'Gelişmiş ülkeler nükleer enerji kullanıyorsa biz niye kullanmayalım'

Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Nükleer Fizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Ertürk, gelişmiş ülkelerin hemen hemen hepsinin nükleer enerji kullandığı belirterek, "Gelişmiş olmak istiyorsak biz neden kullanmayalım....

Google Haberlere Abone ol
'Gelişmiş ülkeler nükleer enerji kullanıyorsa biz niye kullanmayalım'

Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Nükleer Fizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Ertürk, gelişmiş ülkelerin hemen hemen hepsinin nükleer enerji kullandığı belirterek, "Gelişmiş olmak istiyorsak biz neden kullanmayalım. Ancak diğer enerji sistemleri de her zaman ülkemizin gündeminde olmalıdır" dedi.

Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Nükleer Fizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Ertürk ile Niğde Üniversitesi Fizik, Makine Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencileri Akkuyu NGS A.Ş. Mersin Bilgilendirme Merkezi’ni ziyaret ederek proje ve nükleer enerji hakkında bilgi aldı. Dünyanın en güvenilir nükleer enerji teknolojisi olarak bilinen VVER reaktör tipi ve projeyi tanıtan kısa film gösteriminin ardından öğrencilere, merkez uzmanları Zeynep Yarar ve Burcu Zengin tarafından maket ve görseller üzerinden bilgi verildi.

Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Nükleer Fizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Ertürk Fransa’nın enerjisinin yüzde 75’e yakınını nükleer santrallerden elde ettiğini belirterek, “Almanya’da bu rakam yüzde 45’lere yakın düzeydedir. Bizim kendimize şu soruyu sormamız lazım, ‘gelişmiş ülkelerin hemen hemen hepsi böyle bir enerji üretim sistemini kullanıyorsa, gelişmiş olmak istiyorsak biz neden kullanmayalım.’ Ancak diğer enerji sistemleri de her zaman ülkemizin gündeminde olmalıdır” dedi.

Yakıt çubuklarının değiştirilme ihtiyacı dışında santralin kesintisiz elektrik üretimi sağladığına vurgu yapan Ertürk, “Ömrü dolan yakıt çubukları alınarak, bekleme havuzlarına koyuluyor. Yakıt çubukları yarılanma ömrünü doldurana kadar bu havuz içerisinde bekletiliyor. Şuan dünya üzerinde çalışan nükleer santrallerin neredeyse yüzde 70’inde bu yakıt çubukları santralin içerisinde bekleme havuzlarında bekletiliyor. Bu çubukların yüzde 95’i zenginleştirilerek yeniden yakıt haline gelebiliyor. Yüzde 5’i ise atık haline geliyor” diye konuştu.

Konuşmasının ardından öğrencilerin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu nükleer santral yapımı konusunda mutlak denetleyici midir?” şeklindeki sorusunu şöyle cevapladı: "Siz ülkeler arasında anlaşma yapsanız da reaktörün çalışma lisansı, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun göndereceği heyetin denetiminden sonra hayata geçirilir. Kurum onay verirse inşaat süreci başlıyor sonra da elektrik üretimine almaya yönelik girişim başlıyor. Bunlar en nihayetinde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun lisanslamasıyla denetlenerek faaliyete başlıyor.”

“TÜRKİYE SANTRAL YAPIMI İÇİN ÖDEME YAPMIYOR”

Bir öğrencinin “Santralin yapımı için Türkiye bir ödeme yapıyor mu” şeklindeki sorusuna ise Akkuyu NGS A.Ş. Mersin Bilgilendirme Merkezi Uzmanı Burcu Zengin şöyle cevap verdi: "Türkiye santralin yapımı için ödeme yapmıyor, sadece nükleer santralin kurulacağı alanı 60 yıl boyunca santrali kuracak Rus şirketine tahsis ediyor. Türkiye sadece üretilen elektriği satın alıyor. Sözleşme gereği 60 yıl sonra Ruslar o sahayı nasıl aldılarsa, o şekilde teslim etmek zorundadır. Arazi 1023 hektarlık bir alan. 1023 hektarlık alanın sadece 75 hektarlık kısmı yani 2 futbol sahası kadar bir alan elektrik üretim tesisi olarak kullanılıyor. Onun dışında kalan alandaki ağaçlara hiçbir şekilde dokunulmuyor. Aynı şekilde orası ormanlık olarak kalıyor.” CİHAN

Yorumlar