General Aydın suikasti davasında yargılamanın durdurulması kararı (3)

Türkiye'nin faili meçhul kalan en bilinen cinayetlerinden biri olan Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’la birlikte Lice'de 16 kişinin öldürülmesi, yüzlerce ev, işyeri ve arabanın yakılmasıyla ilgili İzmir'de bugün görülmeye başlanan davada mahkeme...

Google Haberlere Abone ol
General Aydın suikasti davasında yargılamanın durdurulması kararı (3)

Türkiye'nin faili meçhul kalan en bilinen cinayetlerinden biri olan Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’la birlikte Lice'de 16 kişinin öldürülmesi, yüzlerce ev, işyeri ve arabanın yakılmasıyla ilgili İzmir'de bugün görülmeye başlanan davada mahkeme heyeti, yargılamanın durdurulması ve dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar verildi. Mağdur avukatları ise karara tepki gösterdi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 22 Ekim 1993 günü dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce ev, işyeri ve arabanın yakıldığı olaylara ilişkin dava, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Olayı soruşturan savcı, iddianameyi zamanaşımına bir gün kala tamamlayarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti. İzmir’deki ilk duruşmada söz alan mağdur avukatları, tutuksuz sanıkların tutuklanmasını ve bir sonraki duruşmalara getirilmesini talep etti. Sanık avukatları ise yargılamanın durdurulmasını ve davayla ilgili yayın yasağı getirilmesini istedi. Duruşma savcısı da sanıkların bir sonraki duruşmaya davet edilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, tarafların talebini değerlendirmek üzere duruşmaya saat 14.30'a kadar ara verdi. Aranın ardından da kararını açıkladı. Mahkeme başkanı, yargılamanın durdurulmasına ve dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca dosyadaki sanıklarla ilgili olarak yargılamaya izin verilip verilmeyeceği konusunu da Adalet Bakanlığı'na havale etti. Karara tepki gösteren mağdur avukatları, dosyanın zamanaşımına uğratılmasına yönelik olduğunu iddia etti.

ZAMANAŞIMINA BİR GÜN KALA DAVA AÇILMIŞTI

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianamede, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında taammüden öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 24 yıla kadar hapis cezaları istendi. Bir süre önce güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e nakledilen dosya, burada TMK ile görevli mahkeme olmaması sebebiyle Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay. Ceza Dairesi'ne gönderilmişti. Yargıtay, yine güvenlik gerekçesiyle davanın İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar vermişti.

KUTU

Güneydoğu'da işlenen en önemli faili meçhul cinayetlerden biri olan Bahtiyar Aydın olayı ve Lice'nin yakılmasıyla ilgili 20 yıl aradan sonra açılan davada yargılamanın durdurulması kararı verildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istendi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın zaman aşımından kurtardığı cinayetle ilgili iddianame, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçen yıl kabul edildi. Emekli olduktan sonra yurtdışına çıkan sanıklardan Üsteğmen Yanardağ ve emekli Albay Hatipoğlu'nun avukatları, mahkemeye başvurarak müvekkillerinin can güvenliği için davanın başka şehre alınmasını talep etti. Diyarbakır Valiliği bu talebi olumlu bulurken Cumhuriyet Başsavcılığı, güvenlik sıkıntısı olmadığını ve davanın şehirde görülebileceği görüşünü bildirdi.

Bunun üzerine davaya bakan Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, karar için dosyayı Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderdi. Dosyayı ve talepleri değerlendiren Yargıtay, dava dosyasının Eskişehir'e gönderilmesine karar verdi. Davaya bakması için dosya, Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, inceleme yaptıktan sonra dosyayı Yargıtay'a gönderme kararı aldı. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyaya daha önce özel yetkili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nin baktığını, bu bağlamda Eskişehir'de kendilerinin özel yetkili değil alt mahkeme statüsünde olduklarını belirterek, dosyayı Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay 5. Dairesi de bu kez dosyayı İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. CİHAN

Yorumlar