Genelkurmay: Mühimmat deposunda plastik patlayıcı bulunması olağan

Genelkurmay Başkanlığı, 5 Eylül 2012 tarihinde Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlamasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Genelkurmay: Mühimmat deposunda plastik patlayıcı bulunması olağan

Genelkurmay Başkanlığı, 5 Eylül 2012 tarihinde Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlamasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bazı haberlerde depoda bulunmaması gereken PETN (Plastik Patlayıcı Hammaddesi) patlayıcı maddesinin tespit edildiği ve bu maddenin normal şartlarda depoda bulunmaması gerektiğinin dile getirildiği açıklama da, “Plastik patlayıcı hammaddesi, mühimmat depolarında bulunması olağan maddelerden birisidir." denildi.

Genelkurmay Başkanlığı, Afyonkarahisar'daki mühimmat deposunda meydana gelen 25 askerin şehit olduğu patlamaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 20 Mart 2014 tarihli bir gazetede, Afyonkarahisar askeri mühimmat depolarında meydana gelen patlama ile ilgili bir haber yer aldığı belirtilen açıklama da, “Haberde, depoda bulunmaması gereken PETN (Plastik Patlayıcı Hammaddesi) patlayıcı maddesinin tespit edildiği ve bu maddenin normal şartlarda depoda bulunmaması gerektiği belirtilmiştir.” Denildi. Depoda bulunduğu ifade edilen PETN maddesinin aslında birçok mühimmatın kapsül ve infilaklı fitillerinde patlayıcı maddenin ateşleyicisi (birincil patlayıcı madde) olarak kullanıldığı kaydedilen açıklama da, “Patlayan depodaki mühimmatın içinde bulunan ana imlâ maddesi, TNT ve RDX maddelerinden oluşmaktadır. PETN, hassas bir patlayıcı madde olması nedeniyle el bombalarının içeriğinde de ateşleyici madde olarak yer almaktadır. Mühimmat Islah Geliştirme ve Yenileştirme Merkezi (MIGYEM) tarafından yapılan incelemede, söz konusu depoda bulunan el bombalarının tapalarındaki detenatör (ateşleyici) bölümünde 0,87 gram PETN kullanıldığı tespit edilmiştir.” İfadelerine yer verildi. Açıklama da, haberin içeriğinde belirtilenin aksine PETN, mühimmat depolarında bulunması olağan maddelerden birisi olduğu, dolayısıyla haberin eksik ve yanıltıcı bilgi içerdiği hatırlatıldı.
CİHAN

Yorumlar