"Gelişmiş ülkeler zehirli baca tozlarını ülkemize gönderiyor"

Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hınç Yılmaz, "Hastanemize gelen 20 ila 50 mikrogram/desibel kurşun vakaları yüzleri aşmış durumdadır.

Google Haberlere Abone ol
"Gelişmiş ülkeler zehirli baca tozlarını ülkemize gönderiyor"

Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hınç Yılmaz, "Hastanemize gelen 20 ila 50 mikrogram/desibel kurşun vakaları yüzleri aşmış durumdadır." dedi. Yılmaz, gelişmiş ülkelerin sağlığa zararlı baca tozlarını Türkiye'ye gönderdiğini söyledi.

Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Kritik Bakım Derneği işbirliği ile Toksikoloji Günleri Nevşehir Sempozyumu düzenlendi.
Nevşehir Devlet Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyuma, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı ve Evde Sağlık Hizmetleri Derneği (EVSAD) Genel Başkanı Op. Dr. Orhan Koç, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hınç Yılmaz, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Atilla Oğuz Boyalı katıldı.

KURŞUN VE AKÜ GERİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİ

Sempozyumda bir konuşma yapan Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hınç Yılmaz, Türkiye’de son yıllarda kurşun ve akü geri dönüşümüne yönelik sanayi tesislerinin hizmete girmesiyle ciddi anlamda sağlık sorunlarının ortaya çıkmaya başladığını ifade etti. Hınç Yılmaz, gelişmiş ülkelerin, yüksek fırınlı fabrikalarda ürettiği maddelerin içerisindeki çinko kazanımını aldıktan sonra baca tozlarını bir şekilde Türkiye'ye gönderdiğini söyledi.

Bazı fabrikaların ülkelerindeki tesislerini kapatıp Türkiye'de işletmeler kurduklarını anlatan Yılmaz, bunu da evlerin yanında ve açık alanda yaptıklarını, koruyucu hizmet olarak da sadece fabrikanın dışını kapattıklarını belirtti. Yılmaz, ancak aynı fabrikaların yurt dışındaki tesislerinde ise bütün işlemlerin insansız ortamda yürütüldüğünü vurguladı.

VÜCUTTA ETKİLEMEDİĞİ BİR ALAN YOK

Avrupa’da çinkodan zehirli gaz çıkaran fabrikaya sahip son ülke olan İspanya’nın fabrikalarını Türkiye'ye taşımaya başladığını belirten Yılmaz, “Ülkemizde bu tür fabrikalar ve hastalar hızla yayılıyor. Biz bunları akü geri dönüşüm olarak biliyoruz ama hastanemize gelen 20 ila 50 mikrogram/desibel kurşun vakaları yüzleri aşmış durumdadır. Amerika bile artık bu işi Meksika’ya devrediyor. Meksika da bu işten uzaklaşmak istiyor. Vücutta etkilemediği bir alan yoktur. Ama bunlar klinikte farklı vakalar olarak değerlendirilebiliyor." dedi.

Sempozyumun açılışında konuşan Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Atilla Oğuz Boyalı, son yıllarda Nevşehir’de de yoğunlaşan zehirlenmelere karşı sağlık çalışanları ve akademisyenleri bilgilendirmek istediklerini belirtti.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı ve Evde Sağlık Hizmetleri Derneği (EVSAD) Genel Başkanı Op. Dr. Orhan Koç ise iş ve işçi sağlığının yanı sıra vatandaşların sağlığı konusunda ciddi atılımlar ortaya konulduğu dile getirdi. Nevşehir’de toplum sağlığı alanında bir merkezin açılacak olmasının sevindirici olduğunu aktardı.

Op. Dr. Orhan Koç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada ise Türkiye’nin sağlıkta dönüşüm programı ile dünyada önemli bir noktaya geldiğini, hayal edilen bir çok şeyi başardığını söyledi. Koç, Türkiye’nin, su salgınları, sıtma, kızamık, beslenme zehirlenmeleri gibi vakalar yerine daha detaylı ve önemli konuları konuştuğunu anlattı. Op. Dr. Orhan Koç, Türkiye’de bugüne kadar 350 bin vatandaşa evde sağlık hizmeti verildiğini kaydetti.


CİHAN

Yorumlar