 7'si yabancı 255 sanıklı davanın bugünkü 8'inci duruşmasında 17 sanık daha savunmasını yaptı. Toplam 143 sanığın savunmasının tamamlandığı davada sanıkların tamamına yakını, gözaltına alındıkları...

Google Haberlere Abone ol
Gezi davasının 8. duruşmasında 143 sanığın savunması tamamlandı

Gezi Parkı olaylarına ilişkin 7'si yabancı 255 sanıklı davanın bugünkü 8'inci duruşmasında 17 sanık daha savunmasını yaptı. Toplam 143 sanığın savunmasının tamamlandığı davada sanıkların tamamına yakını, gözaltına alındıkları sırada ve gözaltında polis tarafından darp edildiklerini ve hakarete maruz kaldıklarını öne sürdü.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin 7'si yabancı 255 sanıklı davanın 8. duruşması İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Avukatları ile birlikte hazır bulunan 17 tutuksuz sanık savunma yaptı. İnşaat Mühendisi olan sanık Cemil Arel, 5 Haziran 2013 günü gece 01.30'da Taksim Gümüşsuyu park tarafından ve stat tarafından polislerin bibergazı attığını söyledi. Gazdan kaçarken gözaltına alındığını belirten Arel, gözaltında bulunduğu sırada darp edildiğini iddia etti.

Üniversite öğrencisi tutuksuz sanık Hasan Atik de 4 Haziran 2013 günü 20.00'da Taksim'e uğradığını, Beleştepe Mevkii'nde polisin TOMA ile su sıktığını ve sıkıştırdığını belirterek, "Süzer Plaza'ya kaçmak zorunda kaldım. Polisler, Süzer Plaza'nın da içine de biber gazı attılar. Kendimizi tuvalete kilitledik. Polisler kapıyı açın biz canavar değiliz' diye bağırdılar. Kapıyı açtık. Görevliler beni yakaladı ve kolumu arkaya doğru bükerek aileme küfür etti." dedi. Atik de gözaltında bulunduğu sırada darp ve hakarete maruz kaldığını iddia etti.

Satış temsilcisi sanık Şükrü Kırıcı da 4 Haziran 2013 tarihinde barışcıl düşünce ile Taksim Gezi Parkı'na gittiğini belirterek eve döneceği sırada polisin biber gazı ile müdahalesi olduğunu söyledi. Panikle parkın içine koşmaya başladığını belirten Kırıcı, 7 metre kadar yükseklikte bir duvardan atlayarak kaçanlar olduğunu ancak kendisinin atlamaya cesaret edemediği için polis tarafından yakalanarak gözaltına alındığını ifade etti. Kırıcı da gözaltında aç ve susuz bırakıldığını öne sürdü.

Sanık Avukat Onur Sinan Vatansever de Taksim Dayanışması tarafından yapılacak olan basın açıklaması çağrısını sosyal medyadan öğrendiğini ve 1 Haziran'da saat 12.00'de iki arkadaşıyla birlikte Taksim'e gittiğini söyledi. Vatansever, protestolara katılma amacının, şehrin merkezinde yer alan yegane yeşil alanlardan birinin yağmalanmasına karşı çıkmak olduğunu söyledi. Daha sonraki günlerde ise dereceli olarak artan polis şiddetini ve hükümeti protesto etmek için eylemlere katıldığını belirten Vatansever, "Polisler, 'Bunlara solcuğu öğretmek lazım. Bunlar solculuk oynuyorlar' dedi." şeklinde konuştu. Vatansever, otobüste gözaltında bulunanlara görevliler tarafından 'Gerizekalı' ve 'salak' şeklinde hitap edildiğini söyledi.

8 DURUŞMADA 143 SANIK SAVUNMA YAPTI

Gezi Parkı olayları sırasında 1-2 Haziran 2013 tarihinde Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camii'ne sığınan göstericilerin de aralarında bulunduğu 255 sanıklı davada 6 Mayıs 2014 tarihinden bu yana Salı-Çarşamba ve Perşembe günleri aralıksız olarak 8 duruşma yapıldı. 'Görevli memura (Polise) mukavemet', '2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet', 'Görevi yaptırmamak için direnme', 'Kamu malına zarar verme', 'Kamu görevini usulsüz üstlenme', 'Özel kıyafetleri usulsüz kullanma', 'Suçluyu kayırma', 'İbadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme' ve 'Hırsızlık'la suçlanan 255 sanıktan 17'si de bugün savunma yaptı. Böylece Toplam 143 sanığın savunması tamamlandı.

İfadesi alınmayan sanıkların savunmalarının alınması için mahkeme duruşmayı yarın saat 09.30'a erteledi. CİHAN

Yorumlar