GESİAD bir haftada 4 ülkeye iş gezisi düzenledi

Gelişen Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (GESİAD) Kuzey Irak, Fas, Fildişi Sahilleri ve Endonezya ülkelerine gerçekleştirdiği iş gezilerinden ümitli döndü.

Google Haberlere Abone ol
GESİAD bir haftada 4 ülkeye iş gezisi düzenledi

Gelişen Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (GESİAD) Kuzey Irak, Fas, Fildişi Sahilleri ve Endonezya ülkelerine gerçekleştirdiği iş gezilerinden ümitli döndü.

Anadolu İş Adamları Federasyonu (ANFED) ve Türkiye Sanayici ve İş Adamları Konfederasyonu (TUSKON) üyesi olan GESİAD’ın Ekonomi Bakanlığı destekli “Kayseri Mobilya Kümesi İhracat için Yeniden Şekilleniyor” Projesi kapsamında Fas’ın Kazablanka şehrine düzenlediği iş gezisinde iş görüşmeleri ve pazar araştırması yapıldı. Fas programının ilk gününde Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hilal Ağacıkoğlu iş heyeti üyelerine Fas’taki ticari fırsatlar ve yatırım imkânları hakkında bilgi verildi. Fas’ın mobilya sektörü için önemli bir pazar olduğunu belirten Hilal Ağacıkoğlu, “Fas, mobilya sektöründe büyük ithalat gerçekleştiriyor. Mobilya konusunda buraya ihracat yapan diğer ülkelerle rekabet yapabilecek düzeydeyiz.” diye konuştu.

Programın ikinci gününde Kazablanka Sheraton Otel’de ikili iş görüşmeleri yapıldı. İkili iş görüşmelerine katılan GESİAD üyesi mobilyacılar Fas’a mobilya ithal eden firmalara ürünlerini tanıtma fırsatı yakaladı. Heyete başkanlık yapan ve gezinin çok faydalı geçtiğini belirten GESİAD yönetim kurulu üyesi Fatih Alparslan; “ Ekonomi Bakanlığı’nın firmalara verdiği desteklerin çok iyi takip edilmesi gerekiyor. Ekonomi Bakanlığı URGE projesini 500 bin TL destekliyor ve bu kapsamda iş gezileri düzenliyoruz. GESİAD’ın yönlendirmelerine ve faaliyetlerine katalım sağlamada üyelerimizin hassasiyet göstermelerini tavsiye ediyorum.” dedi.


GESİAD Kuzey Irak iş gezisinde olarak Erbil’de Sanayi ve Ticaret Odası’nın misafiri oldu. Türkiye geldiklerinde hiç yabancılık çekmediklerini belirten Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Soran Ebu Bekir Aziz, sizlerde burada ülkenizde ki herhangi bir bölgeye gitmiş gibi hissedeceksiniz dedi. Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki 3 sınır kapısına ilerleyen dönemlerde 4-5 tane daha sınır kapısının ekleneceğini söyleyen Aziz, “Bu sayede Türkiye ile ticaret ikiye katlanacaktır. Bilindiği gibi Kuzey Irak’ta bulunan 2800 yabancı firmanın yarısı Türk firma, bizler bu sayıyı daha da yukarılara çekmek istiyoruz.” diye konuştu. Kuzey Irak iş gezisi heyetine başkanlık yapan Makine Metal Komisyonu Başkanı Muzaffer Arslan ise “20’ye yakın iş adamıyla geldiğimiz Kuzey Irak’ta özellikle ihracat yapmayan firmalar ufuk kazandı. Firmalar Kuzey Irak’la çalışabilecek irtibatlar kurdular. 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için bu gezilerin çok önem arz etti” diye konuştu.

-FİLDİŞİ SAHİLLERİ ’NE PAZAR ARAŞTIRMASI

Üyelerinin özellikle bakir pazarlarda da yer edinmesini isteyen GESİAD, bir iş gezisi de Fildişi Sahilleri’ne gerçekleştirdi. Geziye katılan GESİAD yönetim kurulu üyesi Levent Somtaş, Fildişi Sahilleri’ nin önümüzdeki dönemde gelişecek bir ülke olduğunu yerinde gördüklerini, bu ülkenin özellikle takip edilmesi gerektiğini, Kayseri firmalarının bu ülkeye ticaret yapabileceklerini ve açılmayı planlanan ülkelerin arasına muhakkak Fildişi Sahilleri’ nin de eklenmesi gerektiğini belirtti.

-ENDONEZYALI İŞ ADAMLARINDAN GESİAD İŞ HEYETİNE YOĞUN İLGİ

Bu sene içerisinde Jogjakarta Sultanı'nı ve yakın zamanda bir iş heyetini Kayseri’de ağırlayan GESİAD, Endonezya’ya iadeyi ziyaret kapsamında iş heyeti düzenledi. Düzenlenen üç farklı iş görüşmeleri programlarına Endonezyalı iş adamları yoğun ilgi gösterdi. Yüze yakın iş görüşmesinin gerçekleştiği programlara katılan GESİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Ezinç, GESİAD’ın sağladığı bu imkânların vatana büyük hizmet olduğunu belirtti. Hiç bir şey yapmadan katalog ve kartvizitlerinizi yanınıza alarak gittiğiniz iş gezisinde onlarca firmayla iş görüşmesi yapma imkânı buluyorsunuz. Türk Okulları vesilesiyle Endonezya’ya gelen ve daha sonra Türk Endonez İş Adamları Derneği’ni kurarak bize bu imkânı sağlayan fedakâr insanlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tüm bu gezileri değerlendiren GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Kınaş, amaçlarının güneşin doğduğu her ülkede Kayserili firmaların ticaret yapmasını sağlamak olduğunu söyledi. Son iki senede 20 ülkeye gerçekleştirilen iş gezilerinin meyvelerini almaya başladıklarını belirten Kınaş, 2012 yılındaki iş gezilerine katılan firmaların o ülkelere ticaret yapmaya başladığını ve o ülkelerde yatırım yaptıklarını belirtti. CİHAN

Yorumlar