Genelkurmay Başkanı Özel: Yüzyılın son centilmenler savaşının adıdır Çanakkale

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, yüzyılın son centilmen savaşının adının Çanakkale olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Genelkurmay Başkanı Özel: Yüzyılın son centilmenler savaşının adıdır Çanakkale

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, yüzyılın son centilmen savaşının adının Çanakkale olduğunu söyledi. Kurtuluş Savaşı'nın meşalesinin tutuştuğu ve İstiklal Harbi'nin önsözü olan Çanakkale’nin aynı zamanda dönemin ezilmiş, sömürge haline getirilmiş milletleri için de yeni bir umut ışığı olduğunu vurgulayan Özel, “O ülkelerde de bağımsızlık ve özgürlük ateşlerinin yakılmasını sağlamıştır. Yaralı düşman askerini ölüm pahasına sırtına alarak, düşman siperine taşıyan Türk askerinin insani değerlerinin savaş meydanlarında tezahürü cihetiyle de harp tarihinde örneğine az rastlanan müstesna bir olayın, ‘yüzyılın son centilmenler savaşının’ adıdır Çanakkale.” diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel 18 Mart Şehitler Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değerli mensupları, aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin saygıdeğer yakınları” diye başlayan mesajda Özel, “Yüce milletimizin varlığı, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşu, kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü, dünya barışının sağlanması ve korunması uğruna canlarını feda ederek rütbe ve payelerin en büyüğüne erişen aziz şehitlerimizi '18 Mart Şehitler Günü' vesilesiyle rahmet, şükran ve saygıyla anıyorum.” dedi.

“Uğrunda büyük bedeller ödenen aziz vatanımızın mevcudiyeti ve göklerde hür bir şekilde dalgalanan şanlı al bayrağımız, şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere bıraktıkları kutsal bir emanetidir.” diyen Özel, “Canları pahasına mücadele ederek bu toprakları vatan yapan isimli-isimsiz bütün kahramanlarımız ebedi varlığımızın teminatı olmuşlardır. Bugün aynı zamanda, bir ulusun küllerinden yeniden dirilerek var oluş mücadelesi verdiği, yenilgiler ve toprak kayıpları ile uzun yıllar süren umutsuzluğa ve kötü gidişe son vererek yeniden itibar kazandığı, harp tarihine altın harflerle yazılmış bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99'uncu yıl dönümünü kutlamanın da haklı gururunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Balkan Savaşları'ndan gururu kırılmış olarak çıkan Mehmetçiğin, Çanakkale'de vatanı uğruna ortaya koyduğu eşsiz kahramanlık ve fedakârlıkla ‘Çanakkale geçilmez'i tüm dünyaya haykırdığını belirten Özel, “Mehmetçik, Çanakkale sırtlarında bir kez daha abideleşmekle kalmamış; dönemin en güçlü armadasını boğazın sularına gömmüş, Çarlık Rusya'sının yıkılmasını sağlamış ve Birinci Dünya Harbi'nin gidişatını değiştirmiştir. Dönemin süper güçlerinden oluşan düşmanın sayı ve teknik üstünlüğüne rağmen, vatan ve bağımsızlık söz konusu olduğunda canı dâhil bütün varlığını ortaya koyarak, yediden yetmişe birlik-beraberlik duygusu ve yurt sevgisi ile kenetlenip tek yürek hâlinde direnen yüce milletimizin gösterdiği destanlaşmış bir zaferin adıdır Çanakkale. Gecenin karanlığında Erenköy Koyu'na döşediği mayınlarla deniz savaşının kaderini değiştiren Nusrat Mayın Gemisi'nin, ‘Bir hilal uğruna ya Rab ne güneşler batıyor’ mısrasına ilham kaynağı olan ve sancağını korumak uğruna tüm personeli ile birlikte şehit olan 57'nci Alay'ın, insanüstü bir güçle tek başına kaldırdığı 215 kilo gülle ile itilaf devletlerinin gemilerini boğazın serin sularına gömen Seyit Onbaşı'nın, ‘Ben size taarruz etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerlerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir’ diyerek harbin kazanılmasında önemli rol oynayan Mustafa Kemal Atatürk'ün efsaneleştiği bir destandır Çanakkale. Şüphesiz ki; Çanakkale Savaşları'nın milletimize en büyük armağanı; inisiyatifi, öngörüsü ve askerî dehası ile bir milleti küllerinden dirilten, devletimizin kurucusu, büyük devlet adamı ve komutan Mustafa Kemal Atatürk'ü Türk harp tarihine bir kahraman olarak kazandırmasıdır.” şeklinde konuştu.

"KAHRAMAN GAZİLERİMİZE, ŞEHİTLERİMİZİN VE GAZİLERİMİZİN DEĞERLİ AİLE FERTLERİNE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM"

Kurtuluş Savaşı'nın meşalesinin tutuştuğu ve İstiklal Harbi'nin önsözü olan Çanakkale’nin aynı zamanda dönemin ezilmiş, sömürge haline getirilmiş milletleri için de yeni bir umut ışığı olduğunu vurgulayan Özel mesajında şu ifadelerde yer verdi: “O ülkelerde de bağımsızlık ve özgürlük ateşlerinin yakılmasını sağlamıştır. Yaralı düşman askerini ölüm pahasına sırtına alarak, düşman siperine taşıyan Türk askerinin insani değerlerinin savaş meydanlarında tezahürü cihetiyle de harp tarihinde örneğine az rastlanan müstesna bir olayın, 'yüzyılın son centilmenler savaşının' adıdır Çanakkale. Gülle ve mermilerin havada çarpıştığı bir harp meydanında, farklı milletlere mensup insanların koyun koyuna yattığı Çanakkale, aynı zamanda barışın anlam ve değerinin tüm insanlığa anlatıldığı bir ibret abidesidir. Harp meydanlarında aslanlar gibi kükreyen Mehmetçiğe göre düşman cephede iken düşmandır. Kurtulmayı bekleyen, acziyet içerisinde yardım dileyen ve esir alınmış durumda iken artık misafirdir, çünkü insandır. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale'de can veren yabancı askerler için 'Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükût içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz! Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.' demek suretiyle bütün dünyaya insanlık dersi vermiş, savaşın merhamet boyutunu, düşmanlıkların dostluğa dönüşebileceğini göstermiştir. Vatanımızın kahraman evlatları, aziz şehitlerimiz, bugün, vatan sevgimizin, birlik ve beraberliğimizin, milli bilincimizi oluşturan temel değerlerin ve şanlı geçmişimizle aramızdaki güçlü bağın en önemli sembolleri olarak gönlümüzde yaşattığımız sizler, gösterdiğiniz azim, feragat, cesaret ve kahramanlıkla, yüce milletimizin hizmetindeki çalışmalarımızda bizlere her zaman ilham kaynağı olmaya devam edeceksiniz. Bu duygu ve düşüncelerle, aziz hatıralarınızı şükran ve minnet duyguları içerisinde yâd ediyor, huzurunuzda saygıyla eğiliyorum. Ruhunuz şad olsun. Bu vesileyle, bu cennet vatanı büyük fedakârlıklarla bizlere armağan eden, başta devletimizin kurucusu, cumhuriyetimizin mimarı, ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kutsal vatan toprağı için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, hayatta olan kahraman gazilerimize, şehitlerimizin ve gazilerimizin değerli aile fertlerine şükranlarımı sunuyorum.” CİHAN

Yorumlar