Genç işsiz sayısı önemli bir sorun

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, genç işsizlerin en büyük sorunlardan biri olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Genç işsiz sayısı önemli bir sorun

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, genç işsizlerin en büyük sorunlardan biri olduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2013 hane halkı işgücü istatistiklerini değerlendiren Çandır, 2013'te Türkiye genelinde kayıtlı işsiz sayısının bir önceki yıla göre 229 bin artarak 2 milyon 747 bin kişiye ulaştığını kaydetti. İşsizlik oranının 0,5 puanlık artış ile yüzde 9,7 seviyesine çıktığını ifade eden Çandır, “Türkiye genç bir nüfusa sahip. Verilere göre de genç işsiz sayısı önümüzdeki en büyük sorunlardan biri. Ülkemizde tarım dışı işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,5 puanlık artışla yüzde 12 seviyesinde, 15 – 24 yaş grubundaki genç nüfusta işsizlik oranı ise 1,2 puanlık artışla yüzde 18,7 olarak gerçekleşti. İşte bizim gerçek sorunumuz bu. Nüfusumuzun yarıdan fazlası 30 yaş altında. Çok genç bir nüfusa sahibiz. Bu anlamda genç işsizlik rakamlarımız ciddi bir sorundur ve giderek artış göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

2013 yılında istihdam edilenlerin sayısının bir önceki yıla göre 703 bin kişi artarak 25 milyon 524 bin kişiye yükseldiğine dikkat çeken Çandır, "2014 yılında tarım sektöründe çalışan sayısı 82 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörde çalışan sayısı 785 bin kişi artmıştır. İstihdam edilenlerin oranı, bir önceki yıla göre 0,5 puanlık bir artış göstererek yüzde 45,4’ten yüzde 45,9’a yükselmiştir. Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,8 puan artarak yüzde 50,8 olmuştur." açıklamasında bulundu.

BATI AKDENİZ BÖLGESİ İŞGÜCÜNE KATILIMDA İKİNCİ BÖLGE

İşsizlik oranının en yüksek olduğu bölgenin yüzde 21,1 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'in yer aldığı bölge olduğunu ifade eden Çandır, işsizlik oranının en düşük olduğu bölgenin ise yüzde 4,7 ile Konya ve Karaman'ın bulunduğu bölge olarak açıkladı. Batı Akdeniz bölgesindeki işsizlik oranlarıyla ilgili de bilgi veren Çandır, şunları söyledi: “Bölgede işsizlik oranı 2012 yılında yüzde 8,2 iken 2013 yılında yüzde 7,9 olmuştur. İş gücüne en yüksek katılma oranı yüzde 58,2 ile Ağrı, Kars Iğdır illerinin yer aldığı bölge iken bunu yüzde 57,2 ile Antalya, Isparta, Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz bölgesi takip ediyor.”

İşsizlik oranını azaltmak için ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarı ile buna bağlı yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Çandır, diğer faaliyetleri şöyle sıraladı: Üniversite –iş dünyası işbirliğinin verimli uygulanması. Girişimciliğin özendirilerek girişimci sayımızın artırılması. Taleplere göre işgücü planlı bir şekilde mesleki eğitime hazırlanmalı. Kadınların istihdama katılımını teşvik edecek işsizlikle mücadele programları hazırlayarak faaliyete geçilmeli." CİHAN

Yorumlar