Genç bayan hastalığı reynoya dikkat edilmeli

Sıklıkla genç bayanlarda görülen Raynaud (Reyno), parmak damarlarının ısı değişimine verdiği aşırı reaksiyona bağlı olarak parmaklarda zonklamayla kendisini gösteren bir hastalık.

Google Haberlere Abone ol
Genç bayan hastalığı reynoya dikkat edilmeli

Sıklıkla genç bayanlarda görülen Raynaud (Reyno), parmak damarlarının ısı değişimine verdiği aşırı reaksiyona bağlı olarak parmaklarda zonklamayla kendisini gösteren bir hastalık. Şimdilik kesin tedavisi bulunmayan söz konusu rahatsızlıkla ilgili Kalp Damar Cerrahisi Doç. Dr. Gökhan Özerdem, soğuk-sıcak dengesine dikkat ederek ellerin aşırı soğuklardan korunması gerektiğini söyledi.

Yapılan tıbbi araştırmalar, reynonun toplumda görülme sıklığının yüzde 5-10 arasında olduğunu gösteriyor. Hasta profili incelemesinde de en çok 15-40 yaş arası kadınlarda ortaya çıktığı belirlendi. Soğuk iklimli yerlerde görülme sıklığı artıyor. Hastalarda ataklar çoğunlukla soğuğa maruz kalmakla bazen de stresle ortaya çıkıyor. Reyno hastalarının çoğu, doktora gitmeye ihtiyaç duymuyor. Nedeni de bu hastalığın sadece soğukla birlikte zuhur etmesi ve daha sonra vücudun normale dönmesi. Uzmanlar ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu söylüyor. Memorial Kayseri Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Doç. Dr. Gökhan Özerdem, hastalığın özellikle bayanlarda görülmesinin ev işleriyle ve suyla çok uğraşmalarından kaynaklandığını söyledi.

Soğuğa maruz kalmayla birlikte parmaklarda büzüşme oluştuğunu ifade eden Özerdem, “Sıcak ortama geçildiğinde kan dolaşımı normale gelmesi beklenirken bu hastalarda böyle olmuyor. Bunlarda parmak uçlarına giden damarlar genişleyerek parmak morarmaya başlıyor. Arkasından moraran kısım da açılınca el kıpkırmızı bir hal alıyor ve zonklayan ağrıyla kişiye rahatsızlık veriyor. Aşırı spazm durumlarında parmak kaybına dahi yol açabiliyor.” diye konuştu.

Reyno hastalığına soğuk dışında neyin sebep olduğunun kesin olarak bilinmediğini anlatan Doç Dr. Özerdem, bunun damarla ilgili başka hastalıkların da habercisi olabileceğini kaydetti. “Reynonun kesin tedavisi henüz yok.” diyen Özerdem, “Damarların aşırı büzülmesini engelleyici cerrahi yöntemler uygulanıyor ancak sonuçları çok da yüz güldürücü değil. Öncelikle hastalığın ortaya çıkmasını önleyici tedbirler alınması gerekiyor. Soğuğa maruz kalınmaması, kış aylarında eldiven, bere giyilmesi, sıcak-soğuk geçişlerine dikkat edilmesi başlıca dikkat edilmesi gereken hususlar. Reyno ciddiye alınması gereken bir hastalık.” şeklinde konuştu. Bu hastaların özellikle sigaradan uzak durması gerektiğini vurgulayan Kalp Damar Cerrahı Gökhan Özerdem, nikotinin atakları tetiklediği uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar