GESİAD heyeti Güney Afrika gezisinden memnun döndü

Nevşehir İşadamları ve Sanayicileri Derneği'nden (GESİAD) bir heyet, Güney Afrika -Türkiye İşadamları Derneği'nin (SATBA) ev sahipliğinde Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yatırım imkanları araştırma gezisi düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
GESİAD heyeti Güney Afrika gezisinden memnun döndü

Nevşehir İşadamları ve Sanayicileri Derneği'nden (GESİAD) bir heyet, Güney Afrika -Türkiye İşadamları Derneği'nin (SATBA) ev sahipliğinde Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yatırım imkanları araştırma gezisi düzenledi. 4 günlük geziyi tamamlayan heyet Nevşehir’e döndü.

GESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Güçlü ve beraberindeki 8 kişilik işadamı heyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg ve Cape Town şehirlerinde çeşitli görüşmeler yaptı. GESİAD heyeti, ülkenin tarihi ve doğal zenginlikleri ile burada eğitim ve öğretim veren Türk okullarını da gezdi. Güney Afrika'nın ticaret merkezi Johannesburg'da iş görüşmeleri yapan işadamları, yatırım imkânlarını araştırdı. Johannesburg’da Türk işadamı Ali Katırcıoğlu tarafından yaptırılan Selimiye külliyesi benzerindeki Nizamiye külliyesini de gezen heyet, Ümit Burnu gibi önemli yerleri de görme imkanı buldu. GESİAD üyeleri, Güney Afrika -Türkiye İşadamları Derneği'nin (SATBA) organizesinde burada yatırımı olan Türk işadamları ve Güney Afrikalı partnerleri ile ikili iş görüşmeleri yaptı.

GESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Güçlü, gezi sonrası Nevşehir’e dönüşte yaptığı açıklamada, “Güney Afrika Cumhuriyeti, yaklaşık 48 milyon nüfusuna karşın ülkemizin yaklaşık iki katı yüz ölçümüne sahip büyük bir ülke. Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülke, zengin maden yataklarına sahip bulunuyor. Hayvancılık, balıkçılık ve tarım konusunda dünyada söz sahibi ülkelerden biri olarak belirtiliyor. Bize, Afrika kıtasının elektriğinin yüzde 57’sini tek başına ürettiği ifade edildi.” dedi.

Johannesburg ve Cape Town’da bulunan Türk okullarını da ziyaret ettiklerini anlatan Güçlü “Bu ülkede dokuz tane Türk okulu var. Biz birini ziyaret ettik. Ülkemizden binlerce kilometre uzakta bayrağımızın dalgalanması, Türkçe olarak hoş geldiniz denilmesi, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en başarılı ilk üç okulu içinde olduğunu öğrenmek bizleri oldukça duygulandırdı.” diye konuştu.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, tüm Afrika’nın ekonomik, sosyal ve kültürel merkezi durumunda olduğunu anlatan Güçlü, şu bilgileri verdi: “Yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir ticari potansiyele sahip olan Afrika kıtasının yarısından fazlasını yalnızca Güney Afrika Cumhuriyeti karşılıyor. Özellikle Cape Town ve Johannesburg kentleri, müthiş bir ticari potansiyeli barındırıyor. Türkler, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne en son gidenler olmuş. Ülkede ve tüm kıtada açılan Türk okulları, Türklerle Güney Afrika halkı ve devlet bürokrasisi arasında olumlu bir köprü kurulmasına aracılık etmişler. Ülkeye giden Türk girişimcilerine her konuda fedakârca destek olmuş ve yol göstermişler. Bugün yalnızca Güney Afrika Cumhuriyeti değil, tüm Afrika kıtası, başta Çinliler olmak üzere çeşitli ülke girişimcilerinin çekim merkezi olmuş. Türk okulları ve işadamları, Afrika ile Türkiye arasında bir gönül bağı oluşturuyorlar.”

GESİAD olarak yaptıkları yurtdışı gezilerle üyelerine yeni düşünce ve vizyon kazandırmayı, yakın ve uzak bölgelerde mevcut ekonomik ve sosyal gelişmeleri göstermeyi amaç edindiklerini kaydeden Güçlü, “GESİAD olarak işadamları ve girişimcilerimize, yeni yatırımlarında ve girişimlerinde öncülük etmeye, vizyonlarını geliştirmeye devam ediyoruz. Geziye katılan üyelerimiz arasında tekrar gelerek iş imkanlarını somutlaştırmak isteyenler var. Bundan da memnuniyet duyuyoruz. Bu anlamda GESİAD, üzerine düşen sorumluluğu bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün çabası ile ortaya koyacaktır.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar