Gençler, Balkanlardaki Osmanlı mirası için ter döküyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle ve sivil topum kuruluşlarının inisiyatifliyle geçen yıl başlatılan proje kapsamında Balkanlardaki Osmanlı mirasına sahip çıkılıyor. Balkanlar'ın barış ve istikrarına katkıda bulunmayı ve...

Google Haberlere Abone ol
Gençler, Balkanlardaki Osmanlı mirası için ter döküyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle ve sivil topum kuruluşlarının inisiyatifliyle geçen yıl başlatılan proje kapsamında Balkanlardaki Osmanlı mirasına sahip çıkılıyor.

Balkanlar'ın barış ve istikrarına katkıda bulunmayı ve Balkan ülkeleri arasında her sahada işbirliğini artırmayı hedefleyen proje kapsamında Slovenya'da bulunan Cihangir İşbilir ve beraberindeki heyet, Türkiye'nin Lyublyana Büyükelçisi Serra Kaleli ve İslam Birliği yetkilileriyle görüştü. İşbilir, Balkanlar'a yönelik projeler için stratejik planlama imkanı sağlayacak alan araştırmalarını da içeren Balkan İşbirliği Projesi'nin bölgedeki 13 ülkeyi kapsadığını kaydetti. Proje Yürütme Kurulu'nun, Balkanlardaki resmi ve sivil ilgili kişi ve kurumlarla görüşmeler yaparak Balkanlar'ın detaylı ve gerçekçi bir fotoğrafını çekmeyi hedeflediğini ifade eden İşbilir, önümüzdeki günlerde bir yılını dolduran projenin ara raporunun sunulacağını ifade etti.

Hazırlanan 100’ü aşkın projenin kamuoyuna tanıtılacağını belirten İşbilir, şunları dile getirdi: “Bu çalışma bugün için değil, önümüzdeki on yıllar düşünülerek yapılıyor. Balkanlar'ın bütününü görüp bilmeden küçük bir parçasıyla ilgili bile sağlıklı düşünemeyebilirsiniz, yahut bazen bölgenin sadece bir noktasına odaklandığınız takdirde de bütünü gözden kaçırabiliyorsunuz. Biz bu projeyle hem büyük fotoğrafı çekiyoruz hem de bölgenin kılcal damarlarına nüfuz ederek Balkanlar'ı daha yakından tanımaya çalışıyoruz. Balkan diasporasıyla yapacağımız tamamlayıcı çalışmalarımızla araştırmamız daha da derinlik kazanacak. Raporlarımız bu bölgede gerçekten hizmet etmek isteyen her kişi ve kurumun stratejik ve sağlıklı planlamalar yapmasını sağlayacak."

Slovenya'nın başkenti Lyublyana'da İslam Merkezi ve cami inşası için 1969'da yapılan başvurunun Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katkılarıyla 2008'de sonuçlandığını ifade eden İşbilir, geçen yıl temeli atılan caminin ve diğer 17 şehirdeki İslam merkezlerinin yapımını da takip edeceklerini vurguladı. Slovenya'da çoğunluğu Boşnak olmak üzere 80 bin Müslüman'ın yaşadığını belirten İşbilir, bu ziyaretlerinde Müslüman sivil toplum kuruluşlarıyla birçok sahada işbirliği zemini bulduklarını belirtti.

Balkan İş Birliği Projesi yürütme kurulu üyesi Ali Sait Adiloğlu ise Balkanlarda bulunan ecdat yadigarı mirasa sahip çıkma noktasında gençlere çok iş düştüğünü söyledi. Tarihini ve kültürünü tanımak adına gençlerin çok okuması ve faaliyetlerde bulunması gerektiğini ifade eden Adiloğlu, "Balkan iş birliği projesiyle başladığımız programımıza Bursa’dan da katkı koymak için gençleri, sivil toplum kuruluşlarını toplumun farklı kesimlerini çalışmalarımıza davet ediyoruz." dedi.

CİHAN

Yorumlar