Genelkurmay'dan Yazıcıoğlu kazasının radar kaydı açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı, 25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş Göksun bölgesinde meydana gelen ve BBP Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 5 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan kazanın radar kayıtlarına ilişkin açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Genelkurmay'dan Yazıcıoğlu kazasının radar kaydı açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı, 25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş Göksun bölgesinde meydana gelen ve BBP Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 5 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan kazanın radar kayıtlarına ilişkin açıklama yaptı. Genelkurmay, kazayla ilişkili mevcut tüm radar kayıtlarının Ahlatlıbel Hava Radar Mevzi Komutanlığı'ndaki incelemesine merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun oğlu ve eniştesinin de katıldığı bilgisini verdi.

Kaza ile ilgili olarak, 07 Mart 2014 tarihli Radikal gazetesinde çıkan 'Helikopter kazasına ilişkin soruşturmada Savcılığın, 4 dakika 37 saniyelik radar kaydının peşine düştüğü, Savcılığa gönderilmediği iddia edilen kayıtların yapılan keşifler sonucu Erzurum Dumlu Hava Üssünde olduğu tespit edildi” şeklindeki haberin gerçekle bağdaşmadığına dikkat çekilen açıklamada, haberde yer alan iddianın incelendiği ve konuya ilişkin gerçek bilgilerin maddeler halinde sıralandığı ifade edildi.

RADAR KAYITLARI İLE İLGİLİ YAPILANLAR

BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 5 kişinin hayatını kaybettiği söz konusu elim kaza ile ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda mevcut tüm radar kayıtlarının Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Devlet Denetleme Kurumu’na daha önce gönderildiği hatırlatılarak, bu kapsamda yapılanlar şöyle aktarıldı: “27 Mayıs 2011 tarihinde, ihtiyaç duyulması halinde, soruya maruz kalmadan konunun anlaşılabilmesi için inceleme heyeti ile birlikte tüm radar kayıtlarının yeniden oynatılabileceği Hava Kuvvetleri'ne ait bir harekat merkezinde olay gününe ait hava resminin görevli personel ile müşterek olarak izlenebileceği Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilmiş. Söz konusu gazete haberinde yer alan kaza ile ilgili 25 Mart 2009 günü saat:15.03-15.07 arasına tekabül eden 4 dakika 37 saniyelik radar kaydı, 23 Ağustos 2011 tarihinde yine Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. Bilahare yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının talebi ile Ankara Cumhuriyet Savcısı, müdahil avukatlar, bilirkişilerden oluşan bir heyet tarafından;
12 Şubat 2014 tarihinde Erzurum Hava Radar Mevzi Komutanlığında, 25 Şubat 2014 tarihinde Genelkurmay Başkanlığında, 28 Şubat 2014 tarihinde Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi, 05 Mart 2014 tarihinde Ankara/Ahlatlıbel Hava Radar Mevzi Komutanlığı'nda, 2011 yılında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Devlet Denetleme Kuruluna gönderilen MY (Muharebe Yönetimi) kayıtları ve Erzurum Hava Radar Mevzi Komutanlığından temin edilen radar kayıtlarının birlikte incelenmesi uzman personel refakatinde yapılmıştır.” şeklinde aktarıldı.

    AHLATLIBEL HAVA RADAR MEVZİ KOMUTANLIĞI'NDA YAPILAN ÇALIŞMA

    Ahlatlıbel Hava Radar Mevzi Komutanlığı'nda yapılan çalışmaya ilişkin ise "Bilirkişiler tarafından kaza ile ilgili gerekli incelemeler yapılmış, bilirkişilere, askeri yetkililerden talep edilen her türlü bilgi verilmiş, sorulan tüm sorular cevaplandırılmış ve konuyla ilgili tüm radar görüntüleri gösterilmiş, bilirkişiler tarafından, “konuya ilişkin saklanıp gizlenen herhangi bir bilginin olmadığını gözlemledikleri, sorularına tatmin edici cevap aldıkları ve zihinlerini kurcalayan ve tatmin olmadıkları herhangi bir hususun kalmadığı” ifade edilmiş ve bu husus, Ankara Cumhuriyet Savcısının da imzaladığı bir tutanakla tespit edilmiştir.” denildi.

    YAZICIOĞLU'NUN OĞLU VE ENİŞTESİ DE KATILDI

    Genelkurmay’ın açıklamasında, “Ahlatlıbel Hava Radar Mevzi Komutanlığı'ndaki incelemeye merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun oğlu ve eniştesi de katılmıştır. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun eniştesi, 'helikopter kazasına, Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçaklarının neden olabileceğine dair herhangi bir izlenimlerinin olmadığı ve bu konudaki kuşku ve tereddütlerinin ortadan kalktığı ve yapılan incelemeler esnasında kendilerine gösterilen yakın ilgiden çok mutlu olduklarını' ifade etmiştir.” bilgisi de paylaşıldı. CİHAN

Yorumlar