Gençleri Almanya’ya gelmeden Almanya’ya hazırlıyorlar

Üç milyon civarında Türkün yaşadığı Almanya’ya her yıl yeni 10 binlerce Türk geliyor ve gidiyor. Özellikle aile birleşimine getirilen ön şartlardan sonra ülkeye gelen Türkler aylar, bazen yıllar süren hazırlıktan sonra Almanya’ya...

Google Haberlere Abone ol
Gençleri Almanya’ya gelmeden Almanya’ya hazırlıyorlar

Üç milyon civarında Türkün yaşadığı Almanya’ya her yıl yeni 10 binlerce Türk geliyor ve gidiyor. Özellikle aile birleşimine getirilen ön şartlardan sonra ülkeye gelen Türkler aylar, bazen yıllar süren hazırlıktan sonra Almanya’ya geliyor. Ancak birçoğu nasıl hazırlanacağı, neler yapması gerektiğini yeterince bilmiyor. “Almanya’ya giden yol” adlı proje ve oluşturulan “almanyayolu.org” internet portalı ise onlara yol gösteriyor. Ücretsiz hizmetten şimdiye kadar binin üzerinde kişi faydalandı.

“almanyayolu.org – Almanya’ya Giden Yol“ olumlu bir ara bilanço açıkladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yurtdışına çıkmaya karar veren birinin önüne dil sıkıntısı dışında da birçok zorluk çıkar; başka bir ülke, başka adetler, başka alışkanlıklar, başka kurallar. Bunlara hazırlıklı olmak gerekir. „almanyayolu.org – Almanya’ya Giden Yol“ yaklaşık bir senedir yeni seçtikleri ‘vatan’larında sağlam bir başlangıç yapabilmeleri için göçmen gençlere destek oluyor. Ve bu hizmetten yararlananların sayısı her geçen gün artıyor. Şimdiye kadar binden fazla genç bu ücretsiz hizmetten faydalandı.”

Bugüne kadar bu gençler sadece Türkiye’de sunulan hızlandırılmış kurslarla Almanya’daki çalışma ve gündelik hayata hazırlanabiliyordu. Göçmen Gençlere Yönelik Hizmet Bürosu Bonn‘un Proje Yöneticisi Özcan Ülger projeye olan ilgiden memnun. Ülger, “Anlaşılan göçmenlerin yeni vatanlarındaki başlangıcını kolaylaştırabiliyoruz." dedi. Mevzu bahis olan yeni bir dil, başka bir kültüre alışmak, eğitim ve öğretim sistemini ya da iş piyasasını kavramak ya da kendi ülkelerinde edindikleri diplomaların tanıtılması. almanyayolu.org'un deneyimli danışmanları bütün bu konular hakkındaki cevapları biliyor.

Danışmanlardan Döndü Yağız şöyle diyor: “Tecrübelerimiz servisin ne kadar faydalı olduğunu gösteriyor. Genç göçmenler Almanya'daki hayatlarına erkenden hazırlanabiliyor. Dil kursuna kayıt olabiliyor ya da çalışma izni alabilme konusundaki formaliteler hakkında bilgilenebiliyor.“ Danışmanlara sorulan soruların neredeyse yarıdan fazlasını ise aile birleşimi ve evlenme konuları oluşturuyor.

Danışmanlar entegrasyon ve Almanca kursları hakkında bilgi verip Yabancılar Dairesi’ne başvuru için gerekli evrakın doldurulmasında da yardımcı oluyor. 12-27 yaşları arasındaki Türk göçmenleri hitap eden proje, 2015’ten itibaren telefon üzerinden de danışmanlık hizmeti verecek. Proje, AB Uyum Fonu ve Federal Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanlığı tarafından destekleniyor. CİHAN

Yorumlar