''Gelişim çağına kadar çocuklarda tam ortopedik yatak sakıncalı''

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat Doğan, 18 yaşına kadar olan çocuklarda tam ortopedik yatak kullanılmasının bel ve boyun gelişimini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
''Gelişim çağına kadar çocuklarda tam ortopedik yatak sakıncalı''

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat Doğan, 18 yaşına kadar olan çocuklarda tam ortopedik yatak kullanılmasının bel ve boyun gelişimini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Yatak seçimi ve yatış pozisyonunun bel, sırt, boyun ve omuz sağlığı için önemli olduğuna dikkat çeken Özel Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Murat Doğan, gelişim çağına kadar olan çocuklarda tam ortopedik yatak kullanılmamasını önerdi. Uzm. Dr. Murat Doğan, “Omurganın o yaşlara kadar belli bir gelişim süreci var. Tam ortopedik yataklar bu gelişim sürecini farklı yönde etkiliyor. Bu nedenle o yaşa kadar yarı ortopedik yatakları öneriyoruz. Ancak 0-3 yaş arasında da sünger tipi yatakları öneriyoruz.” dedi.

18 yaşından sonra da, orta sertlikte olan tam ortopedik yatakları tavsiye ettiklerini belirten Özel Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Murat Doğan, “Belin boynun ve sırtın belli açılanmaları var, bu açılanmalara uygun bir yatak seçilmeli. Bu açılanmalara uygun olmayan, yumuşak yataklar seçilirse, fıtık, bel düzleşmesi, skolyoz ve kifoz dediğimiz farklı yönde eğrileşmeler ortaya çıkabilir. Onun dışında yatak bu eğrilikleri doldurmayacak biçimde sert olursa, hızlı biçimde spazma neden olabilir. Bu nedenle en uygunu, vücudun boşluklarını dolduracak biçimde, ne sert ne de çok yumuşak olan orta sertlikteki tam ortopedik yataklardır.” şeklinde konuştu.

''YÜN VE PAMUK DÖŞEKLER SAKINCALI''

Köylerde daha çok kullanılan döşek türü yatakların bel ve omur sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Dr. Murat Doğan, kişinin vücut basıncına özel yatak seçiminin daha doğru olduğunu kaydetti. Uzm. Dr. Murat Doğan şunları söyledi: “Köylerde yapılan döşek türü yataklar sağlıklı değil. Girintili çıkıntılı olmasından dolayı belin yapısını korumaktan ziyade bozuyor. Eski insanlar bu yatakta yatıyormuş ama gün içerisinde sürekli çalıştığı için sırt kasları güçlü olan insanlarmış. Bizler gün içerisinde ofis içerisinde hareketsiz kalıyoruz, dolayısıyla yaşam aktivitelerimiz oldukça az. Sırt ve bel kasları güçsüz olduğu zaman ufak bir şeyde kas spazmı başlıyor. Bu durumda doğru yatak kullanımı önem kazanıyor. ”

''EN UYGUN POZİSYON SIRT ÜSTÜ YATIŞ

En uygun yatış pozisyonunun sırt üstü pozisyon olduğunu söyleyen Dr. Murat Doğan, “Özellikle yüz üstü yatışta bele aşırı yük biner ve bel ağrılarını tetikler. Sırt üstü yattığında da kişi, yatağın içine çok fazla gömülmüyorsa ya da yatak çok sert değilse, bunu tercih etmeli. Yanlış yatak seçimi ve yanlış pozisyonda yatma, omurları, beli, boynu, omuz ağrılarını hatta bağ ağrılarını bile tetikler.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar